A Volkswagen még mindig komolyan invesztál a jövőt meghatározó területekbe

A Volkswagen még mindig komolyan invesztál a jövőt meghatározó területekbe

A Volkswagen Csoport még mindig komolyan invesztál a jövőjét meghatározó területekbe. A 68. tervezési kör részeként meghatározták a 2020 és 2024 közti időszakra vonatkozó befektetési tervet. A konszern közel 60 milliárd eurós költésről határozott, amit a jövő meghatározó területein, akárcsak a hibridizáció, az elektromos mobilitás és a digitalizáció kívánnak befektetni a következő öt évben. Ez az összeg kicsivel több, mint 40 százaléka a társaság erre az időszakra tervezett, ingatlanbefektetésre, telephelyet és eszközöket érintő befektetésre és a egész kutatásra és fejlesztésre előirányzott összegének. A Volkswagen Csoport előző tervezési köréhez képest ez közel 10 százalékpontnyi növekedést jelent. A konszern ebből az összegből csak az elektromos mobilitás témakörére 33 milliárd eurót tervez fordítani.

“Eltökélten haladunk tovább a Volkswagen Csoport megváltoztatásával, beruházásainkat mindazonáltal a jövő mobilitási megoldásaira összpontosítjuk. Ez része a konszernstratégia módszeres és következetes megvalósításának.” – nyilatkozta Hans-Dieter Pötsch, a Volkswagen Csoport felügyelőbizottságának elnöke.

“Az jövőbeni években a beruházásainkkal ismételten gyorsítunk a tempón. Kínálatunk hibridizációja, elektromos alapokra helyezése és digitalizációja egyre fontosabb területként jelenik meg az elképzeléseinkben. Előnyt kívánunk kovácsolni a méretgazdaságosságból és a lehető legnagyobb szinergiára törekszünk. Az egyre romló gazdasági helyzet fényében dolgozunk a termelékenységünk, hatékonyságunk és költségbázisunk javításán is, ezzel is biztosítva céljaink elérését.” – nyilatkozta Herbert Diess, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója.

A 68. tervezési kör alatt a következő 10 évre vonatkozó hosszútávú terveket is módosították. 2029-re a konszern akár 75 tisztán elektromos modell piaci bevezetésével számol, a hibrid járművek száma mindazonáltal elérheti a 60 darabot. Az elektromos járművek tervezett darabszáma közel 26 millióra emelkedik, amely nagyrészt annak tudható be, hogy a tervezéshez hozzávették a 2029-es esztendőt, mindent összevetve egy évvel bővült a tervezési időszak. A Volkswagen 2029-ig közel 6 millió hibrid jármű értékesítésével is számol.

A 2029-ig tervezett elektromos járművek közül nagyjából 20 millió a konszern modulrendszerű elektromos hajtáskoncepcióját (MEB) használja ezután. A fennmaradó 6 millió jármű nagy részének alapjául ugyanakkor a nagyteljesítményű platform (PPE) szolgál. Az elektromos járművek Németországon kívül Mlada Boleslav, Chattanooga, Fosan és Anting üzemeiben készülnek. Ezen kívül mindazonáltal a cég németországi telephelyein, Zwickau, Emden, Hannover, Zuffenhausen és Drezda gyáraiban gördülnek le elektromos gépkocsik a gyártósorról. Az emdeni üzemmel kapcsolatos tervek véglegesek, ezeket alapul véve az elektromos A-SUV (ID. Next) gyártása 2022-ben indul ezután. Az ID. Next álcázott kiadása már bemutatkozott az ez évi Frankfurti Internacionális Autószalonon. A tervezett többmárkás gyártási helyszínnel kapcsolatos döntés várhatóan az év végén születik meg.