ME3 szoftverfrissítés a Škoda ENYAQ iV részére

ME3 szoftverfrissítés a Škoda ENYAQ iV részére

Máris telepíthető a már kiszállított Škoda ENYAQ iV modellekre a Škoda AUTO új ME3 szoftververziója. A frissítés az akkumulátormenedzsment optimalizálásával nagyobb hatótávot kínál valós menetkörülmények közt, amellett a modern program nagyszámú fejlesztést szolgáltat a Digital Cockpit műszeregység, a Head-up megjelenítő, az infotainment-rendszer és a Škoda Connect online-szolgáltatások részére. Az ügyfelekkel a helyi Škoda partner veszi fel a kapcsolatot időpontegyeztetésre a korszerű számítógépes program díjmentes telepítéséhez, amely csaknem öt órát vesz igénybe a műhelyben. Ettől kezdve a jövőbeni frissítések döntő része távoli (Over-the-Air) update formájában érkezik ezután. A Škoda ENYAQ iV és a Škoda ENYAQ COUPÉ iV új példányai már gyárilag rendelkeznek a modern szoftverrel.

Díjmentes szervizakció keretében frissíti a Škoda AUTO már kiszállított ENYAQ iV modelljeit legfrissebb szoftverével. Az ME3 verzió – amellyel az ENYAQ iV család mostantól kiszállított példányai természetesen már eleve rendelkeznek – jó néhány optimalizációt magába foglal. A fejlettebb akkumulátormenedzsment nagyobb hatótávot biztosít valós menetkörülmények közt, melyet új funkciók egészítenek ki, többek között a megjelenítők, az infotainment-rendszer és a Škoda Connect online-szolgáltatásai részére.

Az ENYAQ iV modellek tulajdonosaival a helyi Škoda partnerek veszik fel a kapcsolatot, hogy szervizidőpontot egyeztessenek az ME3 szoftververzió díjmentes telepítéséhez, amely csaknem öt órát vesz igénybe a műhelyben. Ezt követően a Škoda ENYAQ iV konfigurációjának hála a legtöbb jövőbeli frissítés már távoli (Over-the-Air) update formájában, vagyis a Škoda márkaszerviz ismételt felkeresése nélkül válik telepíthetővé.

Az akku és a töltés területén a korszerű program például akkumulátorkímélő üzemmódot is ad. Ennek aktiválásával a következő töltési folyamat alatt már maximum 80 százalékig töltődik csak fel az aksi, ami egyidejűleg kíméli, azonfelül növeli élettartamát. Elvárásoknak megfelelően természetesen az áramforrás egész tárolókapacitása és maximális töltési sebessége is bármikor rendelkezésre áll. A maximális töltőteljesítmény a 62 kWh energiatároló képességű akku tekintetében akár 120 kilowattra, miközben a nagyobb, 82 kilowattórás akkumulátorral szerelt modelleknél akár 135 kilowattra nő. Korszerűsített hőmenedzsmentjének hála az aksi fokozza a Škoda ENYAQ iV család tagjainak valós menetkörülmények közt kínált hatótávját. Az infotainment-rendszer töltési és hatótáv-grafikája mostantól az úticélt és a elengedhetetlen töltési helyszíneket is megjeleníti.

Szintén fejlesztések állnak rendelkezésre a Digital Cockpit műszeregység és a Head-up megjelenítő részére, amelyekről többek között már az akku pillanatnyi töltöttségi szintje is leolvasható. A tolatókamera megnövelt kontrasztaránnyal üzemel, ezáltal képén még jobban kivehető a jármű környezete. A vezető a multifunkciós kormánykerékről szélsebesen és szolidan, gombnyomásra válthat oda-vissza az Adaptív sebességszabályzás (Adaptive Distance Assist; ACC) és a Menetasszisztens (Travel Assist) közt, ezenkívül a Škoda Connect nagyon sok online-szolgáltatásának funkciói is bővültek, mindent összevetve most még intuitívebben használhatók.

A Škoda eddig több mint 70 ezer példányt biztosított az ügyfeleknek ENYAQ iV modellcsaládja tagjaiból, az SUV-modell ezáltal 3,5 %-ban uralja a teljes piacot a tisztán elektromos, akkumulátorhajtású járművek közt Európában. Az Európai Unióban legnagyobb darabszáman árusított BEV-modellek rangsorában a hetedik helyen áll a cseh autógyártó zászlóshajója. Az ENYAQ iV széria sikere az egyes európai piacokat nézve is egyértelmű: hazai piacán, Csehországban, az ENYAQ iV család éppúgy „bestseller” a BEV-modellek mezőnyében, mint Szlovákiában, Finnországban, Dániában és Hollandiában, amíg Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban és Észtországban szintén a harmadik helyen áll.