Formát öltött a Škoda diákjainak hetedik tanulmányautója: a diákok a Škoda SCALA Spider változatán dolgoznak

Formát öltött a Škoda diákjainak hetedik tanulmányautója: a diákok a Škoda SCALA Spider változatán dolgoznak

A visszaszámlálás elindult a Škoda diákjainak hetedik tanulmányautója részére: ebben az esztendőben a Škoda Akadémia 20 diákja vesz részt az ambiciózus projektben. Ők húszan úgy döntöttek, hogy megtervezik és megépítik a korszerű kompakt modell Škoda SCALA nyitott tetősspider kivitelét. A MladáBoleslav-i Škoda Design részlegnél szervezett műhelymunka alatt a résztvevők találkoztak a Škoda vezető tervezőjével, Oliver Stefanival és vele ezenfelül csapatával együtt születtek az első elgondolások és rajzok a tanulmányról. Az egyelőre név nélküli, hetedik tanulók alkotta tanulmányt a formatervek alapján a diákok építik meg és várhatóan június elején mutatkozik be a nagyközönségnek. A sorozatban hetedik éve megvalósuló gyakorlati projekt igazolja a több, mint 90 évvel ezelőtt hozott létre Škoda szakképző iskolamagas szintű képzését.

Egy-két hónapja már, hogy a Škoda szakképző iskolájának 20 gyakornoka nagy lelkesedéssel és kreativitással elkezdett a hetedik diák tanulmányautón dolgozni, amely a korszerű kompakt modell, a Škoda SCALA nyitott tetős kivitele lesz ezután. Ezen a projekten át a feltörekvő tehetségek segédkezést kapnak a MladáBoleslav-i Škoda főhadiszálláson dolgozó mérnököktől és nagy ismerettel büszkélkedhető kollégáktól a műszaki fejlesztés, a formatervezés és a gyártás területéről.

A diákok munkájának alapjául a 2018. év végén bemutatott új kompakt modell, a SCALA szolgál, amely releváns szerepet tölt be a cseh autógyártó modellkínálatában. A tanulók kifejezett kívánsága volt, hogy a modell egyszerű vonalait és érzelemgazdag formavilágát még hangsúlyosabbá tegyék a spider kivitelben, ezzel is kiemelve a jármű dinamikus összképét.

A szakképzésben résztvevő tanulók látogatása MladáBoleslavban, a Škoda Design formatervezési részlegénél lényeges lépés volt a jellegzetes – egyelőre név nélküli – jármű 2020. júniusában történő, hivatalos bemutatásához vezető úton. A látogatás esetén bepillantást nyerhettek Oliver Stefani, a Škoda vezető tervezőjének és csapatának mindennapi munkájába és a mesterek patronálásával megalkothatták a következő tanulmány terveit. “A számítógépek és a szimulációk egyre nagyobb térnyerése ellenére a rajzok még folyamatosan meghatározó részét képezik a formatervezők munkájának. Minden vonással valami valóság születik egy ötletből, gondolatból. A vázlat az első lépés egy új gépjármű születéséhez vezető hosszú és izgalmas úton.” – részletezi Oliver Stefani, a Škoda Design vezető tervezője.

Az első tervek és vázlatok elkészítéséhez a tanulók értékes segítséget és ötleteket kaptak a Škoda Design munkatársaitól, nyitottságukkal és lelkesedésükkel ugyanakkor kényelmesen megnyerték maguknak a mesterek figyelmét. “A kezdetektől fogva minden résztvevő hatalmas lelkesedéssel és eltökéltséggel volt ott a projektben. A terveik igen lenyűgözőek, igazán tetszik a koncepció.” – nyilatkozta JiříHadaščok, a Škoda külső formatervezési koordinátora.

A tanulók által minden évben elkészített Škodatanulmány projekt nagyszerűen igazolja a Škoda szakképző iskola magas szintű képzését, amely immáron nagyjából 90 éve funkcionál Mladá Boleslavban. Minden gyakorlati képzés csúcsa egy tanulmányautó megalkotása és kézzel történő megépítése. “Mindannyian büszkék vagyunk, hogy részt vehettünk ebben a projektben. Diákként hol máshol jutsz ilyen lehetőséghez, hogy a saját ötleteidet és elképzeléseidet beleviheted egy gépjármű tervezésébe és utána biztos, hogy meg építheted azt? Az első vázlatok elkészítése fölöttébb jó szórakozás volt, rengeteget tanultunk Oliver Stefanitól és csapatától.” – nyilatkozta Vojtěch Špitálský.

A Škoda diákjainak tanulmányautó építése 2014. óta tartó tradíció. Hetedik éve van lehetősége a MladáBoleslav-i Škoda szakképző iskola diákjainak egy impozáns tanulmányautó tervezésére és saját kezű megépítésére. Minden ilyen koncepcióautó nagyszerűen szemlélteti a Škoda ifjú tehetségeinek kreativitását és elhivatottságát. A ŠkodaStoryboard felületén elérhető négy diák beszámolója, akik a korábbi projektekben voltak ott valamint egy áttekintést is magába foglal a korábbi Škoda tanulmányautókról.