Digitalizálják a Közlekedési Múzeum fotógyűjteményét

Digitalizálják a Közlekedési Múzeum fotógyűjteményét

A megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan képarchívum együttes professzionális munka keretében megkezdte a múzeum fotógyűjteményeinek digitalizálását és népszerűsítését.

Az összefogás keretében a mesterek olyan fényképsorozatokat digitalizálnak, akárcsak a helikoptertervező Asbóth Oszkár hagyatéka, az 1912-es Budapest-Konstantinápoly autóverseny képei, a BHÉV járműparkjáról a század elejétől a harmincas évekig terjedő időszakban fejlesztett üvegnegatívok vagy a Balaton északi szélén épült vasútról fejlesztett diapozitívok.

A múzeum és a Fortepan hamar megkezdi Venczel János hajóskapitány fotós hagyatékának feldolgozását, ráadásul a hatvanas években a Magyar Hajó- és Darugyártól ajándékba kapott csaknem kétezer felülmúlhatatlan üvegnegatív digitalizálását.

A közlemény kiemeli: a korszerű Közlekedési Múzeum releváns küldetésének és feladatának érzi a gyűjteményeihez való nyílt hozzáférés biztosítását, a megőrzésében lévő fotók feldolgozásának előmozdítását. „Az együttes cél szellemiségében a mesterek célja az ezelőtt alig látott közlekedés- és ipartörténeti értékek akadémiai igényességű bemutatása és a példa nélküli felvételek közkinccsé tétele” – olvasható az összegzésben.

mti