Audi e-dízel üzemanyag

Audi e-dízel üzemanyag

Alig pár hónap tesztüzem lefolyása után, már elkezdte az első e-dízel minták termelését az Audi kísérleti üzem. A drezdai székhellyel rendelkező sunfire energiatechnológiai vállalat az üzemeltetője az Audi e-dízel üzemanyag projektjének, ahol a megújuló energia felhasználásával folyékony üzemanyagot állítanak elő.

A megújuló energiát a víz és a széndioxid szolgáltatja. Az első e-dízel minták használhatóságát a Német Szövetségi Oktatási- és Kutatásügyi miniszter, Prof. Dr. Johanna Wanka azzal bizonyította, hogy a saját Audi A8 gépjárművébe töltötte az első öt liter e-üzemanyagot. Az e-dízel üzemanyag előállítása hoz szükséges széndioxidot jelenleg egy biogáz üzemből nyerik, de lehetőség van a környező levegőből is kivonni, melynek alapja az Audi Climeworks partnerének technológiája.

Az Audi e-dízel üzemanyag előállításához szükséges első lépés, hogy a vizet 800 °C hőmérséklet fölé hevítik, ahol az elektrolízis során hidrogénre és oxigénre bomlik. Ez a folyamat hatékonyabb mint a hagyományos módszer, illetve a másik előnye, hogy dinamikusan használható. A második lépés során a keletkezett hidrogén a szintézis reaktorban nyomás alatt lép reakcióba a széndioxiddal igen magas hőmérsékleten. Ennek a reakciónak a végterméke egy hosszú szénláncú, folyékony szénhidrogén vegyület. Az akció hatékonysági foka magasnak tekinthető, mintegy 70%. A kapott folyékony szénhidrogén vegyület a hagyományos nyersolajokhoz hasonlóan finomítható, mely folyamat végén az Audi e-dízel üzemanyagot kapjuk eredményül.

A szintetikus üzemanyag további előnye hogy mentes a kéntől, illetve az aromás szénhidrogénektől, valamint magas a cetánszáma. A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az e-dízel üzemanyag összekeverhető a fosszilis gázolajjal, de önmagában is használható termék. A sunfire projekt 2012 májusában indult és a Német Szövetségi Oktatási- és Kutatásügyi minisztérium támogatja. A Drezdában található kutatóközpont 2014 novemberében nyílt meg és várhatóan a következő hónapokban mintegy 3000 l Audi e-dízel üzemanyagot fog előállítani.