Kívül szabadság, belül ugyanakkor szabad tér – a modern ID. 4 belső világa

Kívül szabadság, belül ugyanakkor szabad tér – a modern ID. 4 belső világa

Tágas tér, cicoma mentes vonalvezetés, lenyűgöző világítás és fenntartható eredetű kárpitok: az ID. 4 belső tere egy korszerű, hívogató szalon, amely minden érzékszerv részére megtapasztalható módon ismerteti részleteiben is a Volkswagen márka első, tisztán elektromos SUV modelljének új karakterét.

Az ID. 4 bemutatója szélsebesen közeledik, az első járművek várhatóan még az év vége előtt kiszállításra kerülnek. Az elkövetkezendő időszakokban a Volkswagen ID. 4 része lesz a kompakt SUV modellek az egész világon bővülő szegmensének, az elképzelések alapján ugyanakkor az elektromos SUV gyártása és értékesítése nem kizárólagosan Európában, de Kínában, sőt később az Amerikai Egyesült Államokban is zajlik ezután. A hasonló Volkswagen modellektől eltérően a jármű belső tere egy teljesen új karaktert tükröz, mivel az elektromos hajtásnak hála is igen tágas beltérrel dolgozhattak a tervezők. Klaus Zyciora, a Volkswagen Csoport formatervezési vezetője tömören összefoglalta a multifunkcionális SUV modell belső terének jellegét: „Kívül szabadság, belül mindazonáltal szabad tér”. Zyciora és csapata korábbi munkaköre alatt, a Volkswagen márka formatervezési vezetőjeként hozta létre a jármű belterét. Állásfoglalása alapján „az ID. 4 új térélményt hoz kategóriájába, hála a modern MEB (modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) platformnak.”

Jellegzetes SUV: nagy ajtónyílások, komfortos, magas üléspozíció

Már a beszállás is igazi impresszió. Az ID. 4 ajtókilincsei belesimulnak a karosszériába és elektromosan nyitnak. A vezető és az utasok is óriási ajtónyílásokon át foglalják el helyüket a járműben és élvezhetik a magas üléspozíció nyújtotta előnyöket. A hátsó sorban ülők egy magasabb kategóriában szereplő, tradicionális SUV modell térkínálatát élvezhetik. A csomagok tárolása is flottul megoldható, mivel a csomagtartó alaphelyzetben, a hátsó üléstámlák függőleges helyzetbe állításával is 543 literes.

Az ID. 4 belső kialakítása az hatalmas térkínálatot hangsúlyozza: a külső formatervhez hasonlóan ugyancsak áramvonalas és könnyed vonalvezetés jellemzi, a kardinális elemekre fókuszálva. A műszerfal lebegő hatást kelt, mivel nincs összekapcsolva az önálló elemként elkészített középkonzollal. Nagyméretű, billenő (külön választhatóan üvegből készült) panoráma napfénytető biztosítja az égbolt problémamentes látványát. Sötétedés után a háttérvilágítás beállításánál 30 színből választhatunk, hogy kiemeljük a jármű belterének elemeit. Klasu Zyciora hangsúlyozza, hogy a egész monitor és kezelési koncepció logikus felépítésű és átlátható, hozzátéve, hogy „az ID. 4 intuitív működtetése új, elektromos könnyedséget visz a crossover SUV modellek kategóriájába.”

Az ID. Light -a szélvédő alatt futó fénycsík – egy teljesen új elem minden ID. modellnél. Ez nagyon sok helyzetben patronálja a vezetőt az eltérő színekben elérhető intuitív fényhatásaival. Ennek eredményeként az ID. Light mutatja a vezetőnek, hogy a jármű hajtásrendszere aktív és a gépjármű nyitva vagy zárva van. Hangsúlyozza a vezetéstámogató és navigációs rendszerektől érkező információkat és mutatja a fékezési szándékot ezenkívül a bejövő telefonhívásokat. A navigációs rendszerrel összefogva az ID. Light nyújt támogatást a vezetőt finoman orientálni a forgalomban: villogásával a sávváltási javaslatot mutatja és figyelmeztetheti a vezetőt, ha az ID. 4 rossz sávban közlekedik.

Ülések: kivételes komfort állatmentes eredetű huzatokkal

Az ID. 4 első ülései szintúgy sportosak és kényelmesek. Az ID. 4 1ST Max limitált darabszámú modellben – amely Németországban a piaci bevezetéssel párhuzamosan mutatkozik be – az ülések a német Egészséges Hátért Mozgalom (Aktion Gesunder Rücken – AGR) jóváhagyási pecsétjét viselik. Az ülések nagyszámú elektromosan állítható funkcióval rendelkeznek, az ágyékcsigolya támaszték ugyanakkor integrált masszázsfunkcióval bír. A kiegészítő komponensek tovább fokozzák a komfortos szalon érzetet. A két jövőbeni, limitált darabszámban készülő ID. 4 modell teljesen állatmentes eredetű üléshuzatot kap. Ezek műbőr és ArtVelour anyagok kombinációjából készülnek ezt követően, utóbbi egy mikroszálas anyag, amely közel 20 százalék újrahasznosított PET palackot magába foglal.

Az ID. 4 1ST és az ID. 4 1ST Max limitált darabszámú modellek belső terét a Platinum szürke és a Florence barna színek nyugodt, kifinomult árnyalatai határozzák meg. A kormánykerék, a kormányoszlop és a monitornak azonkívül a vezérlő egységeknek az ajtókban látható keretei a divatos Zongora fekete vagy a egyszerű Elektromos fehér árnyalatokban állnak rendelkezésre. Az élénk szín a jármű egész belső terében a futurisztikus jelleget és az egyértelmű formavilágot hangsúlyozza.

A mobilitás jövője elektromos alapokon nyugszik. Ennek köszönhetően a Volkswagen márka tizenegy milliárd eurót fordít 2024-ig az elektromos mobilitásra a „Transform 2025+” stratégiai terv keretén belül. Az ID. 4, mint az első, tisztán elektromos Volkswagen SUV – az ID. 3 után – a második modell az ID. modellcsaládon belül. Ez a korszerű, példa nélküli termékcsoport a legmodernebb, amely kiegészíti a márka szokásos modellkínálatát. Ennek keretében az ID. jelzés az okos formaterv, az azonosság és az előremutató modern műszaki megoldás megjelölése. Az ID. 4 2020. szeptember vége előtt ünnepelte világpremierjét.