Mini versenyautó a közutakra

Mini John Cooper Works országúti versenyautó

Már júniustól kapható hazánkban is a Mini versenysport technikára épülő új modellje a Mini John Cooper Works. Ennek apropóján a cég a kiskunlacházi repülőtéren mutatta be az autót és természetesen a versenyzés élményét.

A Mini új modellje a valaha létezett legerősebb sorozatgyártású motorral büszkélkedhet. A benzines, négyhengeres, kétliteres erőmű a versenytapasztalatokat alapul vevő MINITwinPower Turbo technológiát tudja magáénak. Ennek eredménye a 231 LE, a 320 Nm forgatónyomaték, illetve a 246 km/h-s végsebesség. Érdekesség, hogy a hatfokozatú manuális váltóval szerelt változat gyorsulási ideje valamivel hosszabb, 6,3 s alatt éri el álló helyzetből a 100 km/h sebességet, ugyanakkor az Steptronic sport automata váltóval ez az érték 6,1 s-ra csökken.

Mini John Cooper Works országúti versenyautó
Mini John Cooper Works országúti versenyautó

A gyártó által tervezett futómű optimalizálva lett a Mini teljesítményéhez, így az autó Brembo sportfékekkel, valamint exkluzív 17 colos John Cooper Works Race Spoke könnyűfém keréktárcsákkal lett felszerelve. Ugyancsak a teljesítmény, illetve a komfortosabb vezetési élmény kiteljesedésének érdekében a technológiai kosárban szerepel még a Servotronic funkcióval megspékelt elektromechanikus kormányrásegítés, a Dinamikus Menetstabilizáló Rendszer (DSC), amely Dinamikus Vonóerő-szabályzással (DTC) és Elektronikus differenciálzár-hatású funkcióval (EDLC) jelentkezik, illetve az opcionálisan elérhető a Dinamikus Csillapítás-szabályzás (Dynamic Damper Control).

Az aerodinamikai szempontokat is figyelembe véve az új Mini John Cooper Works erőgolyó új, optimalizált karosszériával rendelkezik, melynek egyik eleme a LED fényszóró. A külcsín mellett a sportos feelinget a beltérben található exkluzív kárpitozás, a John Cooper Works sportülések és küszöblécek, illetve az automata váltó esetén a multifunkciós kormánykeréken megtalálható váltóbillentyűk jelentik.

A szupererős autóhoz szuper biztonsági rendszer is tartozik. Ennek köszönhetően a karosszéria, mint védelmi egység, a sok-sok beépített légzsák, illetve a guminyomás-ellenőrző rendszer támogatja az alap biztonsági megoldásokat.

A hamarosan megvásárolható Mini John Cooper Works alapára kicsivel 8 millió forint felett lesz.