Seat-ok az Olimpia jegyében

Seat-ok az Olimpia jegyében

1992. július 25-én sokmillió ember figyelme irányult Barcelonára, a 25 évvel ezelőtt megnyitott XXV. Olimpiai Játékok alkalmával.

12.000 sportoló és a Seat által felkészített 30.000 önkéntes vett részt a Játékokon, akiket egy 2.000 autóból álló flotta szállított a városban az Olimpiai helyszínek között. Ebben a flottában a Seat Ibizát választották az Olimpia hivatalos autójának, de mellette más Seat típusok is feltűntek a Játékok forgatagában.

Az Olimpiai Ibiza

Ez a fehér színű, az olimpiai öt karikával és a Játékok logójával díszített, egyedi felszereltségű Seat Ibiza lett a játékok hivatalos autója. A Seat legnagyobb számban forgalomba került autója ezzel még inkább jelképpé vált, mint a Seat történetének egyik fontos mérföldköve.

A győztesek Toledoja

Ebből a Toledobol 25 darabot gyártottak, és ezt adták át a 23 spanyol aranyérmesnek. Tengerészkék színe mellett fabetétes belső tere és a könyöklőbe épített hordozható telefon tette egyedivé.

Az olimpiai láng autója

A szervezők a Seat-ot kérték meg, hogy biztosítson autót az Olimpiai láng váltófutásához és a maraton versenyhez. Ez végül egy elektromos hajtású Toledo lett, melynek töltője a hűtőrács alatt volt, és egy 500 kg. súlyú telep hajtotta, 65 kilóméteres távolságra volt képes egy töltéssel.

2.000 autó az olimpiai családnak

A kétezer Seat Ibizát és Toledot 400 önkéntes vezette az olimpiai Faluból a versenyekre és vissza.

Az olimpiai Ibiza az elektromos Toledo és a győztesek Toledója ma a gyár történelmi autóit bemutató gyűjtemény részei.