Alapítása 125 éves jubileumát ünnepli 2020-ban a Škoda AUTO

Alapítása 125 éves jubileumát ünnepli 2020-ban a Škoda AUTO

Jubileumi év a Škoda AUTO részére: 2020-ban ünnepli az autógyártó alapítása 125 éves, ezenfelül autógyártása kezdetének 115. évfordulóját, de a márka több történelmi jelentőségű modellje is idén tartja jubileumát.

Amint Bernhard Maier, a Škoda AUTO igazgatótanácsának elnöke nyomatékosította: “A Škoda AUTO a Föld legrégebbi, ma is termelő autógyártói közé sorolható. Ezen nem mindennapi sikertörténet sarokkövei alapítóink, Václav Laurin és Václav Klement bátorsága és találékonysága, ami ugyanabban az időben kötelezettség és ösztönzés is számunkra, hogy virágzó jövő felé vezessük a vállalatot. Precízen ezt tesszük ’Stratégia 2025’ programunkkal, puszta autógyártóból ’A legjobb mobilitási megoldásokat kínáló Simply Clever vállalattá’ (’Simply Clever Company for the Best Mobility Solutions’) alakítva keresztül a Škoda AUTO szervezetét.”

Ennek megfelelően a Škoda AUTO 2020-ban is következetesen folytatja útját az elektromos mobilitás felé, s az év első felében przentálja a VISION iV sorozatgyártású változatát. Ezzel a cég megalapításának 125. évfordulója egyben új időszak kezdetét is jelenti a márka részére, e tisztán elektromos, akkumulátorhajtású SUV-modell tudniillik az első olyan autója, amely a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épül. Aktuális termékoffenzívája keretében 2019-től 2022 végéig a Škoda harminc új modellel jelenik meg a piacon, amelyek közül több mint tíz részben vagy tisztán elektromos hajtásrendszerű.

Annak alapjait, hogy a Škoda mára nemzetközileg is sikeres autógyártóvá válhatott, alapítói, Václav Laurin és Václav Klement még 1895 decemberében fektette le, amikor a közép-csehországi Mladá Boleslav településében kerékpárok javításával és gyártásával kezdtek foglalkozni. A róluk elnevezett Laurin & Klement cég már kisvártatva több tucat változatban két- és háromkerekűek sokaságát kínálta, a motorkerékpárok gyártása ugyanakkor 1899-ben kezdődött. Műszakilag modernizált modelljeik rögvest például Angliában, az egyik legigényesebb exportpiacon is keresettnek számítottak.

A Voiturette A formájában már 1905-ben bemutatkozott az első Laurin & Klement gépjármű, amely villámgyorsan a mindennapok igényes minőségű, s előnyös ár/érték-arány leírta autójává lépett elő. Az L&K széleskörűen bővítette modellkínálatát, s rövid időn belül nagyteljesítményű sportkocsikat, ezenfelül haszonjárműveket is kínált, amelyek a világban mindenfelé meggyőzték a járművezetőket. 115 év múlva az autógyártó már több mint száz piacon aktív és minden évben 1,24 millió járművét szállítja ki az egész világon megrendelőinek.

A sikertörténet folytatásának alapjául a Laurin & Klement és a Škoda gépgyártó konszern 1925-ös egyesülése szolgált, amellyel biztosított volt a újabb növekedéshez szüksége tőke. Ettől kezdve tűnt fel a Mladá Boleslav-i járművek márkaemblémáján a szárnyas nyíl motívuma.

A Škoda AUTO jó néhány tevékenységgel, akcióval és eseménnyel ünnepli 2020-ban 125 esztendős évfordulóját, a társaság dolgozói, azonkívül a márka és az autózás rajongói részére éppúgy. Ennek keretében példának okáért a cég történelmi szempontból meghatározó modelljei vezetéssel egybekötött rendezvényeken vesznek részt Kínában, Indiában, amellett más internacionális piacokon. Az ünnepi év csúcspontjaként a világhírű Cseh Filharmonikus Zenekar rendkívüli koncertje megjelenik a tervekben, de a Škoda mindenre kiterjedő marketing- és kommunikációs kampányt is indít a jubileumi év alkalmából, például az autógyártó a közösségi hálózatokon funkcionáló minden csatornáján és a társaság saját Škoda Storyboard weboldalán – a “Vezető leleményesség 1895 óta” (“Driving inventiveness since 1895”) szlogen alatt.

A vállalat története alatt már nagyon sok történeti szempontból is nagyfokú Škoda modell gördülhetett ki a csehországi és az internacionális termelési helyszínekről, amelyek közül pár ugyancsak 2020-ban ünnepli világpremierje vagy piaci bevezetése jubileumát. 85 évvel ezelőtt, 1935-ben mutatta be példának okáért a Škoda áramvonalas karosszériájú, izgalmas 935 Dynamic modelljét, miközben 60 esztendeje, 1960 szeptemberében a Brnói Internacionális Gépipari Vásáron mutatkozott be az első Škoda OCTAVIA COMBI. A 2+2-üléses, trendi Škoda 110 R kupé 1970-ben jelent meg, s idén már húsz esztendeje a nagysikerű FABIA COMBI első generációja piaci bevezetésének. A Škoda AUTO gazdag versenysport-hagyományait idézi Václav Bobek és Jaroslav Netušil indulásának 70. évfordulója Le Mans 24-órás versenyén, akik 1950-ben egy Škoda Sport volánja mögött a gyári csapat színeiben álltak rajthoz.