Újabb elektromos motorcsalád gyártása indul az Audi Hungariánál

Újabb elektromos motorcsalád gyártása indul az Audi Hungariánál

Együtt hozta nyilvánosságra Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Simon Róbert Balázs, parlamenti képviselő, Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke és Robert Buttenhauser az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja Budapesten a Külügyminisztériumban, hogy az elkövetkezendő időszakokban tovább bővül a vállalatnál készülő elektromos hajtások portfóliója. A beruházás, ahol Magyarország kormánya is szerepet vállal több mint 260 munkahely megőrzéséhez járul hozzá, és tovább erősíti Magyarország szerepét a Föld járműiparában.

„A járműipar átalakulásával összhangban számunkra is elengedhetetlen kereskedelmi modellünk és termékportfóliónk módosítása, hogy megőrizzük és tovább erősítsük versenyképességünket és hosszú távú munkahelyeket tudjunk biztosítani munkatársainknak. Korszerű termékeinkkel és kompetenciaalapú szolgáltatásainkkal még mindig jelentős szerepet töltünk be a Volkswagen Konszernben és hozzájárulunk Magyarország sikereihez a járműipar új korszakában”, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

A modern, úgynevezett MEB ECO (Modularer E-Antriebs-Baukasten – modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) hajtásokat a Volkswagen Konszern kis méretű elektromos autóiba építik. A gyártás az elképzelések alapján 2025-ben kezdődik Győrben, amelyhez egy új gyártóterületet formálnak ki. A modern gyártmány gyártása új kompetenciákat is jelent, merthogy a gyártási mélység növelésével az elektromos hajtáshoz létfontosságú lemezcsomagot és a forgóegységet (rotor) is a győri munkatársak fogják készíteni, mitöbb a későbbiekben a teljesítményelektronika gyártása is vállalatnál történik.

„Vállalatunk több éves jártassággal ellátott az elektromos hajtások technológiája kapcsán. Az aktuális, minden évben csaknem százezres darabszámban készülő elektromos motorcsalád rögvest kiegészül a következő elektromos motorgeneráció, a PPE hajtások gyártásával. A motorgyártásunk átalakulásának következő meghatározó lépéseként érkezik hozzánk az MEB ECO motorcsalád. A sorozatgyártás elindulásáig felkészítjük munkatársainkat a korszerű technológiára, továbbá hozzásegítjük őket a modern alkatrészek gyártásához létfontosságú kompetenciák elsajátításához”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Az Audi Hungaria az világ legnagyobb motorgyáraként minden évben csaknem 1,6 millió motort előállít a Volkswagen és Audi Konszern márkái, köztük a Volkswagen, Audi, Seat, CUPRA, Skoda, Lamborghini és Porsche modellek részére. A vállalatnál 2018-ban kezdődött az elektromos hajtások gyártása, nemrég jött létre a 300.000. e-motor Győrben.

Az Audi Hungaria nem kizárólag gyártja az elektromos hajtásokat, hanem a folyamatok és a fejlesztési tevékenységek kapcsán szerzett szaktudását is kamatoztatja a sorozatgyártásban található és a modern készítmények során. A társaság már javában készül a modern Premium Platform Electric (PPE) e-motorgeneráció gyártására. A Volkswagen Konszern az egész világon négy gyártótelephelyen készíti az elektromos hajtásokat, melynek alatt a konszern márkái közti modern műszaki megoldás tudástranszfer és a szinergiák kihasználása központi szerepet játszik.