Megszületett a Škoda Kodiaq

Megszületett a Škoda Kodiaq

Szeptemberben ünnepli ezt követően világpremierjét a škoda Kodiaq, amely az erőteljes formaterv és a nagyvonalú térkínálat igencsak meggyőző kombinációjával egyértelmű és erőteljes kinyilatkoztatásként lép porondra. Az újdonság külsejét éles vonalak és hangsúlyos háromdimenziós formák definiálják. Mindezek összetéveszthetetlen megjelenést kölcsönöznek a Škoda korszerű szabadidő-autójának. Cicoma mentes vonalvezetéssel találkozunk az utastérben is, amely az szemrevaló megjelenés mellett a nagyvonalú térkínálatot mutatja fel meggyőző érvként.

„A Škoda Kodiaq túlságosan multifunkcionális. Kiemelkedően tágas, kompakt külső méretek mellett a kategóriája legjobb szerkezeti felépítését és kialakítását kínálja. Ezenkívül robusztus és az összes terepen elboldogul, mindemellett a variálhatóság és funkcionalitás maximumát nyújtja. Ezt a külső formatervben és az utastérben is szerettük volna láttatni” – indokolja a Škoda vezető tervezője, Jozef Kabaň. Csapatával közösen a Škoda Kodiaq részére markáns formanyelvezetet választott, amellyel a márka korszerű dizájnvonalát a szabadidő-autók szegmensébe ültették keresztül. Ennek eredménye a racionalitás és az esztétika összetéveszthetetlen összjátéka.

Megszületett a Škoda Kodiaq
Megszületett a Škoda Kodiaq

Amint már a skiccek is mutatják, az összes vonal egyértelmű, precíz és határozott kialakítású, Az erőteljesen alámetszett vállöv kiemeli a terjedelmes Škoda szabadidő-autó robusztus karakterét. A lapos, ék alakú fényszórók a széles Škoda-hűtőmaszk két oldalán fedezhetők fel. Kristályszerű struktúrájuk a hagyományokban gazdag cseh üvegkristály művészet előtti tisztelgés.

A Škoda Kodiaq intenzív plasztikusság leírta hátulja is a jármű sportosan robusztus szabadidő-autós karakterét hangsúlyozza. A LED-technikájú hátsó lámpák a márkára sajátos C alakú világítási képpel rendelkeznek, a világítótestek formája jól mutatja, miként folytatódik a részletekben a Škoda szabadidő-autó vonalvezetése. Hasonlóan erőteljes hatású a jármű oldalnézete is. A hosszú tengelytávolság és a rövid túlnyúlások tágas utastérre utalnak. Kívánságra a szabadidő-autó két újabb ülőhelyet nyújt a harmadik üléssorban.

Egyszerű dizájnjával az utastér folytatja a külső lényegre törő formatervét. Itt is a forma és a szerepkör összhangja az uralkodó: az utastér védelmezőnek és robusztusnak hat, s egyúttal meggyőzően megnyerő karakter jellemzi. A hangulat időtlen és funkcionális, az összes részlet egyértelműséget és nyugalmat sugároz. Az utastérben olyan erőteljes függőleges elemekkel találkozunk, mint a négy jókora légbefúvó nyílás. A műszerfal háromdimenziós kialakítású és két részre oszlik. Ezzel két egyenértékű zónára osztja a műszerfalat – a vezető és az első utas részére.

Interjú Jozef Kabaňnal, a Škoda vezető tervezőjével:
„Még érzelemdúsabbá válik a Škoda márka”

Mi a jelentősége a Škoda Kodiaq dizájnjának a márka szempontjából?

Jozef Kabaň: A Škoda Kodiaq két szempontból is a márka úttörője. A Yeti fölötti első jókora szabadidő-autónkkal modern kategóriába lépünk. Ugyanakkor a Kodiaq egyúttal a Škoda korszerű szabadidő-autós formanyelvezetének első követe is. Ez a korszerű nyelvezet rettentően erőteljes és érzelemgazdag, ugyanakkor konkrétan időtlennek őriztük meg.

Mi a Škoda szabadidő-autó formanyelvezetének különlegessége?

Jozef Kabaň: A Škoda Kodiaq nagyon multifunkcionális. Kiemelkedően tágas, kompakt külső méretek mellett a kategóriája legjobb szerkezeti felépítését és kialakítását kínálja. Mindemellett robusztus és az összes terepen elboldogul, ezenkívül a variálhatóság és funkcionalitás maximumát nyújtja. Ezt a külső formatervben és az utastérben is szerettük volna láttatni. Ezért a Škoda Kodiaq tekintetében a forma és a funkcionalitás összhangban állnak. A kristályszerű és lényegre törő megjelenés ezenkívül kiemeli a Škoda Kodiaq karakterét és erejét.

Hogyan ötvözhető a forma és a szerepkör?

Jozef Kabaň: Célunk, hogy a lehető legteljesebb esztétikai élményt a funkcionalitás maximumával úgy ötvözzük, hogy már ne két különféle kritériumként tekintsünk rájuk. A szépséget keressük az egyszerűségben, ám ennek alatt nem hagyjuk figyelmen kívül a funkcionalitást vagy az ergonómiát. A jó formaterv a funkcionalitást vonzóvá teszi. A funkcionalitás és az esztétika eme egyensúlya teszi különlegessé a Škoda Kodiaq modellünket.

Milyen szerepet játszik a cseh üvegkristály művesség?

Jozef Kabaň: Modelljeink az összes részlete egy önálló történetet mesél – ez a márkánk érzelmi ereje. A Škoda Kodiaq kristályszerű elemei kapcsán a hagyományos cseh üvegkristály művészetből merítettük az ihletést. A vonalvezetés egyszerű, precíz és éles kialakítású. Karakteres még a hatásos fény-árnyék játék az erős kontúrú felületeken. A kristályszerű struktúra az olyan részletekben is visszaköszön, mint a fényszórók vagy a dekorbetétek.

Az utastérben is a lehető legszabadabb kreativitás és a részletek iránti figyelem a sajátos. Mire helyezték a legnagyobb figyelmet a Škoda Kodiaq utasterének kialakításakor?

Jozef Kabaň: Az utastérben is folytatjuk a külső széles és cicoma mentes vonalakat. és itt is tekintélyes hangsúlyt helyezünk a forma és a szerepkör harmóniájára, a nyugalomra és a letisztultságra. Számomra egy gépkocsinak nagyszerűen kell funkcionálnia és egyúttal sugároznia kell az esztétikumot. Az utastérben helyet foglalva a bizalom és a jóllét érzetét kell kiváltania. E filozófiára építve olyan atmoszférát teremtettünk, amely ugyanabban az időben jó megjelenésű, kényelmés és funkcionális.