Több mint 190 ezer gépjármű készült előző évben a kecskeméti Mercedes-gyárban

Több mint 190 ezer gépjármű készült előző évben a kecskeméti Mercedes-gyárban

Múlt évben is meghaladta a 190 ezret a kecskeméti Mercedes-gyárban készült gépjárművek száma, a egész magyarországi értékesítése ugyanakkor megduplázódott 2015-höz képest.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. cégvezetője a társaság fővárosi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Mercedes gépjárművek gyártója, a stuttgarti székhelyű Daimler AG előző évben az egész világon 3,4 millió járművet adott el 2018-ban.

Jörg Schmidt az előző évit csaknem 100 ezer járművel felülmúló értékesítést eredményesnek nevezte, tekintettel a dízelbotrány hatásai és az internacionális kereskedelmi vitákra. A teljes körű forgalomból a Mercedes-Benz Hungária Kft. kiváló részesedést ért el, merthogy – mint hangoztatta – még sosem volt olyan év, amikor a magyar piacon 4 ezernél több személyautójuk kelt el. Különösen sikeres volt 2019 utolsó 4 hónapja, ezenkívül a haszongépjárművek eladása is bővült.

A Mercedes-járművek egész magyarországi értékesítése 2015 óta megduplázódott, ezzel elérte a válság előtti szintet, az árbevétel előző évben 7 százalékos bővüléssel 108 milliárd forintra növekedett. A magyarországi leányvállalat vezetője főként az értékesítési hálózatnak tulajdonítja az eredményeket. Közölte még, hogy a magyar piacon elkelt Mercedesek negyede a kecskeméti gyárban készült. Jörg Schmidt azt valószínűsíti, hogy az idén a Daimler értékesítése világszinten enyhén bővül. Várakozása alapján Magyarországon 2019-ben is a személygépjárművek eladása lehet a legsikeresebb, 18 százalékos bővüléssel 160 ezer Mercedes-autó állhat forgalomba. A magyarországi leányvállalat vezetője alapján az idén 5,7 százalékos eladási részesedést elérő elektromos gépjárművek forgalma is számottevően bővülhet a következő években. Várakozása alapján az autózás következő éveit az eletromobilitás mellett a virtuális hálózatba kapcsolt irányítás, az automatizált vezetési funkciók és a járműhasználat új modelljei, a megosztásos közlekedés határozzák meg. Josip Niksic, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója sikeres évnek nevezte a 2018-ast mind az előállított minőséget, mind a mennyiséget nézve. A társaság nettó árbevétele meghaladta a 3,5 milliárd eurót, 3,4 milliárd forintból felépült a Mercedes 8 ezer négyzetméteres képzési centruma, szeptemberben ugyanakkor elkészült az egymilliomodik gépjármű is a termelés 2012-es indulása óta – emelte ki. Utóbbi – tette hozzá – már az A-osztályú Mercedesek egyike volt, egy hete ugyanakkor kezdetét vette a Mercedes CLA gyártása is a magyarországi üzemben. Első példánya új-zélandi vevőhöz kerül.

Az igazgató megjegyezte, hogy a tekintélyes fizetésemelést eredményező bérmegállapodás is erősítette a cég pozícióit Magyarországon. A Mercedes-Benz 2008 júniusában fedte fel a kecskeméti üzem létesítését 800 millió euró értékben. A beruházás 29,7 milliárd forint állami hozzájárulást kapott képzési hozzájárulásként és adókedvezményként. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2017-ben is több mint 190 ezer gépkocsit készített, 4,1 százalékkal felülmúlva az előző évi teljesítményt, árbevétele szintén 4 százalékos emelkedéssel 3,6 milliárd euróra bővült. 2017-ben 3,8 százalékos éves növekedéssel 190 ezer gépkocsit készítettek Kecskeméten, 3,4 milliárd eurós árbevételt elérve. A nyilvános cégadatok alapján a társaság 2016-ban 64,4 milliárd forint, 2017-ben ugyanakkor majdnem 77 milliárd forint adózott eredményt ért el. A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2017-ben 100 milliárd forintot meghaladó, 2016-ban mindazonáltal 80 milliárd forintot meghaladó bevételt ért el, túlnyomóan belföldi értékesítésekből. Adózott eredménye ugyanekkor megközelítőleg 800 millió forint, azonfelül 610 millió forint volt.

mti