Ipari célú 5G teszthálózat az Audi Hungariánál

Ipari célú 5G teszthálózat az Audi Hungariánál

Az Audi Hungaria gyártási folyamataiban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a digitalizáció. A gyártás esetén használt szerkentyűk és a készülő készítmények önállóan kommunikálnak egymással az értéklánc mentén. A digitális kommunikáció elengedhetetlen feltételei a villámgyors, vezeték nélküli hálózatok, melyek új minőséget jelentenek az adatkapcsolatokban. Ennek érdekében az Audi HUNGARIA Zrt. kísérleti jelleggel teremtett meg 5G alapú kapcsolatot valós termelési státuszok közt.

„Az új digitalizációs megoldások, köztük az 5G hálózatok, meghatározó elemét alkotják vállalatunk innovációs stratégiájának és nagy mértékben hozzájárulnak vállalatunk jövőképességének erősítéséhez. Az 5G hálózat technológiai tervezésében szorosan együttműködünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és meggyőződésünk, hogy az ilyen formában kialakuló ipari megoldások az Audi Hungaria mellett Magyarország versenyképességét is növelik”, mondta Alfons Dintner az Audi HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

Annak ellenére, hogy az 5G alapú hálózat a mindennapi internetelérésben már elterjedtnek mondható, az ipari célú felhasználásban még nem bevett gyakorlat. Az Audi Hungariánál a régióban elsőként felépített 5G hálózat a cég belső tesztpályáján próbaútra érkező „frissen készített” gépjárműveket kapcsolja össze a társaság termelési és minőségbiztosítási rendszereivel. A modern műszaki megoldás lehetőséget ad a távolról történő vizsgálatok elvégzésére, kimagaslóan növelve a járműdiagnosztika hatékonyságát.

A jövő autói maguk kapcsolódnak ezután az 5G hálózathoz a járműbe integrált 5G interface-en át. A jelen autói részére ugyanakkor az 5G hálózat eléréséhez egy járműre csatlakoztatható 5G-s egységet fejlesztettek együtt a cég és a Széchenyi István Egyetem mesterei. A korszerű műszaki megoldás gond nélkül integrálható az aktuális IT infrastruktúrába, mely a WiFi összeköttetéshez képest nagyobb adatátviteli sebesség mellett erőteljesen nagyobb lefedettséget is nyújt, mindent összevetve a jelen pillanatban helyhez kötött vizsgálatok a társaság bármely pontján lefuttathatóak lesznek. Ezenfelül az 5G több új alkalmazási lehetőséget rejt még magában.

Az első jártasságok nagyon bíztatóak, melyek alapján kijelenthető, hogy az 5G ipari hálózatok a következő években az Audi Hungaria termelési rendszereinek egyre fontosabb részévé válnak.