Sivatagi Seat teszt

Sivatagi Seat teszt

Ötven mérnök és negyven autó áll készen arra, hogy egy 25.000 kilométeres, 80 tesztet magában foglaló egyedi felmérést végezzen Dél-Spanyolország sivatagi régiójában, ahol árnyékban nem ritka a 45 fokos nappali hőmérséklet sem.

Ez egy szélsőséges időjárási viszonyok közötti nyári tesztelés, ami a világon az egyik legkomolyabb teljesítményt követelő vizsga a gépkocsik részére. Egy igazi három hetes „újonc kiképzőtábor”, amely három hétig tart, és ahol a SEAT Atecá-n van a sor, hogy bemutassák: valójában milyen jellegű szélsőséges teszteknek vetik alá a gépjárműt.

Íme, egy-két példa:

Lejtmenet teszt:

Ez a teszt lejtmenetben ellenőrzi a kipörgésgátlót, egészen a 35%-os lejtőn is kipróbálva az autót. Egyúttal azt is megnézik, hogyan viselkedik a lejtmenet asszisztens, ezáltal ezen az etapon a fékpedál használata nélkül, a technika által ellenőrzötten lezajló lejtmenetet tesztelik, azonkívül az ABS rendszer önvezérelt bekapcsolását is ellenőrzik.

Vontatást ellenőrző teszt:

Amikor utánfutót vontatunk, nagyobb a kockázata annak, hogy az autó felett elveszítjük az ellenőrzést. Ez a teszt ellenőrzi a vontatás stabilizátor programot, ez a rendszer támogatja a gépjárműt stabilan tartani akkor is, mikor is utánfutót vontat.

Zajteszt:

Egy átlagos gépjármű több, mint 3000 alkatrészből áll, mindent összevetve azt is tesztelik, hogy az összes alkatrész kifogástalan összhangban működik-e , és ne okozzon semmilyen, az utasokat zavaró zajt, bármilyen útfelületen vagy szituációk közt halad is a gépjármű.

Porbeáramlási teszt:

A felvezető gépkocsi a sivatagon áthajtva tekintélyes porfelhőt hagy maga után, az ezt közvetlenül követő gépkocsin tesztelik a légszűrő élettartamát.

Sivatagi Seat teszt

Murvás teszt:

A gépjárműveket 3000 kilométeren keresztül vezetik specifikus murvás, kavicsos úton annak érdekében, hogy a kavicsok felverődése által keltett hatásokat elemezhessék az alvázon, a sárvédőkön, mindemellett az ütközők külső és alsó részein. A teszt célja az, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy az autó az összes alkatrésze betölti szerepét a gépjármű egész élettartamának alatt

Az autókat a majdnem egy hónapos tesztek alatt elvégzett 80 ellenőrzéssel a hátuk mögött az összes lehetséges konfigurációban kipróbálták, mindent összevetve semmit sem hagytak a véletlenre. A mérnökök és technikusok százai által a Földön mindenfelé megejtett szélsőséges teszteknek betudhatóan az autóvezetők nyugodtan hátradőlhetnek és biztosak lehetnek abban, hogy bármilyen útfelületen megbízhatóan vezethetik a gépjárműt.