A Škoda legyártotta a százezredik iV-modellt

A Škoda legyártotta a százezredik iV-modellt

A Škoda AUTO anyagyárában legördült a gyártósorról a százezredik iV-modell – egy ENYAQ iV. A cseh gépjárműgyártó az „iV” plakettel azokat a modelleket jelöli, amelyek részben vagy teljesen elektromos hajtásrendszerrel működnek. Ebben a pillanatban a Škoda AUTO három iV-sorozatot alkot: a plug-in hibrid meghajtású Škoda SUPERB iV és a Škoda OCTAVIA iV, amellett a teljesen elektromos Škoda ENYAQ iV modelleket. A Škoda AUTO 2030-ig még legalább három új, teljesen elektromos modellt vezet be a piacra.

Michael Oeljeklaus, a Škoda AUTO gyártási és logisztikai vezetője nyomatékosította: „100 000 legyártott iV-modell csaknem két éven belül – ez lendületes kiindulás az emobilitás felé vezető úton. Óriási köszönet a gyártásban dolgozó egész csapatnak, akik iV-modelljeinket ilyen kitűnő tempóban és kiváló színvonalon készítik. Nagy lépésekkel haladunk tovább – az ENYAQ iV és a két plug-in hibrid modellünk mindössze a kiindulás.”

A árupaletta 2030-ig legalább három újabb, teljesen elektromos modellel bővül, amelyek az árat és a méretet nézve az ENYAQ iV alatt helyezkednek el. A piac alakulásától függően a Škoda AUTO a teljesen elektromos modellek tekintetében 50-70%-os részesedést tűz ki célul Európában.

Az elektromobilitás korszakát a Škoda AUTO már 2019 szeptemberében, a plug-in hibrid meghajtású SUPERB iV és a teljesen elektromos CITIGOe iV modellek gyártásával beharangozta. 2020 szeptemberében a cseh gépjárműgyártó az ENYAQ iV modellel folytatta – ez a márka első, teljesen elektromos sorozatgyártott modellje, amely a Volkswagen vállalatcsoport MEB platformjára épül – és ezzel máig a legnagyobb lépést tette az elektromobilitási stratégia megvalósítása felé.

Az ENYAQ iV hátsó és összkerékhajtással is ellátott, emellettés öt teljesítményfokozatban és három különféle méretű akkumulátorral kapható. Az áramforrás kapacitásának megfelelően a WLTP-ciklus alapján mért hatótávolsága több mint 520 km. Az SUV a mindennapok esetén is bizonyított a márkára sajátos, tágas helyeloszlásával. A Škoda új, elektromos zászlóshajójával a belső kialakítás szempontjából is új utakat jár be: modernizált megjelenés kapja meg a szokásos felszereltségi szintek helyét – teljességében ügyfeleinket új, átlátható kialakítású ajánlati struktúra várja.

Pillanatnyilag már zajlik a nagyfeszültségű hajtóakkumulátorok gyártása a SUPERB iV és az OCTAVIA iV plug-in hibrid modellekhez, továbbá más csoportmárkák modelljeihez. A jövő év elején Mladá Boleslavban megkezdődik az ENYAQ iV MEB akkumulátor-rendszereinek gyártása is. Ezenkívül a cseh gépjárműgyártó a partnerekkel kooperálva stabil beszállítói struktúrát hoz létre az elektromobilitás kapcsán.

NEXT LEVEL – Škoda STRATEGY 2030 néven a cég ambiciózus célokat tűzött ki a fenntartható növekedés, a korszerű értékesítési régiók kialakítása és a villamosítás területén. A cég célja, hogy 2030-ra egyike legyen az öt leggyakrabban forgalmazott autómárkának Európában. Ezt például konkrétan megfizethetó módon kapható bevezető modellekkel és erőteljes elektromos modellportfólióval kívánja elérni. A piac alakulásától függően a társaság a teljesen elektromos modellpaletta tekintetében 50-70%-os részesedést tűz ki célul Európában. Ennek betudhatóan a legyártott járműflotta CO2-kibocsátása 2030-ig több mint 50%-kal csökkenhet.

Ugyanakkor a cég a csoporttal, azonkívül politikai és vállalkozásbeli partnerekkel kooperálva azon dolgozik, hogy csehországi hazáját elektromobilitási központtá fejlessze. A fenntarthatóság és a diverzitás konkrét céljai ugyancsak a stratégia kiindulópontját képezik.