Fiatal, nagyvárosi karakter – Az Audi A1 citycarver

Fiatal, nagyvárosi karakter – Az Audi A1 citycarver

Friss és magabiztos fellépés az úton, bőséges tér az egyéni kialakítási lehetőségeknek és csúcsszínvonalú hálózati kapcsolatok – ez az Audi A1 citycarver. A modern A1 modellsorozat legprogresszívebb tagja mindenütt otthon érzi magát, legyen szó nagyvárosról, országútról, autópályáról, sőt, akár könnyebb terepről.

Műszakilag és kinézete tekintetében szintén az A1 Sportback szolgált a 4,04 méteres Audi A1 citycarver alapjául, melynek vonalvezetése erőteljes és sportosan feszes, azonfelül bő négy centiméterrel nagyobb szabadmagasság jellemzi, kimagaslóan megkönnyítve a beszállást és kedvezőbb körkörös kilátást kínálva. E növekményből 35 milliméter a modern, megemelt futóműnek, miközben a újabb rész a 16 col peremátmérőtől induló, az A1 Sportback modellekéhez képest megnövelt kerekeknek köszönhető.

Az Audi A1 citycarver külső megjelenését robusztus offroad-stílus jellemzi. Nagyméretű, nyolcszögletű Singleframe hűtőrácsa az Audi Q-modelljeit idézi, aminek betétjéül hangsúlyosan háromdimenziós kialakítású, matt fekete méhsejt-rácsozat szolgál. A hűtőrács felett az A1 Sportback modellektől eltérően két karakteres nyílás megfigyelhető, amíg a nemesacél-fényezésű alsó védőlemez az A1 citycarver terepes képességeire utal. A kerékjárat és a korszerű formájú oldalküszöbök kontrasztárnyalatú külső elemeket hordoznak, a modern tervezésű hátsó lökhárító ugyanakkor az orr robusztus kialakítására rímel.

A citycarver palettáján kilenc külső szín sorakozik, a tetőkupola mindazonáltal kívánságra Mítoszfekete metál vagy Manhattan-szürke metál színben is rendelhető. A fekete elemek optikai csomagjával a karosszéria alsó részének alapkivitelben szürke és nemesacél-fényezésű kiegészítői mélyfeketében jelennek meg.

Az utastérben a megjelenés és a vezetőre összpontosító kezelőfelületek példás összhangot alkotnak, a digitális vegyített műszeregység példaként a légbefúvó nyílásokkal képez kompakt egységet. Utóbbiak, ugyanakkor a középkonzol és az ajtók díszítőfelületei menta, vörösréz, narancs vagy ezüstszürke fényezéssel, az S line felszereltség részeként ugyanakkor struktúrszürke árnyalatban is rendelhetők.

Az utastér alapkivitele mellett három felszereltségi szint – advanced, design selection és S line – megjelenik a kínálatban, az S line tekintetében szövet/műbőr vagy Alcantara/műbőr üléskárpit-variációk választhatók. A design selection kivitelű beltérben kontúr-/hangulatvilágítás is rendelkezésre áll.

Tágas beltere és 335 literes csomagtartója tekintetében az A1 citycarver az A1 Sportback modelleknek felel meg, s ugyanez érvényes széria- és extrafelszereléseire is, egészen a dinamikus hátsó irányjelzőkkel kínált teljes-LED fényszórókig. Az A1 citycarver mindezt S line tetőlégterelővel és már alapkivitelben nagyobb, legalább 16 col peremátmérőjű kerekekkel egészíti ki. A vezetői segédrendszerek jó része – köztük az adaptív sebességszabályzással (Adaptive Cruise Control) és a parkolási asszisztenssel (Park Assist) – a felsőkategóriából érkezett, az Audi pre sense front (gyalogos-/kerékpáros-felismerő funkcióval), amellett a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer mindazonáltal az alapfelszereltséget bővíti.

A digitális világ centrumában – infotainment és Audi connect

Vonzó infotainment-komponensei és átfogó hálózati kapcsolatai révén az Audi A1 citycarver különösen a fiatal autósok okos kísérője. Egész egészében digitális vegyített műszeregysége már alapkivitelben rendelkezésre áll fedélzetén, a csúcsot ugyanakkor az Audi virtual cockpit és az MMI Navigációs rendszer plusz képviseli. E top infotainment-rendszert a 10,1 col képátlójú érintőképernyőről vagy szolidan hangvezérléssel kezelheti a vezető. A navigációs célok szélsebesen megtalálhatók a szabadszöveges keresővel, a HERE térkép- és navigációs szolgáltató mindazonáltal online számítja az útvonalat, amely alatt tág körzetben a pillanatnyi közlekedési helyzetet is tekintetbe veszi.

Az MMI Navigációs rendszer plusz részeként eleve rendelkezésre álló Audi connect navigáció és infotainment (Audi connect Navigation & Infotainment), ezenkívül a kiegészítő „plusz” csomag formájában az Audi olyan újabb funkciókat is nyújt, akárcsak a Google Earth segédkezésével folytatott navigáció, az online közlekedési információk, a parkolóhely-információk, a hibridrádió és a mobil külső alkalmatosságok részére rendelkezésre álló WLAN-hotspot. Az Audi phone box nagyszerűen integrálja az okostelefont a jármű rendszerébe, a térhangzású Bang & Olufsen Premium Sound System ugyanakkor 560 watt teljesítménnyel szólalhat meg.

Dinamika csomag a vezetés még intenzívebb élménye szolgálatában – a futómű

A legprogresszívebb Audi A1 futóműve harmonikus és precíz hangolású, ám még agilisabb lehet az A1 citycarver a külön választható Dinamika csomaggal, amely sportos vörös féknyergeket, az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszert, hangaktuátort és állítható lengéscsillapítókkal készült futóművet foglal magában. A négy üzemmódot – auto, dynamic, efficiency és individual – kínáló Audi drive select önállóan is megrendelhető. A Dinamika csomag részeként az Audi mindemellett akár 18 col peremátmérőjű keréktárcsákat is nyújt.

Az Audi A1 citycarver 2019 augusztustól rendelhető és 2019 őszén érkezik az európai márkakereskedőkhöz. A piaci bevezetésre „edition one” jelzéssel egy jellegzetes modellváltozatot is ad az Audi, amely Nyílszürke vagy Pulzusnarancs fényezéssel és 18 colos keréktárcsákkal érkezik. Az orr szélső légbeömlő nyílásainak szegélye, a hűtőrács, a Singleframe rács Audi-karikái és a hátsó típusjelzés itt úgyszintén fekete, a fényszórók és a hátsó lámpák sötétített kivitelűek, a tető és a külső visszapillantó tükrök házai ugyanakkor hasonlóképpen kontrasztárnyalatban tűnnek fel. Oldalt matt ezüst „edition one” fóliafelirat megfigyelhető, az elvárásoknak megfelelően narancs- vagy ezüstszínű elemekkel kiegészített, exkluzív belső felszereltség alapjául ugyanakkor az S line utastér szolgál.