Hétszemélyes a Nissan X-Trail-bob

Hétszemélyes a Nissan X-Trail-bob

A Nissan a téli sportok tradicióit feladva prezentálta a világ első hétszemélyes bobját az ausztriai Innsbruckban.

Az „X-Trail Bobsleigh” névre keresztelt bobot a Nissan X-Trail formaterve ihlette, és első lesiklására az Iglsben fedezhető fel egykori olimpiai pályán került sor, ahol a szánkót a sportág brit olimpiai bajnoka, Sean Olsson irányította.

A Nissan nagyszámú szakértővel kooperálva formázta meg a tradíciókhoz hű négyszemélyes sporteszközt az X-Trail által ihletett hétszemélyessé, amely 100 km/h sebesség elérésére szintén képes, utasaira ugyanakkor lesiklás közben akár 4,5g* nehézségi gyorsulási erő hat

A bob örökölte a Nissan X-Trail merész formatervét, jellegzetes orr-részét, fényszóróit és hétszemélyes befogadóképességét. Utasai részére 360 fokos madártávlati képet jelenít meg, amelyen az izgalmas lesiklás az összes apró részletét követhetik – a rendszer azonos a Nissan X-Trail 360 fokos parkolókamerájában használttal.

Éppen olyan a korszerű bob, a kifinomult ALL MODE 4×4-i szisztémának betudhatóan az X-Trail ugyancsak irányítható marad még hóban és jégen ugyancsak.

Darryl Scriven, a Nissan Design Europe (NDE) tervezési vezetője Diego Menardi bobszánkó-gyártóval és Ian Richardson sportszakértővel összefogva az autós formatervet az olimpiai aerodinamikával ötvözte.

Ian Richardson és Diego Menardi összesen 50 évnyi tapasztalatot halmoztak fel a tartományban, és az évek alatt több győztes csapatot láttak el a példás lesikláshoz szükséges tudással és felszereléssel.

Mint Darryl kinyilatkozta: „Szerettük volna az olimpiai bob nyújtotta élményeken és izgalmon keresztül első kézből betekintést nyújtani a crossover modelljeink által kínált kalandokba.

A Nissan Design Europe tervezőit az X-Trail crossover formaterve és karaktere ihlette az X-Trail bob tervezésekor, amelyet Diego Menardi hozott létre el cortinai műhelyében. A végeredmény egy olyan bob, amely a márka úttörő crossover modelljeihez hasonlóan csurig van friss elgondolásokkal és technológiákkal.”

A hétszemélyes bob tervezése alatt vázlatokkal, ezután számítógépes tervezőprogramokkal (CAD) dolgoztak. A bob orrának vonalvezetése az X-Trail V alakú hűtőrácsát és motorháztetejének jellegzetes formáit követi. Ezt egészíti ki a Diego Menardi által meghosszabbított „utastér”, amely ezáltal már hét személy befogadására ugyancsak képes.

Főbb adatok: az X-Trail és az X-Trail bob összehasonlítása

 

X-TRAIL
Tekna 1,6 dCi 4×4

X-Trail
Bobszánkó

Ülések Hét Hét
Magasság 1710 mm 850 mm
Hosszúság 4640 mm 4200 mm
Max. megengedett összsúly 2160 kg 895 kg
Önsúly 1580 kg 310 kg
Motor mérete 1,6 dCi N.a.
Gyorsulás (0–100 km/h) 11 másodperc 30 másodperc
Végsebesség 186 km/h 105 km/h
Teljesítmény 130 LE 621 LE (463 KW)