Budapesten is bemutatkozott a korszerű Volkswagen Touareg

Budapesten is bemutatkozott a korszerű Volkswagen Touareg

Mindössze pár héttel a nemzetközi bemutató után május 11-én Budapesten is bemutatkozott a modern Volkswagen Touareg, mindent összevetve már négy tagúra bővült a Volkswagen SUV kínálata. A Touaregben minden olyan megoldás megtalálható, ami a XXI. századi autógyártás csúcsát jelenti: konnektivitás, asszisztens rendszerek, kényelem szolgáltatások, infotainment, LED-világítás, amelyek a méretes szabadidő gépjármű fedélzetén hálózatba integrálva hozzák el a jövőt a jelenbe.

Hazánkban is bemutatkozott a Volkswagen Touareg legmodernebb, harmadik generációs verziója. A márka zászlóshajója mindössze pár héttel az internacionális bemutató után, május 11-én jött meg Budapestre. Bemutatkozásával – a T-Roc, a Tiguan, a Tiguan Allspace után – már négy tagúra bővült a Volkswagen SUV kínálata. A teljesen modernizált Touareg az elmúlt időszak VW szabadidő-autós offenzívájának jelentős részét képezi, ami a piaci igényeknek megfelelően széles spektrumban nyújt választási lehetőséget a vásárlók részére.

A piaci trendek mivelhogy azt jelzik, hogy figyelemre méltóan nőttek a szegmens értékesítési eredményei, 2010 óta hazánkban is 160 százalékkal gyarapodott az SUV értékesítések száma. 2017-ben már 42.111 szabadidő-autó talált hazánkban gazdára, ami ebben az esztendőben a várakozások alapján tovább nőhet. A Volkswagen SUV autócsaládjába újabb modellek is várhatók: 2019 tavaszán a T-Roc-nál kisebb méretű T-Cross, és 2020-tól áll rendelkezésre az I. D. CROZZ is, a márka első, teljesen elektromos SUV-je.

Modernizált megoldásaival, korszerűsödött formájával és szolgáltatásaival a korszerű Touareg a prémium szegmensbe lép be, a gépjárműben minden olyan megoldás megtalálható, ami a XXI. századi autógyártásának csúcsát jelenti: konnektivitás, asszisztens rendszerek, kényelem szolgáltatások, infotainment, IQ. Light – LED Mátrixfényszóró, amiknek a hálózatba integrálása hozza el a jövőt a jelenbe a méretes szabadidő gépjármű fedélzetén.

A modern Touareg a Volkswagen-csoport MLB (Modularen Längsbaukasten – hosszmotoros építési technika) platformjára épül, melyet a felső-középkategóriánál nagyobb gépjárműk tekintetében alkalmaznak a hosszában beépíthető motorral és váltóval szerelt autóknál. A harmadik generációs modell az elődhöz képest 44 milliméterrel szélesebb (1.984 mm) és 77 milliméterrel hosszabb, ugyanakkor 7 milliméterrel alacsonyabb lett (1.702 mm). A korszerű dimenziók természetesen befolyásolják az arányokat és a belső helykínálatot, a gépjármű hosszának növekedésével példaként 697 literről 810 literesre növekedett a csomagtartó. A vegyes anyagfelhasználásnak hála, mellyel 48 százalék alumínium és 52 százalék kiváló színvonalú acél elem került a modern Touaregbe, elődjénél 106 kilóval könnyebbé vált.

A Volkswagen a modern Touareget lehengerlő, hatékony és terjedelmes vonóerővel bíró, 3.0 literes, V6-os turbómotorokkal ajánlja. Hazánkban májustól a 231 lóerős, V6-os dízel erőforrással rendelhető a modell, de idén júliustól a 3.0 literes, 231 lóerős TDI, szeptembertől ugyanakkor a 3.0 literes, 340 lóerős TSI is választható lesz. és 2019 márciusában érkezik ezután a kínálat csúcsát jelentő 4.0 literes, 421 lóerős dízelmotor.

A modern Touareg a harmadik generáció tekintetében is 4 MOTION összkerék-hajtással, és 8 fokozatú automata váltóval kapható sorozat felszereltségben. A korszerű Touaregben mutatkozik be az elektromechanikus aktív oldalirányú billenés stabilizálás, ami a karosszéria mozgását figyelve, a futóműnél beavatkozva egyenlíti ki a túlzott billenést. (Ez az extra első ütemben csak Németországban áll rendelkezésre.) Másrészt megjelenik a kínálatban a külön választható összkerék-kormányzás, amivel – vezetési helyzettől függően – akár egyidejűleg kormányozhatjuk minden kereket, komolyan megkönnyítve ezzel a kocsi irányítását és kisebb sugarú fordulását.

A korszerű Volkswagen Touareg három felszereltséggel választható: az Atmosphere felszereltség a lounge hangulatot idézi fel, amiben a fa és a natúr anyagok dominálnak. Az Elegance inkább a egyszerű high-tech világot idézi, amiben dominálnak a fémes anyagok, s az ahhoz passzoló színek. Az R-Line mindazonáltal a sportosságot sugallja mind küldő-, mind ugyanakkor belső megjelenésében.

A Touareg harmadik generációjában ünnepli világpremierjét az Innovision Cockpit, amely két, hatalmas üveg felületű monitor összeolvadásával kelti életre az SUV kínálat egyik óriási digitális felületét. Ilyen irányú elvárás során akár 1.920×1.020 képpont felbontású, 15,0 colos Discover Premium infotainment, és egy friss, 1.920×720 pixeles digitális műszerfal is rendelhető. A modern platformoknak hála jóformán minden kapcsoló eltűnik a középkonzolról, a jármű legtöbb funkcióját, asszisztens rendszerét vagy audio beállítását ezeken át lehet beállítani.

A Touareg külső és belső tulajdonságai közt megtalálható vezetői segédrendszerek széles skálája is meggyőző, közülük több, első ízben válik hozzáférhetővé a Volkswagen kínálatában. Mint amilyen a „Nightvision” éjjellátó asszisztens rendszer, amely a sötétedés utáni vezetést támogatja. Ezekkel a segédrendszerekkel a Touareg részben automatizált vezetési funkciókkal vértezhető fel.

Fontosabb alapfelszereltségi elemek:

 • – 18 colos könnyűfém keréktárcsák;
 • – 2-zónás automata klíma;
 • – Önvezérelt differenciálzár;
 • – Discover Pro navigáció 9,2 colos kijelzővel;
 • – Elektromosan állítható, fűthető és behajtható külső tükrök;
 • – Esőérzékelős ablaktörlő;
 • – Hátsó odallégzsák
 • – LED fényszóró, nappali menetfény és hátsó lámpa
 • – Multifunkciós borkormány, váltófülekkel;
 • – Nyomógombos indítás (Keyless Go);
 • – Parkoló radar elől, hátul;
 • – Riasztó;
 • – Sávtartó asszisztens (Lane Assist);
 • – Távolságtartó tempomat;
 • – Telefon előkészítés;
 • – Tologatható hátsó üléssor (160 mm);
 • – Települési vészfékasszisztens gyalogos felismeréssel;
 • – Vezetőprofil beállítási alkalom;
 • – Vienna borkárpit, elöl ülésfűtéssel.