Másfél millió forintos adománnyal támogatta a Volkswagen az SOS Gyermekfalvakat

Másfél millió forintos adománnyal támogatta a Volkswagen az SOS Gyermekfalvakat

Volkswagen pályanapot rendezett ősszel a márka hazai képviselete a Hungaroringen, amely esetén a Volkswagen tulajdonosok előzetes regisztrációt követően több kört is megtehettek versenykörülmények közt autójukkal a mogyoródi versenypályán. A találkozót követően a márka – a Volkswagen tulajdonosok állásfoglalásának megfelelően – másfél millió forintos segédkezést kínált az SOS Gyermekfalvak részére, amit a MOL Fehérvár FC stadionjában kapta meg a szervezet egy hat gyermeket nevelő SOS család és a fehérvári csapat játékosainak társaságában.

Szeptember 28-án pályanapot rendezett a Volkswagen a Hungaroringen, amely esetén – előzetes regisztrációt követően – az autósok versenykörülmények közt hajthattak fel a mogyoródi aszfaltcsíkra, ahol csaknem háromszáz Volkswagen rótta a köröket eltérő idősávokban.

De az esemény nemcsak az autózásról szólt, mert a márkavezetés a pályanap kapcsán és a társadalmi felelősségvállalás keretében másfél millió forintos adományt kínált, aminek sorsáról a Volkswagen-rajongókkal és tulajdonosokkal együtt döntöttek. “Saját közösségünk építésével párhuzamosan szeretnénk másokat is támogatni, ennek köszönhetően a márka évente nagyszámú, jó ügy mellett kiállva nyújt pártfogást. Ezúttal a márkarajongókat is bevontuk a döntésbe, akik öt szervezet közül választhatták ki, hová kerüljön a másfél millió forintos segédkezés” – tájékoztatott Dalnoki Balázs, a Volkswagen márkaigazgatója. – “A pályanapot megelőzően a közösségi oldalunkon indult a szavazás, és az emberek leggyakrabban a SOS Gyermekfalvakra tették a voksukat.”

A pénzadományt ezzel szemben nem a mogyoródi versenypályán, hanem Székesfehérváron, a MOL Fehérvár FC stadionjában nyújtotta keresztül a Volkswagen, méghozzá egy kivételes esemény alatt: egy hatgyermekes kecskeméti, SOS nevelőszülői család kérése volt, hogy az összesen hat (három saját és három nevelt) gyermekükből két kisfiuk és egy kislányuk focizhasson a MOL Aréna Sóstó gyepén, a 95-szörös válogatott Juhász Roland és a magyar bajnokság tavalyi év legjobbjának választott Nego Loic társaságában. A fehérvári klub örömmel adott otthont a találkozónak. Első alkalommal Juhász Roland körbevezette a gyerekeket a Vidi Múzeumban, s mesélt azokról a serlegekről, amelyeket már ő emelhetett a magasba a piros-kékeknél, ezután rövid bemelegítés után jöhetett az örömfoci, amelyen a gyermekek már a csapattól ajándékba kapott, névre szóló mezben léptek pályára.

Az együttes játék után Dalnoki Balázs nyújtotta át a márka másfél millió forintos adományát Dobó Andreának, az SOS Gyermekfalvak képviselőjének, aki kijelentette, hogy a szervezet közel 400 gyereknek nyújt szerető és biztonságos otthont Kecskeméten, Kőszegen, Orosházán és a települések 60 kilométeres körzetében. Az intézmény alapvetően olyan gyerekeknek nyújt segítséget, akikről szüleik valamilyen oknál fogva nem tudnak gondoskodni. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála okán került az SOS-be, ahol nevelőszülőknél, családias környezetben nőhetnek fel. Kijelentette még azt is, hogy a nevelőszülői háttér megteremtése mellett gondoskodnak a fiatalok terápiáiról, amelyek az őket ért traumákat segítenek feldolgozni, vagy példának okáért a gyógypedagógiai fejlesztésekről is. Ezeknek a költségeknek viszont mindössze 25 százalékát fedezi az állami normatíva, ezáltal a maradék forrást a támogatásokból kell biztosítaniuk. Dobó Andrea elmondása alapján a Volkswagen adományát például mozgásterápiás foglalkozásokra fordítja a szervezet, tudniillik kortársaikhoz képest a gyermekfalvak lakóinak nagy részének mozgásában nagymértékű a lemaradás, és ennek fejlesztése szerfelett jelentős amiatt, hogy egészséges felnőttekké váljanak.