Új Guinness-világrekord a Volkswagen jóvoltából

Volkswagen Golf TDI Clean Diesel új Guinness-világrekord fogyasztás terén

Az Egyesül Államokban végzett, 48 államon átívelő túra során a Volkswagen Golf TDI Clean Diesel új Guinness-világrekordot állított fel a legkevesebb üzemanyag-fogyasztás terén. A 16 nap alatt teljesített túra során az autó mindössze 2,9 l/100 km-es fogyasztásával került bele a nagy könyvbe.

Volkswagen Golf TDI Clean Diesel új Guinness-világrekord fogyasztásban
Volkswagen Golf TDI Clean Diesel új Guinness-világrekord fogyasztásban

Az Alaszka és Hawaii kivételével minden államot érintő, összesen 13 250 km-t kitevő egyedülálló útvonalat a Volkswagen Golf TDI Clean Diesel két pilótája teljesítette, a Guinness Világrekordok szakembereinek folyamatos felügyelete alatt. Wayne Gerdes újságíró, illetve blogger, valamint Bob Winger mérnök együttesen hozták ki az autóból a 2,9 literes gázolajfogyasztást, amely az angolszász mértékek szerint 81 mérföldet jelent gallononként. Az eddigi legjobb eredmény 77,9 mérföld megtételére volt képes egyetlen gallon gázolajjal, amitől a mostani közel 4%-kal jobb eredmény.

A túra végén az autó a Volkswagen of America herndoni központjába érkezett, ahol Gerdes így fogalmazott: „Ez az eredmény jól mutatja, hogy a legkorszerűbb technikákkal és átgondolt, előrelátó vezetéssel jelentősen tovább mérsékelhető az üzemanyag-fogyasztás, valóban meggyőző értékeket produkálva.”

A Volkswagen Golf TDI Clean Diesel az Egyesül Államokban és Kanadában forgalmazott autó, melynek erőforrása egy kétliteres TDI motor, 110 kW/150 LE teljesítménnyel. A szabványok szerinti átlagos fogyasztása 5,2 l/100 km, és a LEV3/TIER 3 kipufogógáz-szabvány szerinti legszigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásoknak is megfelel.

Az új üzemanyag-fogyasztási rekord a Golf TDI Clean Diesel idei második trófeája az Egyesült Államokban, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő alsó-középkategóriájú modellt ugyanis az 57 amerikai és kanadai autós újságírókból álló zsűritagok ez év januárjában a 2015-ös „Észak-Amerikai Év Autója” („North American Car of the Year 2015”) díjjal tüntették ki.