Kettős Kia győzelem a 2015-ös Red Dot-on

Kettős Kia győzelem a 2015-ös Red Dot-on

A Kia Motors tervezőcsapata szinte mindent besöpört az idei Red Dot Award-on, két „piros pontot” is szerzett két olyan kiváló termékkel, mint a Kia Soul EV és a vadonatúj Kia Sorento.

A Red Dot a világ egyik legmagasabb színvonalú nemzetközi design versenye, amely 2015-ben ünnepli fennállásnak 60. évfordulóját. Idén a zsűri – aminek tagjai neves szakértők az iparágban – döntése alapján egy „győztes” és egy „kiemelkedő résztvevő” díjat kapott a Kia Soul EV és a Kia Sorento, formatervük részleteinek elismeréseként.

Amióta 2009-ben elnyerte az első díjat ezen a nemzetközileg elismert viadalon, a Kia forma-orientált termékei minden évben sikerrel szerepeltek. Eddig összesen 13 Kia modell részesült a Red Dot elismerésben, és számos más díjat is elnyertek.

Ezek nem az első díjak, amit a nemrég bemutatott Kia Soul és az új generációs zászlóshajtó, a Sorento kapott, hiszen mindkettőt jutalmazták már az iF Design Awards-on is 2014-ben és 2015-ben is. A Kia Soul – az elektromos EV testvérmodellje – 2014-ben szintén Red Dot díjazott volt.

„A nemzetközi design csapatnak minden oka megvan rá, hogy büszke legyen az eredményre, hiszen a Red Dot 2015 zsűrije elismerte munkájukat, és ez megmutatja, mennyire sikeresen keveredtek a tervezés során a különféle stíluselemek a két modellnél.” – mondta Peter Schreyer, a Kia Motors Corporation és a Hyundai Motor Company elnöke és vezető tervezője.

„A harmadik generációs Kia Sorento karaktere finoman megváltozott, és nagy lépést tett előre a minőség terén is. Az új modell egyesíti egy klasszikus szabadidőautók szellemiségét a prémium megjelenéssel és a különösen figyelemreméltó belsőtérrel.”

A Kia Soul EV utastere kivételes anyagokat és minőséget vonultat fel. Az autó tervezésekor az volt a cél, hogy válaszoljon az elektromos járművekkel kapcsolatos kihívásokra, és ragadja meg a friss lehetőségeket. A tervezőgárda ezt nagyszerűen meg is oldotta.”

Kia Soul EV: jellegzetes megjelenés és a holnap technikája

A Kia Soul EV nem véletlenül hasonlít a második generációs Kia Soulra, amely egyéniségével, merész megjelenésével kitágítja a városi crossover fogalmát. Az elektromos változat módosításai különösen elöl szembetűnők: az alsó légbevezető kicsit laposabb, míg a hűtőmaszkot zárt felületű elemre cserélték, mögötte a töltőcsatlakozókkal. A Kia Soul EV is kapható exkluzív, kéttónusú stílusban (eltérő színű tetővel).

A belsőtér kialakítása követi a bázismodell megoldásait, de a tervezési koncepció kissé eltér. A világos, hívogató kabin prémium színvonalú, tele számos technikai innovációval, kezdve az OLED (organic light emitting diode: szerves LED) kijelzőtől egészen az energiatakarékos funkciókig, amelyek közül világelső, a kizárólag a vezetőre is programozható fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló rendszer.

A helytakarékos akkumulátor csomag – padló alatti elhelyezéssel – szokatlan mennyiségű helyet garantál a 4 140 mm hosszú járműben, ellentétben a hasonló méretű villanyautókkal. Továbbá a 110 LE-s (81 kW) hajtással a Kia Soul EV rendkívül agilis és mozgékony, miközben hatótávja osztályelső az egy töltéssel megtehető 212 km-rel.

Új Kia Sorento: dinamika, elegancia és sokoldalúság

Az új Kia Sorento egyesíti a karcsú, elegáns megjelenést a nagyteljesítményű közúti járművek jellemzőivel. A dinamizmust kiválóan hangsúlyozza a 4 780 mm hosszú karosszéria és az alacsonyan húzott tetővonal kettőse. A hatalmas, szinte függőleges „tigrisorr” hűtőmaszk garantálja a magabiztosságot sugárzó kiállást, míg a karosszéria alatti első és hátsó védőburkolatok a kategóriára jellemző robosztus karakterért is felelnek.

Kia Sorento és Soul győzelem a 2015-ös Red Dot design versenyen
Kia Sorento és Soul győzelem a 2015-ös Red Dot design versenyen

Az új Kia zászlóshajó formájának fejlesztését a márka design csapata Namyangból, Koreából irányította, mert a munkában közreműködött a márka frankfurti és kaliforniai (Irvine) formatervező központja is. Az európai részleg az elegáns stílusért és a fényűző belsőért volt felelős.

A világos, modern kialakítású kabinban vízszintes vonalak hangsúlyozzák az új modell tágasságát. Az autó – piactól függően – öt- vagy hétüléses is lehet, a második sor mozgathatóságával rendkívül sokoldalú variálhatóságot kínál, és a csomagtér akár 1 732 l-ig (VDA) is kibővíthető.

Red Dot Award – a világ legnagyobb termék-design versenye

A „Red Dot Award: Product Design” a világ legnagyobb és legnemzetközibb termék-design versenye. Idén 56 országból 1 994 vállalat nevezte be 4 925 új termékét.

A versenyen, amelyet 1955 óta rendeznek meg az Észak Rajna-Westfaliai Design Centerben, nagy jelentőséget tulajdonítanak a magasan kvalifikált zsűri pártatlanságának: az elfogultság elkerülése érdekében a zsűritagok nem dolgozhatnak munkavállalóként a termékgyártásban.

A jubileumi 60. évben a nemzetközi zsűriben szabadúszó tervezők, professzorok (oktatók) és kereskedelmi újságírók foglalnak helyet 25 országból, akik vezető szerepet töltenek be, köztük Werner Aisslinger (Németország), Hans Ehrich (Svédország), Jimmy Choo (Malajzia), Hideshi Hamaguchi (Japán), Martin Darbyshire (Egyesült Királyság), Ken Okuyama (Japán). A termékeket többféle szempont alapján vizsgálják, ezek közül is kiemelkedő a funkcionalitás, az innováció, az ergonómia, a formai minőség és a környezettudatosság.

A Red Dot Award 2015 díjainak átadására június 29-én, a németországi Essenben kerül sor az Alvar Aalto által tervezett operaházban, az Aalto Színházban.

(forrás: KIA)