Az új Caddy – mindig a legjobb megoldás – a bestseller negyedik generációjának világpremierje

Az új Caddy – mindig a legjobb megoldás – a bestseller negyedik generációjának világpremierje

Első ízben mutatja meg a Volkswagen Haszonjárművek a rendkívül népszerű Caddy negyedik generációját. Gyártásának 11 éve alatt körülbelül 1,5 millió példány kelt el világszerte a sokszoros díjnyertes előző nemzedékből. Ezt a sikert az új Caddy is folytatni kívánja, ennek érdekében a városi áruszállító és elsősorban családi használatra szánt fivére minden részletében finomodott és továbbfejlődött.

A hajtáslánc esetében csúcstechnikát alkalmaztak a Volkswagen Haszonjárművek mérnökei, így a Caddy új motorjai maximális gazdaságosságot kínálnak és az Euro 6 norma előírásait is teljesítik. Mind a négy dízeles változat alapjául a kétliteres, négyhengeres TDI-motor szolgál, s 55 kilowattól (75 lóerő) a csúcsváltozat 110 kilowattjáig (150 lóerő) terjedő teljesítményt kínálnak. A legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztást a Caddy zárt áruszállító kifejezetten belvárosi feladatokra tervezett BlueMotion-kivitele éri el: „Száz kilométerenként négy liternél is kevesebb üzemanyagot igényel, így az új Caddy új mércét állít fel” – magyarázza Dr. Eckhard Scholz, a Volkswagen Haszonjárművek igazgatótanácsának elnöke. „Az új 1.4 TGI modell, a rendkívül népszerű Caddy EcoFuel utódja mindössze 4,1 kilogramm földgázt fogyaszt száz kilométerenként. A motor összlökettérfogatának csökkentése és a turbófeltöltés kombinációja elődjénél nagyobb teljesítményt eredményez, s közben az erőforrás 28 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt. Ezek az adatok mindenkinek előnyt jelentenek – az új Caddy a környezetet és a pénztárcát is jobban kíméli” – teszi hozzá Scholz úr.

A benzinmotorok kínálata három tagot számlál. A belépőmotor az 1,2 literes, négyhengeres TSI 62 kW (84 LE) teljesítménnyel, ezt követi a 75 kW (102 LE) teljesítményű egyliteres, háromhengeres TSI, majd a nagy 1,4 literes, négyhengeres TSI következik, amely 92 kW (125 LE) teljesítményt kínál. Az új Caddy számos új biztonsági és kényelmi felszereléssel védi utasait, illetve segíti vezetőjét. „Sok olyan vezetőtámogató rendszerrel vérteztük fel az új Caddy modelleket, amelyek egyedülállók a városi áruszállítók szegmensében” – mondja Hans-Joachim Rothenpieler, a Volkswagen Haszonjárművek igazgatótanácsának műszaki fejlesztésekért felelős tagja. Az egyik ilyen a Front Assist környezetfigyelő rendszer, amely Városi vészfékezés funkciót is kínál: amennyiben 30 km/h alatti tempónál a vezető nem vesz észre egy akadályt, a rendszer automatikus fékezést kezdeményez, ezzel ideális esetben teljesen el is kerüli az ütközést. Az új Caddy személyautó kiviteleinek felszereltségében pedig még oldal- és függönylégzsákokat is találunk.

Az új Caddy – mindig a legjobb megoldás – a bestseller negyedik generációjának világpremierje
Az új Volkswagen Caddy beltere

A személyi sérüléssel járó balesetek körülbelül 22 százalékában egynél több akadállyal ütközik a jármű. Az ilyen szituációk kockázatának csökkentése érdekében az új Caddy alapfelszereltségként kínálja a díjnyertes többszörös ütközés elleni fékasszisztens rendszert. Egy ütközés után a rendszer automatikus fékezést kezdeményez akkor, ha a vezető cselekvésképtelen.

Az elérhető opciók között megtaláljuk a Light Assist távolságifény-asszisztenst és a Driver Alert Fáradtság érzékelő szenzort is. Utóbbi felismeri, ha a vezető stílusa a normálistól eltér, és javasolja, hogy tartson pihenőt. A fűthető szélvédő is az egyik rendelhető új extrafelszerelés, ami mindig jó kilátást biztosít, akár fagyos téli időjárás esetén is.

Az opcionális Távolságtartó automatika (Adaptive Cruise Control, ACC) esetében, amely a 0–160 km/h sebességtartományban (DSG váltó esetén), illetve 30–160 km/h (manuális váltó esetén) tempó között aktív, egy radarérzékelő felügyeli az elöl haladó járművek távolságát és relatív sebességét. A DSG kettős tengelykapcsolós automatizált váltóval szerelt modellek esetében az ACC a járművet torlódás esetén akár teljesen álló helyzetig képes lassítani.

A Composition Colour vagy a Composition Media rádiókkal, illetve a Discover Media rádió-navigációs rendszerrel együtt az ügyfelek akár tolatókamerát is rendelhetnek. Az opcionális Parkolóasszisztens párhuzamos parkolás esetén automatikusan benavigálja a járművet, sőt ezt akár az úttestre merőleges parkolóhelyeken is megteszi – ezek igazán hasznos képességek például csomagküldő szolgálatok számára.

Egy bestseller evolúciója: az új Caddy dizájnja nem csak markánsabb élei és letisztult stílusú, határozottabb kontúrú felületei miatt lenyűgöző. Az újratervezett eleje és a jellegzetesre formált hátulja az új kompakt áruszállítót összetéveszthetetlen karakterrel ruházzák fel – amelyet még inkább egyértelművé tesz az első és hátsó lámpatestek új megjelenése. A kiemelkedő minőségű városi áruszállító továbbra is rendkívül funkcionális, ám egyúttal észrevehetően fejlődött megjelenés, exkluzivitás és dinamizmus terén. A kifejező külső dizájnhoz igazodva a jármű belsejében is hangsúlyos vonalakkal és formákkal találkozunk. Feltűnő díszítések integrált légbefúvó-nyílásokkal, valamint új generációs infotainment rendszerek – ezek emelik ki legjobban az új Caddy modern megjelenését.

Az új Caddy Németországban június végén kerül piacra, s ezt követően rövid idő alatt a többi országban is, így a nyár végéig már Magyarországon is elérhető lesz a márka legújabb sikermodellje.

(forrás: Volkswagen)