BMW M4 DTM versenyautó fiatal pilótákkal

A spanyolországi Jerez de la Frontera versenypályáján a BMW Motorsport DTM Young Driver Test során négy tehetséges ifjú kapott lehetőséget.

A BMW Motorsport által ezen a héten megrendezett DTM Young Driver Test során négy tehetséges ifjú kapott lehetőséget arra, hogy megszerezze első versenypályás tapasztalatát a BMW M4 DTM versenyautóval. A tréninget december 1-3. között rendezték meg a spanyolországi Jerez de la Frontera versenypályáján. A BMW M4 DTM versenyautó volánja mögött ezúttal a BMW Motorsport Junior program két pilótája, a finn Jesse Krohn és a svájci Louis Delétraz, valamint a BMW brit versenyzője, Alexander Sims és a szintén brit nemzetiségű tehetség, George Russell foglalhatott helyet.

A spanyolországi Jerez de la Frontera versenypályáján a BMW Motorsport DTM Young Driver Test során használt autó belseje
A spanyolországi Jerez de la Frontera versenypályáján a BMW Motorsport DTM Young Driver Test során használt autó belseje

Miután Jesse Krohn 2014-ben házon belül elnyerte a BMW Motorsport „Év fiatal pilótája” címét, 2015-ben a Nürburgring tíz futamból álló, hosszú távú versenysorozatában (VLN Endurance Championship Nürburgring) és az Európai Le Mans Sorozat (ELMS – European Le Mans Series) öt futamán is bizonyított egy BMW Z4 GT3, illetve egy BMW Z4 GTE versenyautóval. Louis Delétraz a BMW Motorsport Junior programjában vett részt idén. Alexander Sims 2015-ben a brit GT bajnokság (British GT Championship) hét futamán és a Blancpain GT Series öt megmérettetésén ült GT versenyautóba, a skóciai Ecurie Ecosse csapat pilótájaként. A mindössze tizenhét esztendős brit tehetség, George Russell idén debütált a Forma-3-ban, ahol a tizenegy futamból álló idény végén, a huszonhat pilóta összetett pontversenyében az abszolút hatodik helyen végzett.

A spanyolországi Jerez de la Frontera versenypályáján a BMW Motorsport autója
A spanyolországi Jerez de la Frontera versenypályáján a BMW Motorsport autója

A négy fiatal versenyzőt napsütés és kellemes őszi hőmérséklet fogadta a háromnapos spanyolországi DTM-teszten, ahol a tehetségek és a BMW M4 DTM versenyautó ismerkedését a Német Túraautó Bajnokság (DTM) idei BMW-újonca, Tom Blomqvist is segítette.

A BMW Motorsport az átfogó DTM-tréninget a BMW M6 GT3 versenyautó egyik utolsó versenypályás finomhangolásával folytatta: a spanyolországi aszfaltcsíkon a BMW német versenyzői, Dirk Werner és Jens Klingmann vezették a vadonatúj fejlesztésű versenyautót.

A BMW Motorsport négy fiatal pilótájának nyilatkozatai a spanyolországi DTM-tesztprogramról:

Jesse Krohn (25 éves, finn):

„A BMW M4 DTM versenyautó átfogó tesztelésével egy régi álmom vált valóra. A Német Túraautó Bajnokság a klasszikus autóversenyek csúcsa: ez a legmagasabb szint, amit zárt tetejű négykerekűvel egy pilóta elérhet. Elképesztő volt – sokkalta jobb, mint vártam. A leszorítóerő bámulatos, ahogy pedig beérkezünk egy-egy kanyarba, az ívsebesség és a kigyorsítás egyszerűen hihetetlen. Eszméletlenül jó volt! Káprázatos élmény volt ez a háromnapos teszt, versenyzői pályafutásom eddigi legeredményesebb szezonjának méltó lezárása.”

Louis Delétraz (18 éves, svájci):

„Fantasztikus élmény volt a BMW M4 DTM versenyautót vezetni. Elmondhatatlanul élveztem: a hatalmas leszorítóerő, a bámulatos teljesítmény és a lenyűgöző fékerő együttese lélegzetelállító élményt nyújt! Őszintén szólva, magasan túlteljesítette az előzetes várakozásaimat. Meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire gyorsan érkezünk meg egy-egy kanyarba, lenyűgöző volt. Boldog vagyok, amiért a BMW Motorsport felajánlotta nekünk ezt a lehetőséget. Nagyszerű évzárás volt ez.”

Alexander Sims (27 éves, brit):

„Csodálatos volt! Sok jó dolgot hallottam már a BMW M4 DTM versenyautóról, mindezt átélni azonban teljesen más dimenzió. Elképesztő leszorítóereje van ennek az autónak! Ez azt jelenti, hogy amikor kanyarba érkezve fékezel és megpróbálod megtalálni az ideális ívet, roppant precíznek kell lenned az optimális fékerővel és a kormánymozdulattal. Nagy különbség ez a GT versenyautókhoz képest, így jó időbe telt, mire hozzászoktam. A végére azonban már nagyon jó volt! A versenyautó teljesítménye és fékereje ugyancsak döbbenetes. A karbon fékrendszer lenyűgöző vehemenciával lassít. Mindent összevetve, fantasztikus teszten vagyunk túl.”

George Russell (17 éves, brit):

„Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen nagyteljesítményű versenyautót ilyen eszméletlen tempóval vezethettem. Nagyszerű élmény volt! A teszt során minden gördülékenyen ment, nagyon élveztem a BMW M4 DTM versenyautóval való ismerkedést. Hihetetlen élmény volt körözni vele Jerez-ben, és a saját határaimat feszegetni. Alaposan ki is élveztem. A leszorítóerőt külön élveztem, hiszen elképesztő, hogy egy ekkora, ilyen súlyú autó hogy meg tudja hazudtolni önmagát a kanyarokban. A Forma-3 és a DTM versenyautói sok mindenben hasonlítanak egymásra. Mindkettő hatalmas leszorítóerővel, elképesztő teljesítménnyel és bámulatos fékerővel bír, így Forma-3 versenyzőként nekem nem volt túl nehéz az összeszokás. A BMW M4 DTM vezetése egy életre szóló élmény!”