Hatvanévnyi hagyomány brit köntösben: íme a MINI 60 Years Edition

Hatvanévnyi hagyomány brit köntösben: íme a MINI 60 Years Edition

A MINI egy exkluzív dizájnkiadással ünnepli fennállása hatvanadik évfordulóját. A kisautó-szegmens megalapítójának történelmi vonatkozásait és igyekvő karakterét zseniális karosszériajegyek és utastéri opciók nyomatékosítják – három- és ötajtós változatban hasonlóképpen, négy eltérő erőforrással.

A kategóriateremtő kisautó, amely az évtizedes szokások iránti tisztelet és a változásokra való nyitottság párhuzama mentén, időről időre megújítja önmagát: ez a MINI, hatvan esztendővel a gokartos vezetési inger és a ötletes helykihasználás világszenzációját útnak indító, hamisítatlan brit kisautó első bemutatkozása után. A kerek évfordulót az angol prémiumgyártó egy speciális dizájnkiadással ünnepli, amely az angol gyökereket és a MINI serény karakterét helyezi a origóba. Prémium minőségű, exkluzív stílusjegyeivel és felszereltségi opcióival a MINI 60 Years Edition a márka négykerekűinek azon tulajdonságát is kiemeli, amely a hétköznapok forgatagában mind a mai napig meghatározó erősséggel bír: a lendületes vezethetőség és a sportos kisugárzás párosát. A 2019 márciusától elérhető dizájnkiadást három- és ötajtós változatban is megrendelhetik a MINI használói, a motorháztető alatt négy eltérő erőforrással.

Az atletikus erőnlét a MINI génjeinek szerves része. A tervezők részére az már a tradicionális Mini 1959-es bemutatkozása előtt is egyértelmű volt, hogy a kategóriateremtő kisautó stílusjegyeivel nem kizárólagosan az utastér helykínálatát, de a modell vállalkozó szellemű vezethetőségét is ki kell hangsúlyozni. A sportautókat tervező John Cooper a kezdetektől hitt az újdonság versenypályás kvalitásaiban, a hagyományos Mini megalkotójaként legendává vált Alec Issigonis oldalán mindent összevetve megépítette a négyüléses kisautó tekintélyesen erősebb motorral szerelt változatát. John Cooper ezzel lefektette a modell azon speciális pálya- és ralisikereinek kiindulópontját, amely az 1960-as évek Monte Carlo Ralijain aratott hármas győzelemmel érkezett fel a csúcsra.

Az angol versenyautók tradicionális színét idéző MINI 60 Years Edition fejet hajt a márka sportos karrierje előtt, amely idejekorán kezdetét vette és mind a mai napig tart. A British Racing Green árnyalatú karosszériafényezés feltétlenül utal a prémium kisautó származására és karakterére, míg a Midnight Black, a Moonwalk Grey és a Melting Silver metál, emellett a MINI Yours Lapisluxury Blue akril szín szintén rendelkezésre áll alternatíva. A választott karosszériafényezési árnyalat Pepper White vagy Black színű tetővel és külső visszapillantó-házakkal párosul, amit típus-specifikus motorháztető-csíkok és kéttónusú, 17” méretű, exkluzív 60 Years küllődizájnú könnyűfém keréktárcsák egészítenek ki.

A dizájnkiadás speciális „60 Years” emblémája nem kizárólagosan a baloldali motorháztető-csíkon és az oldalsó irányjelző-paneleken, de az első küszöbléceken, az utastér típus-specifikus dekorbetétjein, az első fejtámlákon és a kormányon is visszaköszön. A vezetőoldali (első) kapu kinyitásakor a LED-technológiás logó-kivetítés a „60 Years” emblémát vetíti az úttestre, a bőrözött sportkormány és az exkluzív, Dark Maroon árnyalatú MINI Yours Leather Lounge 60 Years bőrözés ugyanakkor a dizájnkiadás alapfelszereltségének része.

A 60 Years Chili felszereltségi csomag részeként a dizájnkiadás LED-technológiás első fényszórókat, LED-es ködlámpákat, fehér irányjelzőket, az angol zászló motívumai alapján világító, LED-es hátsó lámpákat, utastéri világításcsomagot, MINI Driving Modes vezetési üzemmódokat és hangulatvilágítással kiegészített MINI Excitement Package utastéri csomagot is kap. A jellegzetes gépjárműben mindezeken felül fedélzeti computer, automata légkondicionáló, esőszenzor és tárolócsomag szintén felfedezhető.

A MINI 60 Years Edition motorpalettáján két benzines és két dízelüzemű kapacitás dolgozik, amelyek nagyszerűen lefedik a 100 kW / 136 lóerő és 141 kW / 192 lóerő közti teljesítmény-tartományt. Az évfordulós dizájnkiadás listája a háromajtós MINI Cooper 60 Years Edition (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 5,4 – 5,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 122 – 124 gramm / km), MINI Cooper S 60 Years Edition(átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,4 – 6,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 145 – 147 gramm / km), MINI Cooper D 60 Years Edition(átlagos üzemanyag-fogyasztás: 3,9 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 102 – 103 gramm / km) és MINI Cooper SD 60 Years Edition(átlagos üzemanyag-fogyasztás: 4,2 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 110 – 111gramm / km), azonfelül az ötajtós MINI Cooper 60 Years Edition(átlagos üzemanyag-fogyasztás: 5,4 – 5,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 123 – 125 gramm / km), MINI Cooper S 60 Years Edition(átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,5- 6,6liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 148 – 150 gramm / km), MINI Cooper D 60 Years Edition (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 3,9 – 4,0 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 103 – 104 gramm / km) és MINI Cooper SD 60 Years Edition (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 4,2 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 110 – 112 gramm / km) modellekből áll.