Az év legnagyobb születésnapi partiját hozta az internacionális Mini Találkozó

Az év legnagyobb születésnapi partiját hozta az internacionális Mini Találkozó

Az angol prémiumgyártó rajongói idén a nagy-britanniai Bristolban szervezték össze az éves eseménynaptár szokásos fénypontjának számító Internacionális Mini Találkozót, ahol a hagyományos Mini első legyártott példánya, a tömegtermelésben napvilágot látott tízmilliomodik MINI és a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE közösen ünnepelte a márka fennállásának hatvanadik évfordulóját.

A legközelebbi családtagok körében megünnepelt születésnapok kiemelkednek a többi közül. Érzi ezt a MINI is, melynek hatvanadik születésnapjára több ezer márkarajongó látogatott el augusztus 8-11. közt a nagy-britanniai Bristolba. És noha az internacionális Mini Találkozó évről évre az angol prémiumgyártó eseménynaptárának fénypontja, a dicső múlt, a lenyűgöző jelen és az innovációkban gazdag jövő közti szimbiózis még soha nem képviseltette magát olyan erősen, mint idén: a rajongó tömeggel az 1959-es évjáratú, valaha készült legelső tradicionális Mini, a márka fennállásának hatvanadik jubileumára csinált MINI 60 Years Edition (amelyiknek egy példánya épp a tömegtermelésben napvilágot látott tízmilliomodik MINI modellként gurult le a gyártósorról) és a közeli jövő hírnökeként érkező, tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; vegyített energiafogyasztás: 14,8 – 16,8 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) is közösen ünnepelt.

Az internacionális Mini Találkozót első ízben 1978-ban hívták életre a hagyományos Mini német rajongói. Az elmúlt négy évtizedben a rendezvény az internacionális klubélet és a márka iránt rajongó közösség legnagyobb éves rendezvényévé nőtte ki magát. Az eseményt évről évre más-más európai országban hívják össze a szervezők, csodás járműbemutatókkal, óriási alkatrészvásárral, a legkülönfélébb kiegészítők csereberéjével, szabadidős tevékenységek széles tárházával, élő zenével, mulattató vetélkedőkkel és ízig-vérig rendezvény hangulattal.

A rajongók részére sosincs olyan, hogy „túl messze”. Sokan közülük akár ezer kilométert is levezetnek a tradíció szerint négynapos kikapcsolódás helyszínére, ahol a kényesen megőrzött tradicionális Minik a legkorszerűbb MINI modellekkel karöltve pózolnak a kameráknak. A rendezvénynek minden ötödik évben Nagy-Britannia házigazdája, mindent összevetve nem lehetett ez másként idén, a márka fennállásának hatvanadik jubileumán sem.

A 2019-es esztendő eszményi alkalmat kínált a MINI-nek arra, hogy visszatekintsen az elmúlt hatvan évre és eszerint határozza meg a jövőbe vezető irányt. A jubileumra kidolgozott MINI 60 Years Edition – amit pár hónapja már megrendelhetnek az angol prémiummárka rajongói – korszerű köntösbe csomagolva kelti életre az elmúlt hatvan év esszenciáját, hiánytalanul tisztelegve az elmúlt évtizedek brit hagyományai előtt. A különkiadás exkluzív kialakítása és felszereltsége az jellegzetes megjelenés, a prémium minőség és a sportos menetteljesítmény harmóniáját idézi, 2019 novemberében ugyanakkor a márka első tisztán elektromos meghajtású négykerekűjének sorozatgyártása is megkezdődik. 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorjával és padlólemezbe süllyesztett nagyfeszültségű akkumulátorával a MINI Cooper SE a vezetés márkára sajátos, gokartos élményének merőben új dimenzióját váltja valóra. A háromajtós MINI műszaki alapjaira megtervezett újdonsággal az ez évi Internacionális Mini Találkozó közönsége találkozhatott első alkalommal élőben. A MINI Cooper SE az angol prémiumgyártó otthonában, Oxfordban készül ezután.

Az oxfordi üzem ezúttal az internacionális Mini Találkozó szempontjából is releváns helyszínként működött közre, a MINI hatvanadik születésnapja alkalmából merthogy egy hatvan modellből álló konvoj utazott a gyárból egészen Bristolba. A konvoj elején a valaha készült legelső hagyományos Mini gurult, amit az elmúlt hat évtized eltérő évjáratú autói követtek sorban, megszületésük időrendjében. A felvonulást a tízmilliomodik legyártott MINI-ként elkészült MINI 60 Years Edition zárta, életre szóló élménnyel ajándékozva meg a rajongókat.