Az új Volkswagen Passat 4MOTION összkerékhajtással és offroad üzemmóddal

Az új Volkswagen Passat 4MOTION összkerékhajtással és offroad üzemmóddal

Tíz fontos tény a Passat Alltrack világpremierjével kapcsolatban:

• Szériafelszerelése a 4MOTION összkerékhajtás és a Front Assist rendszer városi vészfékező és gyalogosfelismerő funkcióval.
• Egyedülálló terepjárós megjelenés új lökhárítókkal, alsó védőelemekkel, valamint a küszöbök és a kerékjárati ívek burkolataival.
• 174 milliméteres szabadmagasság (plusz 27,5 milliméter) az optimális terepjáró képességért.
• Offroad üzemmódban egy sor segédrendszer támogatja a vezetést terepen.
• A Passat Alltrack a kimagasló terepjáró képességet egyesíti a kiváló menetkényelemmel.
• Nyomatékos motorok (akár 500 newtonméter) 110 kilowatt / 150 lóerő és 176 kilowatt / 240 lóerő közötti teljesítményszintekkel.
• A Passat Alltrack jelentős, akár 2200 kilogramm össztömegű utánfutót is vontathat (fékezett utánfutó 8 és 12 százalékos emelkedőn).
• Az innovatív Trailer Assist vontatmány-asszisztens rendszer jelentősen megkönnyíti a tolatási manővereket lakókocsival vagy bármilyen utánfutóval.
• A személyre szabást biztosító rendszer eltárolja a vezető egyéni beállításait.
• A Volkswagen kínálatában két összkerékhajtású crossover jármű szerepel, a Golf Alltrack és a Passat Alltrack.

A Volkswagen azoknak a magán-, illetve üzleti céllal sokat vezető autósoknak fejlesztette ki az új Passat Alltrack modellt, akik autójukkal nem csak aszfaltozott utakon közlekednek (plusz 27,5 milliméter szabadmagasság, Offroad üzemmód, Area View környezetfigyelő rendszer), akik időnként hajó- vagy lószállító utánfutót húznak (2200 kilogramm vontatható tömeg, Trailer Assist vontatmány-asszisztens rendszer), akik közvetlenül a sípálya menedékháza előtt szeretnének leparkolni (4MOTION állandó összkerékhajtás), akik játszi könnyedséggel szeretnének nagy távolságokat megtenni (150-től 240 lóerőig, innovatív segédrendszerek), akik értékelik a hálózathoz csatlakozás legmagasabb szintjét (okostelefon- és táblagép-csatlakoztatás az „App-Connect“ és a „Media Control“ rendszeren keresztül), akik az életük mindennapjaihoz szükséges holmikat szállítják (akár 1769 literes csomagtér) és akik az autójukkal jó kiállást szeretnének elérni (oldalsó küszöbburkolatok, kiszélesített kerékjárati ívek, egyedi lökhárítók). Ez egy előremutató formatervezésű, akadályokat nem ismerő mindenes, egy kombi és egy szabadidő-autó keresztezése.

Minden terepre megfelelően építették. Az új Passat Alltrack egy olyan autó, amelynek tulajdonságai beváltják azt, amit a megjelenése ígér: a módosított lökhárítók az alsó védőelemekkel, a szintén alsó védőelemekkel kiegészített küszöbszélesítések és a kerékjárati ívek robusztus szélesítései együttesen ellenállóbbá teszik a karosszériát, miközben egyedülálló stílussal ruházzák fel a járművet. A különleges Offroad üzemmódnak köszönhetően – amely módosított futóművet (174 milliméteres szabadmagasság) és állandó összkerékhajtást foglal magában – a Passat Alltrack könnyedén boldogul olyan terepeken is, amelyek egyébként a szabadidő-autók kiváltságai. Ugyanakkor a Passat Alltrack kényelmes és gyors utazóautó is egyben.

Nyomatékóriások 340-500 newtonméterrel. A turbófeltöltős benzinmotor (TSI) és a három turbódízel (TDI) mindegyike megfelel az Euro 6-os környezetvédelmi normának. A TSI 162 kilowatt / 220 lóerő teljesítményt és erőteljes, 350 newtonméter nyomatékot szolgáltat. A TDI-k esetében 110 kilowatt / 150 lóerő és 340 newtonméter értékekkel kezdődik a paletta; amelyet 140 kilowatt / 190 lóerő (400 newtonméter) és 176 kilowatt / 240 lóerő (500 newtonméter) követ a sorban. A 240 lóerős motor a legnagyobb nyomatékú, amelyet valaha is beépítettek a Passat típusba. A stop-start rendszer és a fékenergia-visszanyerés minden Passat Alltrack modellben alapfelszerelés. A 150 lóerős TDI motort hatfokozatú kézi sebességváltóval kínálja a Volkswagen. Az összes többi változathoz szériafelszerelés a kettős tengelykapcsolós automatizált sebességváltó (DSG).

Állandó összkerékhajtás. A Passat Alltrack, ahogy feljebb már szerepelt, 4MOTION összkerékhajtással készül. Normális esetben csak az első kerekei hajtottak az üzemanyag-takarékosság érdekében. Azonban amint felmerül a vonóerővesztés veszélye, a hátsó tengely a másodperc töredéke alatt, mégis lágyan bekapcsolódik a hajtásba. A hosszirányú differenciálzárként viselkedő Haldex tengelykapcsoló mellett az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) részét képező elektronikus differenciálzárak (EDS) minden keréknél ellátják a keresztirányú zárás szerepét. Ráadásul a 220 lóerős TSI és a 240 lóerős TDI motorral hajtott Passat Alltrack modelleket mindkét tengelyen XDS+ kiegészítő funkcióval is ellátják. Ez a többi Passat Alltrack modellhez extraként elérhető rendszer kanyarból kigyorsításkor optimalizálja a kormányzás közbeni viselkedést.

Offroad üzemmód. A Passat Alltrack szériafelszerelése a vezetői profilválasztó. A már jól ismert „Eco“, „Comfort“, „Normal“, „Sport“ és „Individual“ üzemmódok mellett (a „Comfort“ és az „Individual“ adaptív futóműszabályzással (DCC) társul) az „Offroad” üzemmód az Alltrack modellek kizárólagos sajátossága. E program kiválasztásakor egyetlen gombnyomással a terepes használathoz igazítható az összes érintett vezetési és segédrendszer, a futómű és a motor-, illetve a váltóvezérlés.

2200 kilogramm vontatható tömeg. Az EDS, az XDS+ és a 4MOTION együttesével a Passat Alltrack jelentősen nagyobb biztonságot és jobb menetdinamikát kínál. Emellett vontatójárműnek is ideális: 8 és 12 százalékos emelkedőn akár 2200 kilogramm össztömegű utánfutót (fékezettet) is vontathat motorosan lehajtható vonóhorga segítségével. Az utánfutóval manőverezést az új Trailer Assist vontatmány-asszisztens rendszer könnyíti meg; amelynek használata esetén a jármű saját magát kormányozza tolatáskor.

Külső felszereltség. A rendkívül jól felszerelt Passat Alltrack egy önálló modell. Külső szériafelszerelései közé tartozik az új fejlesztésű, különösen kis tömegű alsó motorvédő burkolat, az áttervezett lökhárítók (elöl egyedi ködfényszóróval, hátul beépített trapéz formájú kipufogócsővégekkel), a külső visszapillantó tükrök „matt króm” háza, az Alltrack feliratok, az ezüstszínű eloxált tetőkeretek, az egyedi 17 colos könnyűfém keréktárcsák, valamint a küszöbök és a kerékjárati ívek „antracit” színű, masszív burkolatai (az oldalküszöbök alumíniumhatású díszbetétekkel).

Belső felszereltség. A Passat Alltrack külső megjelenéséhez hasonlóan a belsőterét is egyedileg az önálló karakteréhez igazították. A módosítások itt a szövet/Alcantara kárpitozású komfortülésektől az elegáns dekorbetéteken és a rozsdamentes acélból készülő küszöbléceken át a duplavarrású lábszőnyegekig terjednek. A masszív kinézetű pedálok polírozott rozsdamentes acélból készülnek. Továbbá az információs és szórakoztató rendszer menüjét is a Passat Alltrack modellre szabták (terepinformációkkal).

Mindenes jármű csúcstechnikával. Mindemellett a Passat Alltrack modellhez a kényelmi, az információs és szórakoztató, valamint a vezetői segédrendszerek példamutatóan széles választéka áll rendelkezésre. Ez olyan technológiákat foglal magában, mint az új rádió/navigációs rendszerek, a műszerfalból kiemelkedő Head-up kijelző, az „App-Connect“ (Apple „CarPlay™“, Google „Android Auto™“ és „MirrorLink™“), a „Media Control“ (táblagép-csatlakoztatás), a „Car-Net“ „Guide & Inform“ funkcióval (online szolgáltatások) és a Passat Alltrack fedélzetén szériafelszerelésnek számító, a környező forgalmat figyelő Front Assist rendszer városi vészfékező és gyalogosfelismerő funkcióval kiegészítve.