Margot Robbie a Nissan fenntarthatósági fejlesztéseinek élén

Margot Robbie a Nissan fenntarthatósági fejlesztéseinek élén

A lapostévéktől az okostelefonokig, az otthoni energiatárolástól az okos járművekig világunk mind gyakrabban elektromos alapú. Az áramellátás számunkra magától értetődőnek tűnik, de bár nemzetközileg csaknem 1,3 milliárd ember nélkülözi. A színésznő Margot Robbie és a Nissan így összefogtak annak érdekében, hogy elősegítsék egy fényesebb, elektromos jövő felépítését – mindenkinek.

A most harmadszor, ezúttal Oslo-ban megszervezett Nissan Futures esemény alatt Margot három új, fenntarthatósággal kapcsolatos kísérleti projektet hozott nyilvánosságra. A projektek célja az energiához való hozzáférés, ezenkívül a katasztrófaelhárítás hatékonyabbá tétele a Nissan mindenre kiterjedő szakember-gárdájának tudására, találékonyságára, és tapasztalataira építve.

A projektek elindításának alkalmából Margot egy rövid filmet is kreált, melyben a Nissan elektromos járművek nagyköveteként végzett munkájáról beszél.

Margot Robbie kijelentette: „Az elektromos áram az egész világon mind gyakrabban elérhetővé válik, de eközben szomorú tény az is, hogy számos ember él nemzetközileg megbízható áramellátás nélkül. Az olyan fejlesztések, mint amilyeneket a Nissan ma bemutatott, alapvető változást hozhatnak életünkben, míg hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő mindenki részére igazságos, biztonságos és fenntartható legyen.”

A Nissan most bemutatott három fenntarthatósági projektje a legveszélyeztetettebb, leginkább segítségre szoruló emberi közösségekre fókuszál. Mindhárom projekt az akkumulátorokban rejlő, de az elektromos autózáson jóval túlmutató lehetőségeket aknázza ki:

Egy új „mikrogrid” áramhálózat kiépítése a fekete-afrikai térségeiben, ami a helyi közösségek fenntartható áramellátását célozza. Ez egyben az olyan alapvető szükségletekhez való hozzáférést is elősegíti, mint az képzés vagy az egészségügyi ellátás.

Európai településekkel való partnerség a Nissan elektromos jármű ökoszisztéma kiépítésének érdekében. Ennek része egy lakóépület napelemes energiaellátásának kialakítása, a Nissan xStorage V2G (járműből a hálózatra töltés) technológiája, azonfelül egy autómegosztási szolgáltatás korszerű Nissan LEAF-ekkel.

Kooperáció más szervezetekkel a természeti katasztrófák által leginkább sújtott területeken annak feltérképezése érdekében, hogy milyen segítséget tudnának nyújtani ilyen helyzetekben a Nissan munkatársai és technológiai megoldásai. Példaként az akkumulátorcsomagokkal ellátott Nissan e-NV200 furgonok fenntartható mobil biztonsági áramforrásként szolgálhatnának, hogy ne álljon le az élet nagyobb áramkimaradások vagy másfajta energiaellátási zavarok során.

Mindhárom kísérleti projekt 2018-ban indul, az eredmények alapos kiértékelése ugyanakkor már az év alatt megkezdődik. A sikeres kezdeményezések során a Nissan megvizsgálja ezután azok kiterjesztésének lehetőségeit.

Gareth Dunsmore, a Nissan elektromos járművekért felelős európai igazgatója hangoztatta: „A Föld népességének rohamos növekedése és urbanizálódása azt vetíti előre, hogy csak súlyosbodni fognak az energiához való hozzáféréssel, a klímaváltozással vagy a levegőminőséggel kapcsolatos problémák, ha a Föld nem tesz valamit a megoldásáért. Nagyszerű, hogy ügyünknek egy olyan elhivatott és ismert személyt sikerült megnyernünk, mint Margot, akivel egyesült erővel dolgozhatunk azon, hogy fenntartható és méltányos módon biztosítsuk az energiához és a mobilitáshoz való hozzáférést mindenkinek.”

A Nissan európai tevékenységeiről

A tengerentúli gyártóvállalatok közül a Nissan ellátott az egyik legátfogóbb európai jelenléttel. A helyi tervező, kutató-fejlesztő, gyártási, logisztikai, amellett értékesítő és marketing szervezeteiben több mint 17 000 alkalmazottat foglalkoztat. A tavalyi évben a Nissan egyesült-királysági, spanyolországi és oroszországi gyárai több mint 660 000 járművet állítottak elő, köztük díjnyertes crossovereket, haszongépjárműveket, tetejébe a Nissan LEAF-et, a Föld leginkább közkedvelt elektromos gépkocsiját. A zéró emissziós közlekedést és a halálos kimenetelű közúti balesetek számának nullára csökkentését célul kitűző Nissan a közelmúltban elénk tárta „Okos Mobilitás” jövőképét. Ez a „360 fokos látószögű”, átfogó koncepció határozza meg a Nissan termék- és technológiafejlesztéseinek irányát, és ezen alapulnak ezt követően azok a meghatározó jelentőségű vállalati döntések is, melyek az autókban alkalmazott hajtásrendszereket, a gépkocsik használatát, illetve a jövő társadalmába való integrációját érintik. A Nissan jó úton jár afelé, hogy a legértékesebb ázsiai márkanév legyen Európában.