Még kényelmesebb az új Škoda Octavia

Még kényelmesebb az új Škoda Octavia

Széleskörűen átdolgozta és korszerű technikákkal gazdagította „bestsellerét” a Škoda. A mobil online-szolgáltatások révén a Škoda Octavia még szorosabb kapcsolatban állhat vezetőjével, míg korszerű vezetői segédrendszerek egész sora teszi az autózást még biztonságosabbá és kényelmesebbé.

Korszerű connectivity ajánlatokkal bővítette „bestsellere” kínálatát a Škoda, mégpedig a Škoda Connect keretében kínált mobil online-szolgáltatások formájában. A kínálat két kategóriára oszlik: az Amundsen és Columbus navigációs rendszerekhez kínált Infotainment Online szolgáltatások az információ és a navigáció, miközben a Care Connect szolgáltatásai infotainment-rendszertől függetlenül a segélynyújtás és a távelérés területeire terjednek ki.

Különösen hasznos szolgáltatás az Infotainment Online kínálatban az online közlekedési információk (Online Traffic Information), amely valós időben mutatja a kiválasztott útvonal forgalomterhelését és torlódást érzékelve kerülő útvonalat ajánl. A szolgáltatások ugyanakkor üzemanyagárak, parkolási információk, hírek és időjárás formájában nyújtanak testreszabott tájékoztatást. A Škoda Connect portáloldal támogatásával az úti célok és érdeklődési pontok (Point of Interest; POI) az otthoni számítógépről közvetlenül a gépkocsi navigációs rendszerére továbbíthatók. A Columbus navigációs rendszer újabb funkciókat is ajánl, köztük a Google EarthTM és a Google StreetviewTM képeivel. Az online térképfrissítéssel mindenkor a legkorszerűbb navigációs térképek állhatnak a vezető rendelkezésére.

A Care Connect szolgáltatások egyik legfontosabbja a vészhívás (Emergency Call, eCall), amely balesetet követően önműködően aktiválódik – amennyiben valamelyik vezető- vagy utasvisszatartó rendszer működésbe lép – és riasztja a segélyközpontot. Mindezt a kisebb balesetekről tájékoztató szerepkör és a műszaki segélyhívás egészíti ki. A proaktív szolgáltatások közt megjelenik a szervizidőpont-egyeztetés, amellyel a járműtulajdonos az esedékes karbantartás előtt kapcsolatba léphet a márkakereskedővel, hogy kényelmesen egyeztethesse a kívánt időpontot.

A Škoda Connect applikáció révén újabb Care Connect szolgáltatások is rendelkezésre állnak, különösen érdekesek a korszerű távelérési funkciók. A gépkocsi némely állapotjelzőiről szóló szolgáltatás példának okáért a világításról vagy éppen az ajtók zárt állapotáról tájékoztat, miközben a parkolási pozíció funkciója a gépkocsi pillanatnyi helyét mutatja meg. A „Kürt & Irányjelző” (Honk & Flash) a gépkocsi megtalálásában nyújt támogatást, a kürt és az irányjelző bekapcsolásával. A terület- (Area Notification) és sebesség-figyelmeztetés (Speed Notification) arra hívja fel a tulajdonos figyelmét, ha autójával általa nem engedélyezett helyen vagy tempóban közlekednek.

A széleskörűen modernizált Škoda Octavia vezetői segédrendszereinek kínálata jóval túlmutat az alsó-középkategórián, egyesek közvetlenül magasabb piaci szegmensekből érkezve bővítik tovább az eleve széles palettát. Az prediktív gyalogosvédelem (Predictive Pedestrian Protection) a városi forgalomra fejlesztett, s 10 és 60 kilométer/óra közt önműködő vészfékezést aktivál, amennyiben gyalogos keresztezheti a gépkocsi útját. E rendszer a városi vészfék funkcióval büszkélkedhető Front Assist technikának a része. A holttér-figyelő rendszer (Blind Spot Detect) két hátrafelé irányuló radarérzékelőjével sávváltáskor támogatja a vezetőt, ütközésveszély esetén a külső visszapillantó tükörbe épített LED-fénnyel jelezve. A kiállási asszisztens (Rear Traffic Alert) az útra merőleges helyekről vagy kapubejárókból végzett tolatásos kiállási manővereket teszi biztonságosabbá, időben érzékelve a közelítő járműveket.

A Škoda Octavia kínálatának újabb újdonsága a vontatmány-asszisztens (Trailer Assist). A vezető a külső visszapillantó tükrök állítókapcsolójával adhatja meg a tolatás irányának kívánt szögét, ezután finom gázadáskor a rendszer ennek megfelelően kormányoz. Utánfutó nélküli tolatáskor a tolatás-asszisztens (Manoeuvre Assist) segíthet, amely önállóan fékez, ha a gépjármű mögött akadályt érzékel.