A Volkswagen a környezetkímélő termelés felé irányul

A Volkswagen a környezetkímélő termelés felé irányul

Számottevő lépést tett a Volkswagen márka az ökológiailag hosszú távon fenntartható termelés felé: napjainkban nemzetközileg már 25 százalékkal környezetkímélőbb termelés keretében készülnek gépkocsijai és főegységei, mint öt évvel ezelőtt. Ezzel a márka három évvel ezelőtt teljesítette a saját maga által kitűzött, nagyratörő hosszú távú fenntarthatósági céljait.

A „Think Blue. Factory” program sikere jól mutatja, hogy a környezetvédelem a minőséggel, a gazdaságossággal és az innovációs erővel egy szinten lévő kihangsúlyozott szempont a vállalatnál. „A környezetvédelmi modern műszaki megoldások beruházásai értékes természeti erőforrásokat kímélnek és hangsúlyos károsanyag-kibocsátást előznek meg, ami mindannyiunk hasznára válik. Azonkívül közvetlenül is kifizetődőek, 2010 óta tudniillik már jóval több, mint százmillió eurót takaríthattunk meg segítségükkel” – nyomatékosította Peter Bosch, a stratégiák, a folyamatok és a struktúrák optimalizációjának vezetője. A korszerű környezetvédelmi célok jelen pillanatban kidolgozás alatt vannak, s Bosch ezáltal folytatta: „Az későbbi évekre újabb meghatározó fejlődést irányzunk elő magunknak.”

„Think Blue. Factory.” programjával a Volkswagen az autóipar első teljes körű környezetvédelmi programját hívta életre. Attól fogva évről-évre és az egész világon hatékonyabban aknázza ki a természeti erőforrásokat és célzottan mérsékli a károsanyag-kibocsátást. A környezeti terhelés csökkenésére adódott 25,3 százalékos mutató a Volkswagen márka öt, megállapodás szerinti környezetvédelmi paraméterének középértéke. Az energiafelhasználás 24,7, a szén-dioxid-kibocsátás 29,1, a kezelendő hulladék volumene nem alig 46,5 százalékkal, miközben a vízfogyasztás 18,2, az oldószer-emisszió mindazonáltal 8,2 százalékkal kevesebb lett 2015 végéig 2010-hez viszonyítva. E számok legyártott járművenként továbbá főegységenként, fajlagosan meghatározott értékek.

E koncepció részeként az összes termelési színtér szisztematikusan megosztja „sikerreceptjét” a többiekkel is, kölcsönösen a számukra legmegfelelőbb fejlesztéseket véve keresztül egymástól. A kifejlesztett, összesen csaknem 5000 ilyen megoldásból eddig több mint 2500 gyakorlati alkalmazására került sor, és nemzetközileg több mint 1000 munkatárs tevékenykedik „Think Blue. üzemi nagykövetként” a márka gyárcsarnokaiban és másfajta termelési létesítményeiben. Munkájuk eredményeképpen évről-évre az összes termelési helyszínen újabb és újabb specifikus fejlesztési kezdeményezések indulhatnak, mint amilyen a csarnokok LED-technikájú világítása vagy éppen a szennyvíz széles körű hasznosítása.

A „Think Blue. Factory.” egyfelől olyan kisebb fejlesztéseket foglal magában, akárcsak a főtengelyek maradékhő-hasznosítással végzett megeresztéses hőkezelése a salzgitteri üzemben, amivel 46 százalékos energia-megtakarítás válik hozzáférhetővé. Másrészt e koncepció olyan nagyobb projektekre is kiterjed, akárcsak a geotermikus energia hasznosítása kivételes oszlopok hozzájárulásával Emdenben, vagy éppen a wolfsburgi üzem szerfelett korszerű műanyagfényező üzeme.

A környezetvédelmi programot eddig összesen több mint 30 alkalommal tüntették ki. Kiérdemelte például a 2014-es National Energy Globe tekintélyes díját, mégpedig Németország legjobb projektjeként „a környezetterhelési mutatók csökkentésének átfogó megközelítése” szolgálatában. Hasonlóképpen 2013-ban energiahatékonyságáért és víztakarékos gyártási megoldásaiért megkapta Európa legjelentősebb környezetvédelmi és gazdaságossági díjaként a GreenTec Award kitüntetést. 2012-ben a környezetvédelmi és a gazdaságossági céloknak a természeti erőforrások kímélése érdekében végzett harmonikus összehangolását a Sustainovation Award ismerte el.