Autószervizben nyílt Trabant Múzeum Prágában

Autószervizben nyílt Trabant Múzeum Prágában

Trabant Múzeum nyílt Prágában abból az alkalomból, hogy a szocialista évtizedek egyik leginkább közkedvelt személygépkocsijának a gyártását 25 éve hagyták abba Németországban.

A prágai Trabant Múzeumot egy volt autószervizben formálták ki, és több tucatnyi Trabant megfigyelhető benne, gyakorlatilag minden modell megtalálható a bemutatón.

Az egykori Kelet-Németországban, Zwickauban előállított, kétütemű motorral felszerelt, műanyag karosszériájú személygépkocsik bemutatása az elődnek számító P70-es modellel kezdődik és az utolsóként készített T1,1-es Volkswagen-motoros modellel fejeződik be.

Német kimutatások alapján a Trabantokból összesen 3 096 099 darab készült. A legismertebb 601-es modellből több mint 2,8 millió.

Autószervizben nyílt Trabant Múzeum Prágában

A Trabant Múzeum működtetői viszont nemcsak a gépkocsikra összpontosítottak, hanem bemutatják a „Trabihoz” fűződő korabeli kultúrát is, főképpen az korábbi használati tárgyakat a kempingfelszerelésektől a legkülönfélébb konzervekig, amelyeket a kirándulók vittek magukkal. A érdeklődők megismerkedhetnek az egykori Német Demokratikus Köztársaságban készített gyermekjátékokkal, elektronikával, kozmetikumokkal, élelmiszerekkel, szeszes italokkal és üdítőkkel. A Trabant Múzeum falait több tucat korabeli plakát csinosítja.

A múzeumban bemutatják a Trabantok gyártásának módját is, ami technikai érdekességnek számít. A hozzáférhető okmányok alapján a Trabant elődjének számító AWZ P70-es modellt 1953-ban az korábbi Karl-Marx-Stadban (ma Chemnitz) fejlesztették ki, a nulladik széria első ötven darabját 1957-ben gyártották le. A sorozatgyártás a következő évben indult be.

mti