Škoda KAROQ SPORTLINE – A korszerű sportos SUV-modell

Škoda KAROQ SPORTLINE – A korszerű sportos SUV-modell

Kompakt-SUV szériája különösen sportos fellépésű tagját ismerteti részleteiben is a KAROQ SPORTLINE formájában a Škoda. A multifunkcionális kompakt SUV-modell érzelmekben gazdag kinézete még karakteresebben mutatkozik meg SPORTLINE változatában. Jó néhány fekete részlet hangsúlyozza dinamikus megjelenését, amihez 140 kW (190 LE) teljesítményével remekül illik a modern 2.0 TSI kapacitás. A modellsorozat legerősebb benzinmotorja csakis a Škoda KAROQ SPORTLINE kínálatában megjelenik.

A piacra 2017-ben bevezetett Škoda KAROQ a márka SUV-offenzívájának második modelljeként hozta el a Škoda egyszerű és érzelmekben gazdag formai nyelvezetét a kompakt-SUV szegmensbe. A KAROQ kompakt külső méretek mellett szolgál tágas beltérrel a bennülők és a csomagjaik részére, amellett a legújabb technikákkal növeli tovább a biztonságot és a kényelmet. A Škoda KAROQ SPORTLINE új, kimondottan sportos változatként bővíti a palettát, még vonzóbbá téve e modellsorozatot, egyben új ügyfélköröket hódítva meg részére.

Motorházfedele alatt a Škoda KAROQ SPORTLINE a 140 kW (190 LE) teljesítményű 2.0 TSI erőforrással teszi egyértelművé sportos ambícióit, amely csakis a modellsorozat e tagjához rendelhető. Az ezen aggregát tekintetében az alapkivitelhez tartozó quattro állandó összkerékhajtás tovább korrigálja e modell eleve vállalkozó szellemű menettulajdonságait és újabb biztonsági tartalékokról gondoskodik.

A Škoda KAROQ SPORTLINE sportos megjelenését 18 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák és nagyszámú olyan részlet erősíti, akárcsak hűtőrácsa és hátsó diffúzora – hasonlóképpen fényes fekete felülettel. Utasterében fekete sportülések, ezüstszínű kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal készült új üléskárpitok, bőrbevonatú multifunkciós sportkormány, azonkívül nemesacél pedálborítások tűnnek fel újabb sportos részletekként. A vezetőt sajátos logó köszönti az infotainment-rendszer képernyőjén, az extrafelszerelésként rendelhető Virtual Cockpit műszeregység ugyanakkor SPORTLINE-specifikus grafikával jeleníti meg tartalmát.

Négy eltérő motor és opcionális összkerékhajtás

Összesen négy gazdaságos és környezetkímélő kapacitás sorakozik a KAROQ SPORTLINE palettáján, amelyek ugyancsak megfelelnek az Euro 6d-TEMP kipufogógáz-szabvány előírásainak. Különlegesség a modellsorozat konkrétan a KAROQ SPORTLINE részére fenntartott legerősebb benzinmotorja: a 2.0 TSI hétfokozatú DSG sebességváltón át továbbítja 140 kW (190 LE) teljesítményét a négy kerék felé.

A 2.0 TSI melletti másik benzinmotorként 110 kW (150 LE) teljesítménnyel az 1.5 TSI megjelenik a kínálatban, az önvezérelt hengerlekapcsolás technikájának betudhatóan 100 kilométerenként mindössze 5,3 literes átlagfogyasztással. Az 1.5 TSI mögött alapkivitelben hatfokozatú manuális, extrafelszerelésként ugyanakkor hétfokozatú DSG sebességváltó látja el az erőátvitel faladatát. Mindkét TSI-erőforrás benzinmotor-részecskeszűrővel funkcionál.

A Škoda KAROQ SPORTLINE két dízelmotorja a benzinesekével megegyező teljesítménylépcsőkben választható, már szériafelszereltségben nemkülönben AdBlue-befecskendezéssel kiegészített SCR-katalizátorral, ezenfelül dízel-részecskeszűrővel. A 110 kilowattos (150 LE) 2.0 TDI alapkivitelben hatfokozatú manuális sebességváltón át az első kerekeket hajtja, de extrafelszerelésként a hétfokozatú DSG váltóművel összkerékhajtás is választható. A 140 kW (190 LE) teljesítményű 2.0 TDI csakis összkerékhajtással és hétfokozatú DSG sebességváltóval készül. Ez az ötödik generációs, állandó összkerékhajtás az útfelület pillanatnyi tulajdonságai alapján változó arányban osztja el a forgatónyomatékot az egyes kerekek közt, ezáltal még agilisabb menettulajdonságokról és – példaként síkos úton is hatékony vonóerőátadási tulajdonságokat biztosítva – újabb biztonsági tartalékokról gondoskodik.

Újdonság a 140 kilowattos (190 LE) 2.0 TSI és 2.0 TDI motorral szerelt Škoda KAROQ SPORTLINE kínálatában az úgynevezett hanggenerátor (Sound Generator), amely egyéni hangzásképet produkálva mély benyomást keltő hanghatásokkal szolgál a bennülők részére. E technika csupán a menetprofil választással (Driving Mode Select) egyesült erővel kapható, és már a Škoda KAROQ SPORTLINE alapfelszereltségében megjelenik.

Sportos kinézet fekete elemekkel

A Škoda KAROQ SPORTLINE verziója minden eddiginél sportosabb karakterrel érkezik. Külsején a karosszéria színére fényezett első sport-lökhárító mellett úgyszintén fényes fekete hűtőrácsa, külső visszapillantótükör-házai és hátsó diffúzora tűnnek fel már az első pillantásra. Exkluzív, 18 col peremátmérőjű „Mytikas” könnyűfém keréktárcsái szintén fekete fényezést kapnak, mint az extrafelszerelésként rendelhető 19 colos „Vega” keréktárcsák. Az első sárvédőkön SPORTLINE-plakettek jelzik kétségkívül a Škoda KAROQ legdinamikusabb változatát. Az dekoratív stílusról a karosszéria színére fényezett küszöbborítások, sötétített üvegek (Sunset) és fekete tetősínek gondoskodnak, miközben a jól érzékelhető, ezüstszínű kipufogó-végcsövek újabb hangsúlyos motívumok.

Az utastérben az ezüst kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal készült fekete sportülések tűnnek fel nyomban, amelyeket a háromrétegű, aktívan szellőző és légáteresztő Thermoflux-szövet borít, főleg nyári hónapokban kínálva fokozott kényelmet a bennülők részére. Az első ülésekben gerinctámasz is rendelkezésre áll. A multifunkciós sportkormányt fekete perforált bőr borítja, s varrásai ugyancsak ezüstszínűek, mint a kisebbik bőrkárpit-csomag részeként kapható bőrbevonatú sebességváltókar és -mandzsetta, mitöbb középső kartámasz díszvarrásai. A műszerfal dekorbetétjei fekete zongoralakk, az ajtókárpitoké mindazonáltal szénszálerősítésű műanyag (karbon) felületűek. A sportos környezetet nemesacél betétekkel kreált pedálok, a műszerfalon SPORTLINE-, a küszöbléceken mindazonáltal KAROQ-logó, fekete mennyezetkárpit és szintén fekete tetőoszlop-kárpitok, amellett hangulatvilágítást is kínáló, LED-technikájú belsővilágítás-csomag teszi teljessé.

Újabb megoldások a biztonság és a még karakteresebb megjelenés szolgálatában

Az extrafelszerelésként kínált Virtual Cockpit műszeregységen heterogén nézetek közül választhat a vezető, s újdonságként egy ötödik, a fordulatszám- és a sebességmérőt fókuszba állító sport-megjelenítést is szolgáltat. A kijelzőfelület jobb és bal oldalán ekkor a választott rádióállomás és a menetadatok láthatók, ameddig alul olyan információknak is jut hely, mint a pillanatnyi motorteljesítmény és kenőolajhőmérséklet. A SPORTLINE változatban a Virtual Cockpit mind az öt nézete jellegzetes karbon (Sport Skin) elő-, ezenfelül háttérrel jelenik meg.

A Škoda KAROQ SPORTLINE átfogó hálózati kapcsolatai kívánságra a SmartLink+ technika használatát is lehetővé teszik, amely az Apple CarPlay, az Android Auto, a MirrorLink és a SmartGate rendszereket is elhozza a fedélzetre. A Škoda Media Command támogatásával az infotainment-rendszer funkciói akár két csatlakoztatott táblagépről is vezérelhetők. A Škoda Connect mobil online-szolgáltatásai az Infotainment Online, a Care Connect és az Emergency Call területekre oszlanak. Az Infotainment Online szolgáltatásai közt megjelenik példaként az online közlekedési információk, a Care Connect mindazonáltal többek között a proaktív szervizszolgáltatást (Proactive Service) is magában foglalja, amely elvárásoknak megfelelően az ügyfélszolgálattal vagy közvetlenül a szervizzel létrehoz kapcsolatot. A vészhívás (Emergency Call) manuálisan is működtethető, de légzsák vagy biztonságiöv-előfeszítő kioldásakor önvezérelten hív segítséget. A Bluetooth-kapcsolaton át digitális készülékek csatlakoztathatók a rendszerre, a helyes mobilkészülékek akkumulátora ugyanakkor elvárásoknak megfelelően egy telefonboxban induktív úton is tölthető.

A Škoda KAROQ SPORTLINE alapfelszereltségében a KESSY kulcsnélküli hozzáférési rendszer is megjelenik, amely az extrafelszerelésként kínált elektromos mozgatású csomagtérajtó használatát a Tip-to-Close funkcióval is kínálja. A gombnyomásra nyíló és záródó csomagtérajtó ekkor az ajtónyílás enyhe meghúzására is csukódik. Kívánságra a csomagtérajtó a „virtuális pedál”, azaz a lökhárító alatti enyhe lábmozdulattal is nyitható.

Az önvezérelten sötétedő belső visszapillantó tükör mellett a fény- és esőérzékelő (Light and Rain Assist) sötétedéskor vagy rossz időjárási viszonyok közepette a tompított fény önvezérelt kapcsolásával növeli a biztonságot. A Škoda KAROQ SPORTLINE alapvető menetdinamikai karaktere a menetprofil-választás technikájával változtatható elvárásoknak megfelelően, az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) ugyanakkor két fokozatot szolgáltat.

A Škoda modelljeire sajátos módon „Simply Clever” javaslatok és rakodóhelyek egész sora áll rendelkezésre. Ugyancsak a mindennapos használatot könnyíti a kettős csomagtér-padlózat, a hátsó táblagép-tartó, éppen olyan a parkolókártya-, pénzérme- és SD-kártya-tartóval kialakított vezetőoldali rakodórekesz.