A BMW hivatalos főszponzorként exkluzív gokartversennyel indította az idei bob-világbajnokságot

A BMW hivatalos főszponzorként exkluzív gokartversennyel indította az idei bob-világbajnokságot

A 2015-ös BMW FIBT Bob- és Szánkó-világbajnokság főszponzoraként a bajor gyártó igazi nagy durranással nyitotta meg a két héten át tartó jeges viadalt a németországi Winterberg-ben: egy gokartpályán olimpiai aranyérmesek, világbajnokok és világkupa-győztesek mérték össze tudásukat Timo Glock DTM-pilóta asszisztálásával.

A 2015-ös BMW FIBT Bob- és Szánkó-világbajnokság (2015 BMW FIBT Bob & Skeleton World Championship) első címéért ezúttal nem a jégpályán, hanem az aszfalton folyt a küzdelem: a Winterberg-ben megrendezett exkluzív BMW gokartversenyt (BMW Kart Challenge) Brian Shimer, 2002 olimpiai bronzérmese és az amerikai csapat edzője nyerte. Az újoncként debütáló Johannes Lochner végzett a lebilincselő második helyen, a 2014-es sochi téli olimpia ezüstérmese, a svájci Beat Hefti előtt. A Német Túraautó Bajnokságban (DTM) versenyző BMW-pilóta, Timo Glock részvételével megszervezett gokartversenyen a kettes bob címvédő világbajnokai, a német Francesco Friedrich és a világkupa-győztes lettországi Oskars Melbardis is izgalmas, „ütköző-ütköző elleni” versenyt vívtak. Versenybe szállt a Junior világbajnok Nico Walther és a négyes bob 2010-es olimpiai bajnoka, az amerikai Steven Holcomb is, aki Sochi-ban a kettes és a négyes bobcsapattal is bronzérmet szerzett. Az aszfaltpályán női versenyzőből sem volt hiány: a 2006-os olimpiai bajnok, Anja Schneiderheinze, a 2011-es világbajnok, Cathleen Martini és Stefanie Szczurek is megmutatta, mire képes a volán mögött.

A Shimer – Lochner – Hefti trió hagyományos pezsgőfürdővel ünnepelte meg az idei bob-világbajnokságon aratott első sikerét, mielőtt átvették nyereményüket. A verseny győztese, Brian Shimer egy BMW M vezetéstechnikai tréningen vehet részt. Az időmérő és a verseny alatt mindvégig Timo Glock látta el hasznos tanácsokkal a versenyzőket, néhány speciális trükköt is megmutatva nekik.

A bajor gyártó idén első ízben a február 23. és március 8. között megrendezett 2015-ös BMW FIBT Bob- és Szánkó-világbajnokság névadó szponzora. Az idei megmérettetésnek a németországi Sauerland tartományban található Winterberg városa ad otthont. A BMW ezen felül a Viessmann FIBT Világkupa hivatalos főszponzora, az „FIBT Világkupa, Világbajnokságok és Szövetség” hivatalos személyautó- és technológiai partnere, valamint az FIBT Világbajnokságok névadó szponzora.

Idézetek a BMW gokartverseny után:

Versenyben a legjobbak
Versenyben a legjobbak

Timo Glock: „Nagyszerű esemény volt. Meglepődve tapasztaltam, hogy a bobversenyzők mennyire gyorsak a gokartban is. Őszintén drukkolok mindegyik csapatnak a bob-világbajnokságon, ahol személyes tippem szerint Johannes Lochner biztosan éremmel a nyakában állhat majd fel a dobogóra: valaki, aki ennyire gyors a gokartpályán, minden bizonnyal a jégpályán is az élbolyban végez majd. Izgatottan várom már azt az adrenalinnal és drukkal teli napot, amikor én is beülhetek egy igazi verseny bobba. Már nagyon várom!”

Francesco Friedrich: „A BMW újfent kitűnő munkát végzett, amikor megszervezte nekünk ezt az eseményt. Jóllehet, nem én vagyok a legtehetségesebb gokart-versenyző, de attól még hatalmas élmény volt! Timo értékes tippeket adott nekünk, ami nagyon izgalmassá tette a versenyt. Amikor előttem ment, két-három kanyaron át szorosan tudtam követni, de amint igazán rálép a gázra, nincs ellene esélyed…”

Nico Walther: „Az utolsó kanyarban sajnos lecsúsztam a dobogóról. Nem tudtam, hogy az az utolsó kör, így nem számítottam rá, hogy Beat keményen támadni fog. Még szerencse, hogy mindez a BMW gokartversenyen és nem a bob-világbajnokságon történt: roppant mód haragudnék magamra, ha az utolsó kanyarban engedném ki a kezemből a bronzérmet. Lenyűgöző volt Timo-t versenypályán látni: fantasztikus, ahogy játszi könnyedséggel megy el melletted, ha arról van szó. Igaz, jelentős súlyelőnyben van hozzánk, bobversenyzőkhöz képest.”

Johannes Lochner: „Szuper esemény volt. Király volt Timo Glock-ot a versenypályán látni és ellene versenyezni. Mikor máskor kapsz ilyen lehetőséget? Bobversenyzőként a sebesség a véremben van.”

Anja Schneiderheinze: „Jó érzés a leggyorsabb nőnek lenni a mezőnyben – főleg úgy, hogy jó pár éve nem ültem már gokartban. Bobversenyzőként imádom a sebességet, de a gokartnak is megvannak a maga veszélyei. Nagyon kell koncentrálni.”

Oskars Melbardis: „Nagyon-nagyon jó kezdése volt ez a bob-világbajnokságnak, egyúttal nagyszerű móka. Az efféle alkalmak kiváló lehetőséget adnak arra, hogy nyugodt közegben beszélgess az ellenfeleiddel, mielőtt versenybe szálltok a jégpályán.”

Beat Hefti: „Svájcban nyaranta rendszeresen gokartozunk. Mindig nagyszerű élmény, és ma ismét nagyon jól éreztük magunkat. A BMW gokartverseny zseniális ötlet volt. Sűrűbben kellene ilyet rendezni. Nagy élmény volt a jégpályán kívül, újfajta versenyben összemérni a tudásunkat – az ilyen események roppant jót tesznek a sportágnak. Sőt, nagyon izgalmas ilyenkor más sportágak profi versenyzőivel találkozni.”

Brian Shimer: „Számomra ez egy álom. Imádtam. Elég sűrűn szoktam gokartozni. Annak ellenére, hogy versenyezni jöttünk Winterberg-be, nagyszerű volt egy ilyen barátságos versenyt összehozni a sportolók és az edzők között. Teljesen más élmény és nagy szórakozás, miközben mindenkit egy kicsit közelebbről megismerhet az ember. Tökéletes kezdése a bob-világbajnokságnak!”

Steven Holcomb: „Hatalmas élmény volt. Jó, hogy vannak efféle programok. Kifejezetten hosszú szezonunk van, és immáron tíz hete Európában vagyunk. Nagyon jó volt ide jönni és kicsit kikapcsolódni. Keményen versenyeztünk ma is, de ugyanakkor óriási élmény volt. A BMW az amerikai csapat nagyszerű szponzora, jó érzés a BMW családjához tartozni.”

(forrás: BMW)