Új modell gyártását kezdte meg a frissen elkészült sanghaji Tesla üzem

Új modell gyártását kezdte meg a frissen elkészült sanghaji Tesla üzem

Új modell gyártását kezdte meg a frissen elkészült sanghaji Tesla autógyár – jelentették be Sanghajban egy ünnepségen, amelyen Elon Musk, a cég ügyvezetője is részt vett a CGTN kínai internacionális hírcsatorna internetes oldalán megjelent tudósítás alapján.

A kaliforniai székhelyű, elektromos gépjárműveket gyártó cég 2019. január 7-én kezdte meg Sanghajban első, az Egyesült Államokon kívüli üzemének építését, amely egyúttal a legelső, maradéktalanul határon túli kézben található autógyár Kínában. A rekordidő alatt elkészült óriásüzemben előállított első 15 járművet a cég alkalmazottainak osztották ki, bő egy héttel később mindazonáltal hivatalosan is megkezdték a kínai gyártású Tesla Model 3 típusú személyautók átadását. Musk az ünnepélyen tíz Model 3 kulcsát nyújtotta át a megrendelőiknek.

A rendezvényen bejelentették: a sanghaji üzem egyúttal megkezdte a Model Y gyártási programját is. Musk alapján a modell iránti kereslet túl fogja szárnyalni a Tesla többi típusa iránti összkeresletet.

A cégvezető azt is kijelentette, hogy egy tervező és mérnöki center kialakítását tervezik Kínában abból a célból, hogy a társaság ott egy teljesen új típusú járművet fejleszthessen ki. Hangoztatta még: a Tesla tovább kívánja növelni beruházásait Kínában.

A csaknem 2 milliárd dollárból felépített sanghaji gyárban a Tesla Model 3 személyautó két típusát gyártják, amelyek csakis Kínában kerülnek piacra. Miután a kínai gyártású Tesla járművek mindemellett felkerültek a 10 százalékos gépkocsi beszerzési adó alól mentességet élvező járműtípusok listájára, azonfelül ugyanakkor egy ugyancsak decemberi döntésnek hála vásárlóik járművenként csaknem 25 ezer jüannyi (1 millió forint) állami támogatásban részesülhetnek, a Tesla a kínai Model 3 induló árát az eredendően tervezett 350 ezer jüanról (közel 15 millió forint) 299 ezer jüanra (12,7 millió forint) csökkentette.

MTI