Fellebbent a fátyol a 2020-as International GS Trophy helyszínéről: Kia Ora – Várunk Új-Zélandon!

Fellebbent a fátyol a 2020-as International GS Trophy helyszínéről: Kia Ora – Várunk Új-Zélandon!

„Irány a Paradicsom” – akár mindent összevetve is hangozhatna a BMW Motorrad hetedik alkalommal megrendezésre kerülő International GS Trophy versenysorozatának jelmondata, amely 2020 elején veszi kezdetét. A BMW Motorrad közép-európai idő alapján tegnap este 7 órakor hozta nyilvánosságra, hogy az esemény színtere ezúttal a kalandvágyó motorosok álomdesztinációja, Új-Zéland lesz. A résztvevő nemzetek mozgalmas időszak elé néznek, ugyanis vár rájuk a selejtező futamok megszervezésének és legjobbjaik kiválasztásának feladata. Az elkövetkezendő hónapokban 18 csapat, ezenkívül a 2016-os és 2018-as idényhez hasonlóan, egy internacionális női csapat is kiválasztásra kerül.

A 2020-as idényre benevezett csapatok:

 • Ausztrália
 • Dél-Afrika
 • Dél-Korea
 • Egyesült Államok
 • Egyesült Királyság
 • Észak-Afrika (Marokkó, Algéria, Tunézia, Egyiptom)
 • Franciaország
 • India
 • Japán
 • Kína
 • Közel-Kelet
 • Latin-Amerika
 • Malajzia / Fülöp-szigetek
 • Mexikó
 • Női csapat(ok)
 • Olaszország
 • Oroszország
 • Skandinávia (Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország)
 • Thaiföld

BMW Motorrad Internation GS Trophy 2020 – Óceánia.

A 2018-as közép-ázsiai verseny végtelen mongol sztyeppéihez képest Új-Zéland teljesen más versenykörnyezetet és élményeket nyújt a kvalifikált motorosok részére. A modern színtér kapcsán Ralf Rodepeter, a BMW Motorrad marketingvezetője és termékmenedzsere a következőket nyilatkozta: „Tunézia, Dél-Afrika, Patagónia, Kanada, Thaiföld és a legutóbbi Mongólia után a BMW Motorrad ismételten olyan helyszínt keresett, amely ideális terepként szolgál a GS-ek részére – ami számos hivatalosan kijelölt terepen megtehető kilométert, kihívást jelentő útvonalat, impozáns környezetet és izgalmas helyi sajátosságokat jelent. Új-Zéland mindezeknek nagyszerűen megfelel. A festői flórával és gazdag maori kultúrával fűszerezett, az óceán, a vulkánok és az égbe nyúló hegyek látképével tarkított, változatos helyszínek olyan isteni körülményeket idéznek elő, hogy úgy gondoljuk, ez lesz a GS Trophy széria legizgalmasabb epizódja.

Új-Zélandról.

Új-Zéland Ausztráliától 1500 kilométerre keletre, a Csendes-óceánon látható. Az Egyesült Királyságnál valamivel nagyobb, összesen 270 000 négyzetkilométeren elterülő állam két fő (északi és déli), ráadásul jó néhány kisebb part menti szigetből áll. 4,9 millió főre tehető népessége ezzel szemben jócskán alulmarad a 66 millió lakosú európai szigetországgal szemben.

Figyelembe véve Auckland, Wellington, ezenfelül Christchurch magas népességszámát, mindez gyér populációt jelent a vidéki területeken és nagyon sok régióban, amelyeket ezáltal vadonnak is nevezhetünk.

Geológiailag Új-Zéland a Pacifikus és Ausztrál-Indiai tektonikus lemezek fölött fekszik, ami több (aktív) vulkánt, geotermikus régiót, akár 3700 méteres magasságot is elérő havasokat, illetve időnként szeizmikus aktivitást is idéz elő.

Az elszigetelt helyzetének hála évezredekig problémamentesen fejlődő növény- és állatvilága konkrétan speciális. Mint nemzeti jelképük, a kivi madár, amely csendben kutat élelem után a sziget őserdeinek sűrű lombkoronája alatt (ezen erdők kaurifenyő, rimu és totara fái értékes hajó- és házalapanyagnak számítottak, de napjainkban már védelmet élveznek, éppen úgy, mint a kivi).

A táj gondoskodik az élményekkel teli versenyről, tudniillik a motorosok a sivatagtól az erdőkön keresztül, egészen a hegyekig nagyon sok tereppel találkozhatnak – akár egy nap leforgása alatt is. A nyári időszakban mindazonáltal a közép-európai augusztusi hőmérséklethez hasonló tapasztalható.

Új-Zéland kultúrája ugyancsak felettébb gazdag, melyet a maori bennszülöttek szilárd alapokon nyugvó közösségi elvei, döbbenetes művészetük és kézművességük tesz igazán rendhagyóvá.

Az Internatinal GS Trophyról.

Az Internatinal GS Trophy a BMW GS motorkerékpárok szellemiségének, az aktív kikapcsolódásnak, a kalandoknak és a GS modellek nyergében legyőzött akadályoknak az ünnepe. A 2020-as esemény a hetedik az International GS Trophy széria történetében. A korábbi helyszínek: 2018 – Közép-Ázsia (Mongólia), 2016 – Dél-Kelet-Ázsia (Thaiföld), 2014 – Észak-Amerika (Kanada), 2012 – Dél-Amerika (Chile, Argentína), 2010 – Dél-Afrika (Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik), 2008 – Észak-Afrika (Tunézia). Jelen programon 19 versenyző csapatot látunk vendégül – akár még húszat is –, ami 54-57 motorost jelent a Föld minden pontjáról.

A rendezvény nem egy hétköznapi verseny, az internacionális csapatok több téren megmérettetnek – ami nem kizárólag motorozást jelent. A versenyzők táborokban fognak megszállni esténként, ezzel is erősítve a testvériség és bajtársiasság szellemét. Mivel a GS Trophy egyúttal a kultúra és a természet ünnepe is, a résztvevők megismerhetik és megérthetik a helyi viszonyokat – az emberek és a rájuk váró terepek tekintetében. Egy csapat sikerének titka ennek értelmében a környezet tiszteletében, a rátermettségben, emellett a motorral és a csapattársakkal való összhangban rejlik.