Gyártási jubileum: legördült a 150 milliomodik Volkswagen a wolfsburgi üzem gyártósoráról

Gyártási jubileum: legördült a 150 milliomodik Volkswagen a wolfsburgi üzem gyártósoráról

Egy igazán kerek és meghatározó gyártási jubileum: több, mint 80 évvel ezelőtt alapították a Volkswagent. Onnantól 150 millió jármű, köztük olyan ikonok, mint a Golf vagy a Beetle készültek az egész világon 14 országban több, mint 50 gyártási helyszínen. A márka aktuális modellkínálata világviszonylatban több, mint 60 modellt ölel fel. A Volkswagen az emberek mobilitását támogatja, a világon mindenfelé. A jubileumi gépjármű, egy kék Golf GTE volt, amely hálózatról tölthető (plug-in) hibridként a jövő szimbóluma és egy figyelemreméltó csapatmunka eredménye a Volkswagennél.

A Volkswagen márka igazgatótanácsának elnöke, Dr. Herbert Diess a dolgozók előtt elmondott köszöntőjében megemlítette: „a 150 millió jármű – 150 millió alkalom, mikor is lehetővé tettük, hogy teljesüljön egy saját gépkocsi álma a Föld bármely pontján élő ügyfeleknek. Önök és az Önök mindennapi munkája ennek a sikernek a forrása. Az igazgatótanácsban ülő kollégáimmal közösen szeretnénk köszönetet mondani minden Volkswagen dolgozónak a Föld minden üzemében. Ez a jubileum nem jöhetett volna létre az Önök elkötelezett munkája nélkül.”

Egyedül 2017-ben a Volkswagen több, mint 10 új modellt ismertet részleteiben nemzetközileg. 2020-ra összesen 19 új SUV modell megjelenik ezután a kínálatban. A Moduláris Villanymotoros Platformot használó (Modulare Elektrifizierungsbaukasten, MEB) I. D. családdal indul a Volkswagen márka elektromos offenzívája 2020-tól. 2025-re egymillió elektromos Volkswagen járja ezután az utakat. A digitalizációs modern műszaki megoldások, az egyre növekvő összekapcsolhatóság és az érzékelőtechnológiák használata teljesen új perspektívát nyit a fejlődésben. „Az aktuális fázisban alapvetően kardinális, hogy a Volkswagen tovább folytassa sikeres fejlesztéseit. Jó csapat vagyunk, aki kitűnő munkát végez és nagyszerű tervei vannak a jövőre nézve. Folytonosan dolgoznunk kell a teljesítményünkön, hogy az elkövetkezendő időszakokban is sikeresek maradhassunk. A múltban elért sikerek nem garantálják a jövőbeni elismerést.” – tette hozzá Diess.

A Volkswagen Csoport üzemi tanácsának elnöke, Bernd Osterloh mindent összevetve nyilatkozott: „150 millió jármű – igazán szédületes szám. 150 millió Volkswagen, amely több százezer kilométert tett meg utasaival, elkísérte őket munkába menet, a szabadidejükben, nyaralni vagy éppen vállalkozásbeli útra. Ez a jubileum a bizonyíték arra, milyen remek munkát végeznek a kollégáink már generációk óta. Itt a Volkswagennél csúcsminőségű gépkocsikat készítünk és ez a következő években is mindent összevetve lesz. Dolgozóink okkal lehetnek büszkék erre a teljesítményre.”

A Volkswagen márka sorozatgyártása 1945. december 27-én indult a Type 1 modellel. A háború utáni időszakban a Volkswagen Beetle modell volt az, amely kezdetben meghatározta az autóipart. Összesen 21,5 millió készült ebből a sokak által szeretett kisautóból mielőtt 2003-ban Mexikóban végleg befejeződött a gyártása.

A Volkswagen ellenben még a Beetle rekordját is túlszárnyalta. 2002-ben Wolfsburgban elkészült a 25 milliomodik Volkswagen Golf, amely 2013-ra elérte már a 30 millió darabot is. Jelen pillanatban a Volkswagen a legnagyobb darabszámban forgalmazott modelljének hetedik generációjánál jár és a sikermodellből nemzetközileg több, mint 34 milliót gyártott. Évtizedek óta a Golf modell szolgál a kompakt szegmens mércéjéül.

A Volkswagen márka termékpalettája pillanatnyilag több, mint 60 modellt ölel fel az egész világon. A Golf és a Beetle modell mellett eddig több, mint 20 millió Passat, közel 19,5 millió Jetta és majdnem 17 millió Polo készült.

A wolfsburgi központi üzem dolgozóinak munkája kulcsfontosságú volt ehhez a pillanatnyi jubileumhoz, merthogy a gyártás 72 évvel ezelőtti elindítása óta több, mint 44 millió jármű készült az ő kezük alatt.