Opten: egyre több a taxis egyéni vállalkozó

Opten: egyre több a taxis egyéni vállalkozó

Egy év alatt 8 százalékkal növekedett a taxis egyéni vállalkozók száma, mindent összevetve most több mint 7500 egyéni vállalkozó közlekedik Magyarország útjain – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

A tájékoztatás alapján a hagyományos értelemben vett taxitársaságok száma 2013 óta szakaszosan kevesebb lesz, és ez sokáig az egyéni vállalkozókra is igaz volt, de 2016 óta az egyéni vállalkozók száma dinamikusan nő.

Az egyéni vállalkozói szám növekedése ágazattól függetlenül általános, ugyanakkor a taxis személyszállítás területén a növekedést valószínűleg nem kizárólag a korszerű adózási formák bevezetése indokolja. A jelenséghez az is hozzájárult, hogy a belépési küszöb aránylag alacsony sok másfajta szakmához képest, de hosszú távon nyereségesen működni már komoly kihívás, sokan nem tudják venni az akadályokat és kihullanak a piacról – hangoztatta Pertics Richárd, az Opten elemzője az információ alapján.

A vállalkozások alkalmazotti létszáma stagnál.

Az Opten alapján a vállalkozások számának csökkenése a taxis piac koncentrálódására utal. A taxitársaságok összesített árbevétele 2018-ban 7 százalékkal meghaladta az előző évit. A taxis személyszállítással foglalatoskodó üzemek csaknem 9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételről adtak számot 2018-ban, ennek 65 százalékát a 10 legnagyobb vállalkozás hozta össze.

A 2020-as trendek biztatóak, mind árbevételben, mind eredményben növekedés vetíthető előre, és a gazdasági környezet is kedvező. Ugyanakkor a taxis világ a magas egyéni vállalkozói létszámával még mindig nehezen mérhető piac – áll az Opten közleményében.

MTI