Carlos Sainz, Cyril Despres és Stéphane Peterhansel is a MINI színeiben gurul fel a 2019-es Dakar Rali rajtrácsára

Carlos Sainz, Cyril Despres és Stéphane Peterhansel is a MINI színeiben gurul fel a 2019-es Dakar Rali rajtrácsára

Mindhárom legenda a MINI John Cooper Works Buggy versenyautó volánja mögött száll versenybe az újabb győzelemért.

A MINI Motorsport és legjobb versenypartnere, az X-raid istálló nyilvánosságra hozta, hogy a 2019-es Dakar Ralira három legendával bővítik az angol prémiumgyártó színeiben versenyző pilóták névsorát. A spanyol Carlos Sainz, a francia Cyril Despres és az szintén francia Stéphane Peterhansel hármasa egyesült erővel nem mindössze húsz abszolút Dakar-győzelemmel a háta mögött ül be az X-raid MINI JCW csapat színeiben induló MINI John Cooper Works Buggy versenyautók volánja mögé, hogy a 2019. január 6-17. közt megrendezendő Dakaron újabb fényes trófeával gyarapítsák gyűjteményüket.

A Dakar Rali 10 etapból és összesen 5 000 versenykilométerből álló, jövő évi felvonásának mindössze Peru homokdűnéi adnak otthont, az X-raid istálló által kidolgozott és megépített, 2018-ban bemutatott MINI John Cooper Works Buggy versenyautókat mindazonáltal Carlos Sainz, Cyril Despres és Stéphane Peterhansel érkezésére részletekbe menően tovább fejlesztették.

Cyril Despres öt alkalommal hódította el motorkerékpáron a Dakar Rali abszolút győzelmét (2005-ben, 2007-ben, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban), mígnem 2015-ben négy kerékre váltott. Az elmúlt három esztendőben a francia kiválóság gépkocsiban is több ralisikert könyvelhetett el, amelyek közül a legkiemelkedőbb a erős megpróbáltatásokkal tűzdelt Silk Way Rally 2016-os és 2017-es aranyérme. A három legenda közül Despres és Carlos Sainz, a 2018-as FIA Cross Country Világkupa tizedik felvonásaként megszervezett Rallye Oilibya du Maroc futamon versenykörülmények közt is megízlelheti az X-raid MINI JCW csapat színeiben induló MINI John Cooper Works Buggy versenyautókat.

Stéphane Peterhansel nem véletlenül kapta a „Mr Dakar” becenevet, mivel a francia pilóta már tizenhárom alkalommal diadalmaskodott a Föld legkeményebb terepraliján. Mint a legtöbb legenda, Dakar-pályafutását Peterhansel is két keréken kezdte, amelyen hat győzelmet aratott. Versenyautóval ebben a pillanatban hét abszolút Dakar-győzelemnél jár, mindemellett az angol prémiumgyártó technológiája sem idegen részére: Peterhansel 2012-ben és 2013-ban is a MINI ALL4 Racing versenyautó volánjánál ünnepelte első helyezését a Dakaron.

Carlos Sainz a Dakar aktuális bajnokaként jött meg a MINI családjába: a spanyol pilóta abszolút győzelmét követő ünneplés 2018 januárjában legalább annyira fantasztikusra sikerült, mint most először, 2010-ben. Az 56 éves klasszis Cyril Despres-hez hasonlóan, Marokkóban kezdi meg a 2019-es Dakar Rali előtti felkészülést a MINI John Cooper Works Buggy volánjánál.

„Új a gépjármű, új a csapat és új a navigátor is, de a szenvedélyem és a motivációm a régi. Roppant módon várom már, hogy megismerkedjünk a MINI John Cooper Works Buggy versenyautóval. 2019-ben jóformán csak homokban versenyzünk ezután, amely nem hagy teret a hibázásnak. Peru dűnéi temérdek alkalmat biztosítanak ezt követően nekünk arra, hogy megakadjunk vagy elássuk a gépkocsit, a következő Dakar mindent összevetve nagy valószínűséggel extrém intenzív próbatétel lesz” – nyilatkozta Cyril Despres.

„Két győzelmem már van a Dakaron az X-raid istálló színeiben, mindkettőt hangulatos emlékként őrzöm. Boldog vagyok, amiért visszatérhetek a csapathoz Carlos és Cyril oldalán. Roppant izgatott voltam, amikor első alkalommal beültem a MINI John Cooper Works Buggy versenyautó volánja mögé: óriási benyomás és rendkívül visszafogott vezetni. A következő Dakarnak egyetlen állam házigazdája: Peru egy fölöttébb érdekes, csodálatosan elegáns állam, óriási dűnéi és nyitott sivatagai viszont felettébb izgalmassá teszik ezután a futamokat” – mondta Stéphane Peterhansel.

„A modern csapat színeiben és a modern gépkocsi volánja mögött új kihívással is nézek szembe, de optimista vagyok a tekintetben, hogy eszméletlenül leküzdjük ezután. Hibátlanul felkészültünk. Imádom a modern gépjármű körüli munkálatokat, mert minden tekintetben a legjobbat hozzuk ki a technikából, és ez folyamatosan izgalmas feladat. Örülök a MINI John Cooper Works Buggy versenyautónak, és még bőven van időnk finomítani rajta” – mindent összevetve Carlos Sainz.

„Carlos, Cyril és Stéphane triója minden kétséget kizáróan egy álomszerű mesterhármas, óriási versenytapasztalattal. Carlos Sainz rengeteget nyújt támogatást nekünk a MINI John Cooper Works Buggy versenyautó fejlesztési munkálataiban, amely az összes régebbinél előbbre visz minket. Stéphane egy régi barát, akit meleg szívvel és tekintélyes örömmel köszöntünk ismételten a csapatban. Cyril megmutatta, hogy mi mindenre képes, izgatottan várom hát, hogy az X-raid istálló színeiben mennyire tudja mindezt átültetni a gyakorlatba” – nyilatkozott Sven Quandt, az X-raid istálló igazgatója. „Az elmúlt hónapokban a MINI John Cooper Works Buggy kielégítő eredménnyel abszolválta a számtalan tesztkilométert, ezáltal izgatottan várjuk Cyril és Carlos marokkói bemutatkozását” – tette hozzá.

A 2019-es Dakar Ralival kapcsolatos bővebb információkért kérjük, látogasson el a verseny hivatalos weboldalára: www.dakar.com.