Megbízhatósági teszt jégen és hóban: a BMW i7 már az Északi sarkkör közelében bizonyít

Megbízhatósági teszt jégen és hóban: a BMW i7 már az Északi sarkkör közelében bizonyít

A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-technológia végső finomhangolási fázisain esnek át a svédországi Arjeplog térségében, a BMW Group téli tesztközpontjában.

A BMW Group gondos körültekintéssel építette fel és módszeresen valósítja meg azon vállalati stratégiáját, amely mentén nemzetközileg az elektromos mobilitás térnyerését, népszerűsítését és elterjedését szorgalmazza. Átfogó modellpalettája szakadatlan bővítése részeként a bajor prémiumgyártó újabb és újabb szegmensekben teszi elérhetővé vásárlói részére a vezetés zéró emissziójú élményét, az jövőbeni évben mindent összevetve reflektorfénybe gurul a márka első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinja, a BMW i7 is (vegyített energiafogyasztás (WLTP): 19,5 – 22,5 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km; az adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért értékek). A sorozatgyártást előkészítő utolsó finomhangolási fázis keretein belül a BMW i7 pillanatnyilag a svédországi Arjeplog térségében, a BMW Group téli tesztközpontjában futja menetdinamikai tesztköreit. Az Északi sarkkörtől mindössze pár kilométerre a mérnökök ideális előfeltételeket találnak ahhoz, hogy a jeges felületeken és a hóval borított utakon a tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzin hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszereit tökéletesítsék. A dermesztő hidegben végzett megmérettetés kikövezi az utat a vezetés luxusszínvonalú élményének új dimenziója felé: a BMW által fémjelzett menetdinamika, kényelem és exkluzivitás egyedi esszenciája első alkalommal lesz megtapasztalható a luxuskategóriában fosszilis üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás nélkül.

A tervezőmérnökök a futómű-technológia, a kormánymű és a fékrendszer alkatrészeit, ezenkívül a menetdinamikai és menetbiztonsági rendszereket mindegyik úgy fejlesztették ki a BMW 7-es széria következő generációja részére, hogy a márka luxuslimuzinjára sajátos, sportosság és menetkomfort közti nagyszerű egyensúlyt újabb szintre emeljék. Ez alól a kerékfelfüggesztések, a rugók és lengéscsillapítók, amellett a nagyszámú vezetési üzemmódhoz kapcsolódó vezérlőrendszerek teljesítmény-orientált beállítása sem kivétel. Arjeplog extrém időjárási körülményei közepette a mérnökök minden alkatrészt átfogó tesztelésnek vetnek alá.

Lappföld havas tájain a bajor prémiummárka mesterei mindehhez isteni előfeltételeket találnak. Az Északi sarkkörtől pár kilométerre futó, hóval borított utakon minden járműfunkciót extrém szituációk közt, behatóan tesztelhetnek és optimalizálhatnak, hogy életre keltsék a BMW által fémjelzett, minden tekintetben harmonikus, mesés vezetési élményt. A befagyott tavak csúszós felületei ezenkívül arra is esélyt kínálnak, hogy a mérnökök aprólékosan finomhangolják a modell futómű-technológiájának vezérlőrendszereit, a kormánymű viselkedését, a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) megannyi funkcióját, amellett a fékrendszer és a lassításkor felszabaduló energia visszatáplálását végző rendszer precízen összehangolt együttműködését.

A téli stádiumok közt végzett menetdinamikai tesztek nagy hangsúlyt fektetnek a zéró emissziójú hajtáslánc-technológia alkatrészeire is. A BMW i7 tisztán elektromos hajtáslánca, nagyfeszültségű akkumulátora, vezérlőelektronikája és járműtöltő technológiája a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legújabb, ötödik generációját képviseli, amely már a BMW iX modellben is a vezetés hosszútávon fenntartható élményét garantálja. Észak-Svédország fagypont alatti viszontagságai közepette a BMW i7 elektromos motorja, energiatároló egysége és hőmérséklet-vezérlő rendszere is a legmagasabb fokú fejlettségről tesz tanúbizonyságot.

A BMW i7 világpremierjével kiváltképp progresszív módon folytatódik a bajor prémiummárka luxusszegmensben való térnyerése. A fejedelmi kifogástalan megjelenés, a felülmúlhatatlan menetkomfort és a kimagasló exkluzivitás egyedülálló összhangját képviselő luxuslimuzin kvalitásai és szolgáltatásai első alkalommal válnak átélhetővé mindenféle korlát nélkül, tisztán elektromos meghajtással. A BMW i7 a BMW 7-es széria következő modellgenerációjának műszaki alapjaira épül, amely mindent összevetve kompromisszumok nélkül garantálja a zéró emissziójú vezetési hatás, az egyidejűleg sportos és komfort-orientált vezethetőség, ezenfelül a BMW luxuslimuzinjára sajátos, exkluzív helykínálat hamisítatlan egységét.