Elkészültek Mexikóban az első BMW 2-es Coupé modellek

Elkészültek Mexikóban az első BMW 2-es Coupé modellek

A kétajtós prémium sportkompakt új nemzedékének sorozatgyártását a Föld minden piacára mindössze a San Luis Potosí településében funkcionáló létesítmény végzi, aminek továbbfejlesztésébe a müncheni központú vállalatcsoport csaknem 125 millió dollárt fektetett be.

A BMW Group mexikói gyárában kezdetét vette a korszerű BMW 2-es Coupé sorozatgyártása. A nagyteljesítményű prémium sportkompakt a bajor prémiummárka első olyan modellsorozata, melynek mindenre kiterjedő termeléstervezési, sorozatgyártási és export-előkészítési tevékenységeit egész egészében a San Luis Potosí településében funkcionáló létesítmény fogja össze.

A mexikói üzem a BMW Group internacionális gyártási hálózatának legkorszerűbb tagja, amit már az építkezés legelső lépésétől kezdve úgy terveztek meg, hogy flottul és rugalmasan képes legyen alkalmazkodni az újabb és újabb modellsorozatok eltérő sorozatgyártási követelményeihez. A rendszerbe állítását követő második évre a létesítmény működési hatékonysága oly nagyon felfejlődött, hogy gyártósoráról plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt gépkocsik gurulnak le, export-tevékenységét ugyanakkor a Föld minden országára kiterjesztette. A müncheni központú vállalatcsoport újabb, 125 millió dollár értékű befektetéssel hozta létre fel az üzemet a második modellsorozat érkezésére.

„Gyárunk beindítása után két évvel gyártósoraink új modellsorozattal gazdagodnak, amely a létesítményben dolgozó munkatársaim kimagasló tehetségének köszönhető. Büszkék vagyunk arra, hogy a modern BMW 2-es Coupé modelljeit mindössze mi szerelhetjük össze a Föld minden piacára. A modern modell sorozatgyártásával Mexikó fantasztikus kapacitását is előtérbe helyezzük. Meg vagyok győződve arról, hogy ezt az első, sikeresen abszolvált nagy volumenű projektünket számtalan újabb követi ezt követően” – hangoztatta Harald Gottsche, a BMW Group mexikói gyárának elnök-vezérigazgatója.

„A BMW Group San Luis Potosí településében funkcionáló gyára az internacionális gyártási hálózat több évtizedes tapasztalatára és leginkább bevált gyakorlataira támaszkodhat” – folytatta Milan Nedeljkovic, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja. „Hálózatunk legmodernebb tagjaként a mexikói üzem a legújabb fejlesztések és a leghatékonyabb modern műszaki megoldások előnyeit élvezi, amelyek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz is, hogy a létesítmény a vállalatcsoport egyik leginkább fenntartható gyáraként működjön. A rugalmas gyártósoroknak és magasan képesített munkatársainknak betudhatóan a Mexikóban előállított prémium modelleket a Föld bármely pontján értékesíthetjük” – tette hozzá.

Mexikóból a Föld minden tájára

A korszerű BMW 2-es Coupé a tervezőmérnöki precizitás dinamikus aspektusát helyezi a vezetés élményének középpontjába. A modell sportosan kifinomult vonalvezetését Jose Casas mexikói formatervező álmodta meg, aki ma Münchenben a BMW Group vezető karosszéria-formatervezőjeként dolgozik.

Az újdonság formanyelvének és hajtásláncának véglegesítését követően a BMW Group Németországban funkcionáló járműfejlesztési részlege szoros együttműködésbe kezdett a mexikói üzem termeléstervezésért felelős mestereivel, hogy előkészítsék a sorozatgyártás beindítását.

A vállalatcsoport beszerzésekért felelős divíziója az első lépéstől kezdve hasonlóan jelentős szerepet játszott a projekt beindításában, kiválasztva, felfejlesztve és rendszerbe integrálva a modern BMW 2-es Coupé helyi, regionális és internacionális beszállító partnereit.

Közvetlen befektetés és korszerűsítés a mexikói gyárban

Az újabb befektetés egy részét a létező létesítmények bővítésére és a korszerű modell összeszereléséhez létfontosságú újabb berendezések beszerzésére fordították. Ennek részeként a karosszéria-összeszerelő üzembe 82 darab új robotot telepítettek, a már létező robotok ugyanakkor új programozást kaptak, hogy képesek legyenek kezelni az eltérő geometriájú alkatrészeket, emellett hegeszteni, szegecselni és csavarozni őket. Az anyagok (acél, magas szilárdságú acél és alumínium) okos kombinációjával mindent összevetve egy könnyed, azonban fölöttébb merev karosszéria született, amely garantálja a bajor prémiummárka kliensei által elvárt legmagasabb fokú biztonságot, menetdinamikát és hatékonyságot.

A karosszériafényező üzem munkatársai az alapanyag-elemző mesterekkel összefogva, a modern BMW 2-es Coupé érkezésére két új karosszériafényezési árnyalatot is kikevertek: a Brooklyn Gray metált és a Thundernight metált. Utóbbit mindössze a BMW Group mexikói gyárában használják. A vállalatcsoport befektetésének fennmaradó részét a karosszéria-összeszerelő üzemben dolgozó munkatársak továbbképzésére fordították, hogy elsajátítsák az eddigiektől eltérő, rövid tengelytávolságú, kétajtós karosszéria sajátosságait.

A BMW Group korábbi bejelentésének megfelelően a korszerű BMW 2-es Coupé forgalmazása Észak-Amerikában az ez évi év végén, Európában mindazonáltal 2022 elején veszi kezdetét.