Hatvan év a MINI bűvkörében – a stílusikon életútjának exkluzív mérföldkövei

Hatvan év a MINI bűvkörében – a stílusikon életútjának exkluzív mérföldkövei

A hagyományos Mini már egészen a kezdetektől a társadalmi élet aktív, meghatározó szereplője volt: a Királyi Család elemei, rajongott filmsztárok, világhírű zenészek és stílusteremtő hírességek mindegyik az angol kisautó hatása alá kerültek. Hatvanadik születésnapját a MINI egy hamisítatlan stílusikonnal is megünnepli.

John Lennon az utakon, Peter Sellers a filmvásznon vezette, a Queen ugyanakkor a Windsori kastély parkját szelte vele át: a hatvan évvel ezelőtt bemutatott tradicionális Mini rajongótáborát számtalan híresség erősíti. Specifikus kialakítása, meglepően tágas helykínálata és buzgó vezethetősége egy csapásra ajtót nyitott a forradalmi kisautónak a társadalom legfelsőbb körébe, kiváltképp otthonában, Nagy-Britanniában. Jó néhány exkluzív fénykép tanúsítja, hogy világhírű zenészek, ünnepelt filmsztárok és stílusteremtő divatikonok választották kedvenc közlekedési eszközüknek a hagyományos Minit, amely mindent összevetve kora meghatározó legendájává vált.

Fennállása hatvanadik évfordulóján a MINI rendhagyóan exkluzív modellekkel emlékezik meg a dicső múltról: a háromajtós MINI és az ötajtós MINI műszaki alapjaira megálmodott MINI 60 Years Edition sikeres piaci bevezetése után most ismételten a tradicionális Mini kerül előtérbe. A mámorító ’60-as évek hangulatát egy ízlésesen felújított, egyetlen példányban elkészített, különlegesen hagyományos Mini idézi fel, a MINI 60 Years Lifestyle Gyűjtemény darabjait meghatározó színes csíkokkal megfűszerezve.

A az egész világon ismert hírességek az angol prémiummárka 2001-es felélesztése után is rögvest rátaláltak a korszerű MINI által kínált hamisítatlan vezetési élményre, amely minden tekintetben az elődje által kijelölt úton haladt tovább. A prémium szegmens első kompaktjaként a MINI azon nyomban mértékadó modellé érett, szokatlan járműkoncepciója mindazonáltal nem kizárólagosan filmkészítőket, de zenészeket, divattervezőket és egyéb művészeti ágak neves képviselőit is megihlette. Osztatlan népszerűségével, extravagáns karakterét nyomatékosító újításaival és elbűvölő vezetési élményével a MINI több hollywoodi alkotásban feltűnt, amit követően a fény, a csillogás és a pompa világában jártas társadalmi réteg privát garázsaiba is beparkolt.

A Királyi Családnak Lord Snowdon mutatta be a hagyományos Minit

A hagyományos Mini idejekorán beindult londoni sikertörténetében óriási szerepet játszott a Királyi Család egyik tagja, Lord Snowdon – fényképész, tervező, a Minit megálmodó Alec Issigonis barátja és Margit grófné férje –, aki az elsők közt vásárolta meg a hagyományos Minit. Egy 1965-ben készült családi portré, amelyen Lord Snowdon Margit grófnéval és fiukkal, Daviddel érzékelhető, a Minivel megtett londoni utazásokat ábrázolja.

Lord Snowdonnak hála a tradicionális Mini előtt már az 1960-as évek elején út nyílt a Királyi Család hétvégi rezidenciájára: sógornőjét, II. Erzsébet királynőt Alec Issigonis autóztathatta keresztül a Windsori kastély parkján. A kisautó részére ez felért egy lovaggá ütéssel – amellyel a legmagasabb királyi kitüntetésként kilenc évvel később a tradicionális Mini tervezőjét is elismerték.

A The Beatles, a The Monkees, a Beach Boys, Spencer Davis, Mick Jagger, Eric Clapton és David Bowie: a Mini mindegyikük részére telitalálat volt

Az jövőbeni években a Mini nem kizárólagosan Londonban, de a divatvilágban és a zenei szcénában is bebiztosította helyét. Internacionális hírnevét nem utolsósorban a The Beatles tagjaitól kapott rajongásnak köszönheti. John Lennon 1964-ben úgy rendelt magának egy hagyományos Minit, hogy még vezetői engedélye sem volt. A mesés dobos, Ringo Starr történelmi fényképeken pózolt az 1964-es Monte Carlo Ralin indult egyik Mini Cooper S modellel, Paul McCartney garázsába ugyanakkor 1967-ben egy privát Mini is beparkolt. George Harrison gitáros egy Mini de Ville büszke tulajdonosa volt: a jellegzetes modell a jól ismert karosszériaépítő, Radford finomhangolási életművét dicsérte. Mikor is 1967-ben a The Beatles a Kent megyei West Malling repülőtéren forgatta a “Magical Mystery Tour” című album dokumentumfilmjének egy részletét, John Lennon egy pszichedelikus színekbe öltöztetett Minivel száguldott át a kifutópályán.

A hagyományos Minit övező rajongás évtizedeken keresztül töretlen volt a világhírű zenészek körében, és idővel ez a Brit-szigeteken is túlnőtt: a márka átfogó népszerűségére tengerentúli popegyüttesek és rockbandák is felfigyeltek. 1966-ban az internacionális turnéra induló Beach Boys Nagy-Britanniában egy Mini Moke előtt pózolt, a kaliforniai együttesről készült különleges fénykép mindazonáltal bejárta a világot – a Mini márkanevével egyesült erővel. Az egyesült államokbeli The Monkees is ekkortájt érkezett fel pályafutása csúcsára. Az énekes-gitáros Michael Nesmith-ről és barátnőjéről, Phyllis-ről egy tradicionális Miniben is készült együttes fénykép, amint az elhúzható tetőn át pózolnak a kamerának. George Harrisonhoz hasonlóan Michael Nesmith is magáénak tudhatott egy exkluzív, Radford keze által rendhagyóvá varázsolt Mini Cooper S modellt, amely nem kizárólagosan elhúzható tetővel, de 100 lóerős motorral és fából készült műszerfallal is büszkélkedett.

A Londonban született zenészt, David Bowie-t nem kizárólagosan a tradicionális Mini vezethetősége, de parkolási képessége is lenyűgözte. A legenda meggyőződéssel vallotta, hogy a nagyvárosi közlekedésre nincs a Mininél alkalmasabb szerkezet. 1999-ben, a kisautó negyvenedik születésnapja alkalmából Bowie egy páratlan hagyományos Minit álmodott valóra, amely példásan tükrözte környezetét – mint egy ezüstből készült, ragyogó brit teáskanna. 1994-ben Nina Hagen német énekesnőt ugyancsak egy Mini Cooper oldalán fényképezte a Paris Match magazin a francia fővárosban.

Négykerekű főszereplő: a filmsztárnak született tradicionális Mini

Hol díszletként, hol főszerepben: a tradicionális Mini már hat évtizede visszatérő résztvevő a televíziók képernyőjén és a filmvásznon. A négykerekű jellem 1966-ban vállalta el első szerepét a “Nagyítás” (“Blow Up”) című moziban, ezután a “Kaleidoscope” című krimiben, ahol az akkor még szerényebb ismeretségű Warren Beatty játszotta a főszerepet. A Brigitte Bardot nevével fémjelzett “A Coeur Joie” című alkotást szintén 1966-ban tűzték műsorra: a filmben divatmodellek élvezik a Mini Cooper kvalitásait. A francia színésznő magánéletében is szoros kapcsolatot ápol az angol kisautóval, amit egy 1980-ban készült fényképsorozat is kitűnően igazol: ezeken Bardot kutyái társaságában érzékelhető egy Mini Moke modellben.

A “The Bionic Woman” című televíziós széria az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is kitörő népszerűségnek örvendett. 1976-ban a széria főszereplője, Lindsay Wagner színésznő egy tradicionális Minivel pózolt Londonban: az autót egy fém kerettel emelték fel, a fényképeken azonban úgy tűnt, hogy a színésznő egy kézzel tartja a gépkocsit a levegőben – amint sorozatbéli, szuperképességekkel megáldott karaktere is tenné.

A hagyományos Mini Blake Edwards filmrendező és Peter Sellers brit színész párosának hála is hasonlóan szokatlan és humoros jelenetekben tűnt fel: Edwards és Sellers a “Rózsaszín párduc” (“The Pink Panther”) folytatásaként alkotta meg a “Felügyelő életveszélyben” című filmet (“A Shot in the Dark”), ahol az angol színész Clouseau felügyelő bőrébe bújva ült be egy felettébb szokatlan Mini Cooper volánja mögé. Peter Sellers a magánéletben is imádta a tradicionális Mini extravagáns változatait, utóbbi szerepével is ez irányú rajongását támasztotta alá: a filmben használt Mini de Ville szintén Radford tevékenységét dicsérte, végig fonott mintázattal az oldalelemeken. Az évek alatt Peter Sellers tucatnyi egyedileg átalakított tradicionális Mini büszke tulajdonosa volt, például egy olyané, amellyel egykori feleségét, Britt Eklandot köszöntötte fel 1965-ben, a Radford londoni bemutatótermében, egy hatalmas születésnapi tortába rejtve.

A tradicionális Mini leglátványosabb szerepét nagy valószínűséggel az 1969-ben bemutatott “Olasz meló” (“The Italian Job”) tartogatta, ahol a Michael Caine formálta Charlie Croker és bandája a fürge kisautók volánjánál hajszol több mázsányi aranyat Torinóban. A film négykerekű főszerepét három Mini Cooper játssza – egy piros, egy fehér és egy kék –, amelyek csomagterét a szereplők dugig tömik arannyal, hogy csatornaalagúton, parkokon és kereszteződéseken keresztül tempózzanak velük át a településen. Harmincnégy esztendővel később az “Olasz meló” újból elért hozzánk is a mozikba, már Charlize Theron, Jason Statham és Mark Wahlberg főszereplésével. A 2003-as alkotás még tempósabb és még látványosabb jeleneteket hozott, a négykerekű főszerepekre mindazonáltal – természetesen – a korszerű MINI Cooper S modelleket választották. Az akciódús jeleneteknek ezúttal Los Angeles utcái adták a hátteret.

Egyenes út a divatvilágba

Az 1960-as évek Londonjában nem kizárólagosan a zenei szcénában, de a divat világában is új irányzatok kaptak szárnyra – a tradicionális Mini ugyanakkor folyamatosan a középpontban volt. Lesley Hornby színésznő – közismertebb nevén Twiggy – egy hagyományos Mini volánjánál szerezte meg vezetői engedélyét 1968-ban.

Mary Quant, a miniszoknya feltalálója kora meghatározó divattervezőjeként tevékenykedett, munkáihoz mindazonáltal nagymértékben merített ihletet a hagyományos Miniből. Röviddel vezetői engedélye megszerzése után egy fekete Minit vásárolt magának, amit később példa nélküli stílus alapján öltöztetett fel – például fekete-fehér csíkos üléshuzatokkal. Az angol tervező a modern MINI-re is rajongással tekint. “Divatos, jókedélyű, mosolygós gépkocsi” – mondta róla.

Az 1990-es évek végén Paul Smith, Nagy-Britannia egyik legnevezetesebb divattervezője elkészítette a hagyományos Mini egyedi limitált sorozatát. Az antracit-árnyalatú könnyűfém keréktárcsákat saját keverésű kék karosszériafényezéssel dobta fel. A márka negyvenedik születésnapjára Smith a tradicionális Mini sajátos verzióját is megálmodta, amely a limitált szériához hasonló népszerűségnek örvendett: a jubileumi modell jellegzetes, többszínű csíkozást viselt.