A Škoda Múzeum video túrák támogatásával virtuálisan várja az érdeklődőket

A Škoda Múzeum video túrák támogatásával virtuálisan várja az érdeklődőket

A Mladá Boleslav-i Škoda Múzeum évek óta neves a hazai és határon túli vendégek körében, csak 2019-ben több mint 274 000 vendég kereste fel. A világjárvány miatti ideiglenes bezárását követően a Škoda Múzeum 2021. május 3-a óta újból fogadja a vendégeket. Az örökös tárlat, ezenkívül az aktuális időszaki kiállítások látogatása mostantól érdekes videó túráknak betudhatóan is lehetséges angol vagy cseh nyelven. A prototípus- és a sportautó gyűjtemény is szemlélhető virtuális formában

Andrea Frydlová, a Škoda Múzeum igazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte:” Még a COVID-19 járvány során is szeretnénk újra meghívni a vendégeket a Škoda Múzeumba. Azoknak, akik nem tudnak személyesen eljönni, lehetőséget kínálunk arra, hogy virtuálisan tekinthessék meg kiállításunkat. Látogassanak el a Škoda Museum honlapjára, ahol magyarázó szöveggel ellátott új videó túra sorozatot teszünk közzé történelmi jelentőségű központjainkról.”

A Škoda Múzeum szakértői a következőkben részletezett témákra összpontosítva kísérik végig az érdeklődőket az eltérő kiállításokon:

Az EVOLUTION videó túra részeként három videó nyújt betekintést a Škoda AUTO eseménydús történetébe. Az első videót a Laurin & Klement vállalat alapítását követő első 30 évének szentelték, a második film ugyanakkor a „Škoda AUTO” 1925-ös időszakát és a cég növekedését ismerteti, egészen az 1980-as évek végéig. A harmadik videó a társaság dinamikus fejlődését láttatja, amit 1991 óta a Volkswagen-csoport szerves részeként ért el.

A PRECISION videó túra a múzeumi szerelőműhely kulisszái mögé kalauzolja el a nézőket. Itt megnézhetik a történelmi járművek restaurálását, láthatják a munka különféle fázisait, és bekapcsolódhatnak a Škoda archívum részlege által végzett kutatásba.

Megteremtésétől kezdve a Škoda AUTO-t az újdonságok felfedezése és a műszaki fejlesztés jellemzi. Az végleges tárlat részeként megfigyelhető TECHNOLÓGIAI GALÉRIA elénk tárja, hogyan változott az autógyár az idők esetén – és ezen át az eltérő gyártási folyamatok is megismerhetők. A videó a járművek alkatrészeire, és ezen belül különösen a motorokra és a fényszórókra összpontosít.

Az IN THE SPIRIT OF ELECTROMOBILITY videó túra az elektromobilitás jegyében szemlélteti a Laurin & Klement és a Škoda AUTO elektromos járműveinek történetét. A példák közt megjelenik az 1940-es évekből származó Škoda PUCK gyermek roadster, a Škoda ELTRA 1991-ből és az egyik Škoda OCTAVIA GREEN E LINE prototípus. A Škoda AUTO által megvalósított elektromos mobilitás legmodernebb fejezetét a CITIGOe iV és a Škoda ENYAQ iV képviselik. A virtuális túrán részt vevő érdeklődők mindezek mellett megismerhetik a korszerű elektromos motorok és áramforrások üzemelését is. Az év második felében a rajongók a Škoda Múzeum újabb kiállítási területeit is megismerhetik virtuálisan.

A prezentáció másik részét Szokás néven a márka hagyományainak szentelték, ami izgalmas részleteket ismertet a cég történetéről, ezáltal példának okáért megismerhető a társaság logójának időről időre történő változása, és egy-egy fontosabb modell jelentősége a cég fejlődésében. A videó túra a Škoda OCTAVIA COMBI és a Škoda 1202 modellek történetét is elmeséli, amelyek idén ünneplik 60. születésnapjukat.

Az egyik videó a PROTOTYPE & SPORT CAR COLLECTION, az egykori öntödében van prototípus és sportautó gyűjtemény bemutatására szolgál. A legérdekesebb kiállítási eszközök közt van a „Ferat” kupé, amely 40 évvel ezelőtt a „Ferat Vampire” (a film eredeti címe: „Upír z Feratu”) című horrorfilmben is szerepelt. Ez a jármű a Škoda 110 SUPER SPORT rendhagyó példánya, amely eredeti formájában 50 évvel ezelőtt mutatkozott be.

Az év második felében áll rendelkezésre a 120 YEARS OF Škoda MOTORSPORT című videó túra, melyet a márka sikeres motorsport történetének 120. évfordulója alkalmából fognak bemutatni.

Egyéb tudnivalók a muzeum. skoda-auto. cz oldalon fedezhetők fel.

A Škoda Múzeumról

A Škoda Múzeumot 1995-ben nyitották meg Mladá Boleslav centrumában a cég létrejöttének 100. évfordulója alkalmából. Az eredeti gyárépületet hozzávetőleg teljesen átépítették és ki is bővítették, hogy a saját műhelyt és a cég archívumát is el tudják rakni. Később a Múzeum kiegészült a Laurin & Klement Fórummal is, megy több célra felhasználható csarnokként üzemel. A Škoda Múzeumot 2012-ben teljesen felújították.

Untalan frissülő folyamatos tárlat mellett a Škoda Múzeum több időszaki kiállítást is ajánl, mitöbb tanítási és kulturális rendezvényeknek is otthont ad, 2019-ben több, mint 274 000 résztvevő látogatta meg.

A Škoda Múzeum gyűjteményének alapkövét az 1960-as évek második felében tették le. Ebben a pillanatban csaknem 340 bemutatóanyagnak házigazdája, köztük fedezhető fel a Laurin & Klement első gépkocsija, a VOITURETTE A, továbbá sok-sok tanulmányautó, prototípus, sportautó és rali gépkocsi. A legrégebbi bemutatóanyag egy SLAVIA kerékpár 1899-ből.