Megküzdene egy háromlábú pingpongozó robottal?

Pingpongozó robot

Akinek szüksége lenne egy társra a pingpongozáshoz, de egyetlen élő embert sem tud az asztal mellé állítani, annak csak Japánig kell elutaznia, hogy beszerezzen egy robot ellenfelet. A Csibában most zajló CEATEC technológiai vásáron mutatta be az Omron a háromlábú robotját, amely fáradhatatlanul forgatja az ütőt.

Az Umron névre keresztelt gépszörny folyamatosan figyeli az ellenfelét, és pontosan meg tudja jósolni a labda pályáját, így azt bármikor vissza is tudja ütni. Fejlesztői azonban szándékosan úgy programozták be, hogy néha tévesszen, mert így az embereknek is van esélyük begyűjteni néhány pontot.

Pingpongozó robot
Pingpongozó robot játék közben

Ezt a robotot azonban nem a sportpályára szánják, hanem a gyárakba. Az Omron úgy véli, ott is hasznos lehet egy ilyen szerkezet, amely az emberi kolléga mozdulataira reagálva, ahhoz igazodva tudja ellátni a feladatát. Ha úgy tetszik, az Umron az emberek keze alá tud dolgozni, és mindig akkor van ott, amikor szükség van rá.

Arra nem tér ki az Omron sajtóközleménye, hogy miután véget ért a műszak, egy pihentető pingpongmeccset is lenyomhatnak-e a munkások a robottal, vagy a viszonynak szigorúan kollegiálisnak kell maradnia, amibe nem fér bele semmilyen szabadidős tevékenység.

(forrás: index.hu)