Kompakt élsportoló még nagyobb elánnal: a BMW M135i xDrive

Kompakt élsportoló még nagyobb elánnal: a BMW M135i xDrive

A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással korszerűsített futómű-technológia, finomhangolt rugók és lengéscsillapítók, mindemellett tökéletesített hangzásvilág emeli új dimenzióba.

A BMW mérnökei még tovább tökéletesítették a prémium kompakt szegmens nagyteljesítményű élsportolójának motorsportos karakterisztikáját. A futómű-technológia alkatrészeit érintő újítások érezhetően dinamikusabb kvalitásokkal ruházzák fel a BMW M135i xDrive modellt (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 7,3 – 7,8 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 167 – 177 gramm / km), melynek vezetési élményét az utastérben tökéletesített hangzásvilág fokozza tovább.

A technológiai finomhangolásoknak hála a BMW M135i xDrive motorházteteje alatt lüktető négyhengeres, BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítményre képes benzinmotor kimagasló erőtöbblete az összes régebbinél lendületesebb vezetési inger képében ölt testet, már a gázpedál legapróbb érintésére is a nagyszerű menetdinamika és a vérpezsdítő kanyarsebesség BMW által fémjelzett kettősét közvetítve. A típus-specifikus futómű-technológia beállításainak részletekbe menő finomhangolása a rögzítési pontok módosításában gyökerezik, amely még határon autózva is precízebb irányíthatóságot garantál. Az élsportoló tovább hangolt úttartásának hála a bajor prémiummárka megrendelői még magabiztosabban zabolázhatják meg a négyhengeres kapacitás letaglózó teljesítményét, kiváltképp a nagy sebességgel vett kanyarodások közben.

Nagyobb kanyarsebesség az tökéletesített dőlésszögeknek, a modern rögzítési pontoknak, mindemellett a rugók és lengéscsillapítók finomhangolásának hála

A bajor prémiummárka tervezőmérnökei tovább növelték a BMW M135i xDrive első kerekeinek dőlésszögét, hogy a modell a nagy sebességgel vett kanyarodások közben is eredményesen ellensúlyozza az oldalirányú erőket. Az első keresztlengőkarok bekötési pontjainál új, hidraulikus csillapítású rögzítést alkalmaztak, míg a hátsó tengely rögzítési megoldásait is újratervezték. A rugókat és a lengéscsillapítókat eközben újrakalibrálták. A végeredmény egy részletekbe menően tökéletesített futómű-technológia, amely még a legintenzívebb kanyarokban is az összes régebbinél stabilabb úttartást és pontosabb kormány-visszajelzéseket ígér.

Legfrissebb módosításaival a BMW M135i xDrive hamisítatlan stílusban váltja valóra a BMW által kínált legendásan sportos, színtiszta vezetési élményt. A motorsportos menetdinamika égisze alatt a futómű-technológia az kapacitás extrém sportos teljesítményével és a BMW xDrive okos összkerékhajtás precíz teljesítmény-elosztásával is eredményesen dolgozik közösen. A kompakt BMW M modell alapfelszereltségének a motorvezérlő elektronikába integrált hajtásfüggő kipörgés-korlátozás is része, amely a szokásoknak megfelelő megoldásokhoz képest – az ilyen formában lerövidített jelcsatornának betudhatóan – intenzív kigyorsítások közben, csúszós útfelületeken és nagysebességű kanyarodásokkor is tízszer gyorsabb rendszerteljesítményt garantál. A BMW M135i xDrive első tengelyén egy mechanikus differenciálmű is dolgozik, amely az alapfelszereltségként kínált, nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltóba építve képes fokozni a modell tapadását, iránystabilitását, agilitását és kanyarsebességét. Szükség során a differenciálmű – kigyorsításkor 36 százalékos, túlfutáskor mindazonáltal 26 százalékos zárás mellett – képes extra forgatónyomatékot továbbítani az első tengelyre a nagyobb tapadás érdekében. A BMW M135i xDrive modellben az alapfelszereltségként dolgozó dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) tevékenységét a BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomag is támogatja, amely a fékrendszer okos adagolásával fokozza a gépjármű kormányozhatóságát.

A BMW M135i xDrive átfogó alapfelszereltségének a típus-specifikus hangolású BMW M sport kormánymű és a jelentősen erős BMW M sport fékrendszer is része. A kompakt élsportoló alapesetben 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról, amely a külön választható extrafelszereltség részeként számtalan heterogén kialakítású, 19” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsára cserélhető.

Lenyűgöző hangélmény az utastérben

A BMW M135i xDrive dupla kipufogórendszere csökkentett ellennyomással könnyíti meg az kapacitás teljesítményének leadását, míg jellegzetes hangzást is garantál. A karakteres, érzelmekben gazdag hangorkán a kifinomult audiorendszeren át az utastérbe is beszűrődik.

A négyhengeres benzinmotor erejének tökéletesített szólamai az összes régebbinél hitelesebben sugallják az utasoknak a BMW M divízió vérpezsdítő üzenetét, mialatt a kipufogórendszer már a gázpedál legapróbb érintésére is érzelmekben gazdag, azonnali tónusokkal reagál. A rendszer minden pillanatban nagyszerűen átadja az kapacitás terheltségi szintjét, legyen szó akár a kigyorsításokat övező intenzív teljesítmény-felépülésekről, akár a túlfutásokat követő terhelés-csökkenésekről. A motor begyújtását egy konkrétan ehhez a modellhez komponált hangzás kíséri, újabb, érzelmekben gazdag aspektussal gyarapítva az utastérben átélhető hangélményt.

Új karosszériafényezési árnyalatok az átütőbb összhatásért

A BMW M135i xDrive egyéniségét és tökéletesített menetdinamikáját korszerű, az összes régebbinél látványosabb karosszériafényezési árnyalatok hivatottak kihangsúlyozni. A kompakt modell a BMW Group lipcsei gyárában lát napvilágot, aminek karosszériafényező részlege nem kizárólagosan a legkülönlegesebb BMW Individual fényezéseket, de a bajor prémiummárka kuncsaftjainak sajátos kéréseit is képes felvinni a karosszériára. A rendhagyó árnyalatok több munkát és több manuális folyamatot igényelnek, a BMW Group lipcsei gyára így módosításokat hajtott végre karosszériafényező részlegén és tíz új karosszériafényező mestert vett fel.

A BMW Individual karosszériafényezési árnyalatok az összes régebbinél átütőbb ruhába csomagolják a nagyteljesítményű modell korszerű formanyelvét és típus-specifikus stílusjegyeit. A BMW M135i xDrive karosszériafényezési árnyalatai közt újdonságként jelenik meg a Sao Paulo Yellow akril BMW M szín, ezenkívül a Frozen Orange metál és a Frozen Pure Grey árnyalat.