Nyári hónapokban indulhat meg a forgalom az 1-es villamos új szakaszán

Nyári hónapokban indulhat meg a forgalom az 1-es villamos új szakaszán

Nyári hónapokban indulhat meg a forgalom az 1-es villamos új, XI. kerületi szakaszán a Fehérvári út és az Etele tér közt – tájékoztatta a fővárosi Közlekedési Centrum (BKK) a sajtó képviselőit.

A beruházás eredendően tervezett befejezési határidejét módosítani kellett, mert a kivitelezés esetén előre nem érzékelhető közműmunkák elvégzésére volt szükség, azonkívül jogszabályváltozás okán a végállomási helyiségek kialakítása az eredeti elképzelések alapján már nem volt lehetséges. A létesítmény megépítéséhez létfontosságú engedélyeztetés jelen pillanatban is folyamatban van.

A modern végállomás kiépítésének időtartamát és a elengedhetetlen próbaüzemet figyelembe véve az 1-es villamos új, Kelenföld vasútállomásig húzódó szakaszán a forgalom előreláthatóan idén nyári hónapokban indulhat el, minden más kivitelezési munka áprilisig befejeződik, ezáltal a közúti korlátozások is megszűnnek tavasszal.

A CAF várhatóan év végéig szállítja le a hosszabb vonal kiszolgáláshoz elengedhetetlen öt új, 56 méteres szerelvényt, ezzel hétköznap csúcsidőben is jelentőségteljesen javítják Budapesten közlekedő alacsonypadlós, új szerelvények arányát.

Az 1-es villamos meghosszabbítása a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi Közlekedési Center megkülönböztetett közlekedésfejlesztési beruházása, amit az unió 8 milliárd forinttal támogat, a egész bekerülési költség 8,6 milliárd forint.

mti