Frankfurtban mutatkozik be a tisztán elektromos meghajtású MINI Electric tanulmányautó

Frankfurtban mutatkozik be a tisztán elektromos meghajtású MINI Electric tanulmányautó

Az angol prémiumgyártó a 2017-es Frankfurti Internacionális Autószalonon a MINI Electric tanulmányautó bemutatásával vetíti előre a egyéni mobilitás jövőképét. A nagyvárosi forgatagba tervezett, a MINI formavilágát és dinamizmusát kínáló MINI Electric tanulmányautó a tradicionális megjelenés és a gokartos vezetési impresszió rendkívüli kombinációjának zéró emissziójú korszakát irányozza elő. A MINI első tisztán elektromos meghajtású modellje 2019-ben ünnepli világpremierjét.

Az angol prémiumgyártó a 2017-es Frankfurti Internacionális Autószalonon a MINI Electric tanulmányautó bemutatásával vetíti előre a magán mobilitás jövőképét. A nagyvárosi forgatagba tervezett, a MINI formavilágát és dinamizmusát kínáló MINI Electric tanulmányautó a tradicionális megjelenés és a gokartos vezetési impulzus rendkívüli kombinációjának zéró emissziójú korszakát irányozza elő. A MINI első tisztán elektromos meghajtású modellje 2019-ben ünnepli világpremierjét.

„A hálózatról tölthető, mind gyakrabban környezetbarát MINI modellek megjelenése a BMW Group „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégiájának egyik alappillére. A MINI Electric tanulmányautó a sorozatgyártásba kerülő első tisztán elektromos MINI modell izgalmas előfutára, miután a MINI és az elektromos meghajtás hibátlanul kiegészíti egymást” – nyilatkozta Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

A nagyvárosi mobilitás mélyen a MINI modelljeinek génjeibe van kódolva, mert a legfürgébb egyéniségek természetes közegei régóta a metropoliszok voltak. Az angol prémiumgyártó tervezőmérnökei a MINI Electric tanulmányautó megalkotásakor ebből az alapfelállásból, azonkívül a jövő nagyvárosi modelljeivel szemben támasztott mobilitási követelményekből indultak ki, mígnem a kifinomult járműtechnológiával felvértezett hajtásláncot és a nagyvárosi környezet sajátosságai alapján finomhangolt futóművet típus-specifikus aerodinamikai kiegészítőkkel fűszerezték. A páratlanul vonzó, zéró emissziójú MINI Electric tanulmányautó az angol prémiummárka modelljeire sajátos hamisítatlan vezetési inger és a kimagasló működési hatótávolság kettősét garantálja, amely magabiztosan néz szembe a nagyvárosokban és azok agglomerációiban jelentkező mobilitási kihívásokkal.

„Csodálatos, gokartos menetdinamikájának és erőteljes elektromos hajtásláncának hála a MINI Electric tanulmányautó nemcsak nagyszerű vezetési élményt, de nagyszerű hétköznapi használhatóságot is ajánl – mindezt ezenkívül zéró emisszió mellett. Mi a MINI-nél mindent összevetve képzeljük el a jövő elektromos mobilitását” – hangoztatta Peter Schwarzenbauer, a BMW AG igazgatótanácsának MINI, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkákért felelős tagja.

Úttörő fejlesztések az elektromos mobilitás területén

Az angol prémiumgyártó a MINI E modellel már közel tíz éve lefektette a BMW Group elektromos mobilitás területén előirányzott járműfejlesztési vezérelveinek alapjait. A 2008-ban bemutatott MINI E modell a BMW Group első tisztán elektromos meghajtású autója volt, amit a vállalatcsoport megrendelői a hétköznapokban átfogó tesztelésnek vethettek alá, a több mint 600 darab tesztautó valós szituációk közt jártas kvalitásai ugyanakkor később releváns adatokkal és információkkal szolgáltak a sorozatgyártásban kínált hálózatról tölthető hajtásláncok, ezenkívül a forradalmi BMW i3 modell tervezési és fejlesztési munkálatainál. Az angol prémiumgyártó első, tömegtermelésben konstruált plug-in hibrid gépjárműje a 2017 tavaszán leleplezett MINI Cooper S E Countryman ALL4 modell, amely a márka történetében első alkalommal ad zéró emissziójú mobilitást. A tisztán elektromos meghajtású MINI Electric tanulmányautó ezt az irányvonalat viszi tovább.

Hamisítatlan MINI-dizájn

„A MINI Electric tanulmányautó minden kétséget kizáróan MINI: kompakt méretű, aktív és cicoma mentes, vagyis egy isteni hétköznapi társ. A koncepció eközben a sportosság egészen új oldalát is elénk tárja” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „Az aerodinamika és a könnyűszerkezetes járműépítés nem kizárólagosan a motorsport élvonalában tölt be kulcsfontosságú szerepet, mivel a hétköznapokban is speciális jelentőséggel bír: az elektromos hatótávolság növelésében esszenciális tényezőként játszik szerepet. A modell precízen illesztett, egyszerű felületei a hajtáslánc kimagasló hatékonyságának lenyűgöző, háromdimenziós hírnökei, míg az specifikus karosszéria-betétek és az élénk kontrasztok a MINI jellegzetes stílusát keltik életre” – tette hozzá Adrian van Hooydonk.

Határozott karakter összetéveszthetetlen kiállással

A hatszögletű „hűtőrács” és a kör alakú fényszórópár hármas egysége szemből nézve rögvest felismerhetővé teszi a MINI Electric tanulmányautót. A modell hálózatról tölthető hajtáslánca már messziről beazonosítható, a jellegzetes „E” embléma, tetejébe az ezüst és élénksárga árnyalatok karakteres kontrasztja a korai MINI E modell örökségét hirdeti. A „hűtőrácsot” és a fényszórókat mindeközben a zéró emissziójú hajtáslánc-technológia sajátos stílusjegyeiként gondolták újra a mérnökök, előbbit példaként a minél alacsonyabb légellenállás és az elektromos motor minimális hűtőlevegő-igénye okán teljesen zárt formában alkották meg. Az ezüstszínű karosszéria-fényezés egyik haladéktalanul szembeötlő kontrasztja szemből nézve a „hűtőrács” keresztbe futó, élénksárga merevítése – az szintén élénksárga „E” emblémával –, amely a LED-technológiás első fényszórópár nappali menetfény-csíkjaihoz hasonlóan erőteljes benyomást kelt.

Az első lökhárító szerfelett varázslatos betétjei a MINI Electric tanulmányautó dinamikus menettulajdonságait hirdetik, míg a modell kiemelkedő aerodinamikai együtthatóját is javítják. A tisztán elektromos meghajtás okán a sötétre fényezett ál „légbeömlők” szintén zártak, a frontrész cicoma mentes egységét és kifinomult dizájnját mindazonáltal a LED-technológiás fényszórók és az üvegszálból megformált karosszéria-kiegészítők szemrevaló kontrasztja nyomatékosítja.

Kompakt méretű, aktív jármű-sziluett

A MINI Electric tanulmányautó két oldalát az élénk színek, a cicoma mentes felületek és a kényesen megrajzolt karosszériaívek kontrasztja járja keresztül. A karosszéria alsó felén elhelyezett, üvegszálból megformált légterelő kiegészítők a modell dinamikus énjét hangsúlyozzák, míg a jármű-sziluettet a feszes vonalvezetés és a minimalista megjelenés hatékonyságra utaló kettőse jellemzi. A Reflection Silver fantázianevű, folyékony fém árnyalatú matt fényezés szerfelett varázslatos ruhába öltözteti az első tisztán elektromos meghajtású MINI modell előfutárát, mialatt a koncepció könnyűszerkezetes struktúrájára és kifinomult karakterére helyezi a hangsúlyt.

Sokatmondó részletmegoldások

A modell korszerű járműtechnológiáját a karosszéria nagyszámú pontján élénk színhasználat bolondítja meg, míg a hajtáslánc sajátosságáról az első kerekek fölött elhelyezett nagyméretű „E” embléma árulkodik. A fényes és matt karosszériafelületek váltakozása egyidejűleg cicoma mentes és megnyerő, viszont progresszív négykerekű benyomását kelti. A „hűtőrácson” és a külső visszapillantó-házakon diszkrét „E” emlémák ragyognak, a tető és a küszöbtoldatok elbűvölő színátmenetei ugyanakkor a koncepció könnyűszerkezetes építését és haladó szellemű technológiáját hirdetik. A matt fehérből, azonkívül élénksárgából induló színátmenet hátrafelé és felfelé élénkül, mígnem végül egybeolvad a karosszéria árnyalatával.

Továbbfejlesztett háromdimenziós nyomtatás

A MINI Electric tanulmányautó magasztos ékei a 19” méretű, sötét árnyalatú keréktárcsák, amelyek aszimmetrikus stílusban értelmezik újra a hatszögletű „hűtőrács” dizájn-megoldását. A garnitúra háromdimenziós nyomtatással készült, süllyesztett ál aerodinamikai betétjei a karosszéria üvegszálból megformált légterelő elemeivel harmonizálnak és a keréktárcsák eleganciáját hangsúlyozzák. Eme továbbfejlesztett megoldás szintén a koncepció könnyűszerkezetes járműstruktúráját és korszerű karakterét hirdeti, míg a funkcionális dizájnelemek háromdimenziós nyomtatásában rejlő lehetőségeket prezentálja.

Erőteljes dinamika hagyományos stílusjegyekkel

Az angol prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modelljének koncepciója ha akarná, sem tudná letagadni gyökereit. Erőteljes, lapos útfekvése a zéró emissziójú hajtáslánc sportos karakterét hirdeti, ugyanabban az időben trendi és exkluzív stílusjegyekkel fűszerezve. A MINI Electric tanulmányautó hátfalának cicoma mentes felső része ezúttal is masszívan kidomborodó kerékívekbe és szélesen terpesztő hátsó kialakításba alakul keresztül, a MINI modellek legendásan dinamikus egyéniségét hirdetve. Az angol gyökerek előtt a két hátsó lámpatest exkluzivitása is fejet hajt, a LED-technológiás elemek tradicionális kereteibe ezúttal mivel az angol zászló motívumát rajzolták meg a tervezők. A hátsó lökhárító üvegszálból készült diffúzort és légterelő elemeket kapott, amelyek nem kizárólagosan lenyűgöző kiegészítőkként, de funkcionális toldatokként fokozzák a modell dinamikus énjét. A hátfal élénksárga karosszéria-betétje ezúttal is a hálózatról tölthető hajtáslánc innovációjára utal, a zéró emissziójú mobilitást mindazonáltal a kipufogóvégek hiánya és a sötétre fényezett ál „légkivezető” nyílások hangsúlyozzák még tovább.

Továbbfejlesztett, környezetbarát, dinamikus és hatékony: a MINI Electric tanulmányautó az angol prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modelljének esszenciája, a egyéni mobilitás új korszakának hajnalán.