A Škoda elénk tárta a fenntartható mobilitás felé vezető útitervét

A Škoda elénk tárta a fenntartható mobilitás felé vezető útitervét

Töretlenül folytatja a Škoda AUTO a cég szén-dioxid-mentesítését, melyet „NEXT LEVEL – Škoda STRATEGY 2030” koncepciója keretében holisztikus cselekvési tervvel is támogat. Az elektromobilitási átállás felgyorsítása mellett az akkumulátorhajtású elektromos járművek hosszú távon fenntartható előállítása és üzemeltetése áll a középpontban, a kapcsolódó beszállítói láncolatokat is beleértve. Ennek megvalósítása érdekében a Škoda még mindig elkötelezett példaként az újrahasznosítható anyagok használata, ezenkívül az elektromos járművek nagyfeszültségű akkumulátorainak következetes újrahasznosítása mellett.

A fenntarthatóság áll a „NEXT LEVEL – Škoda STRATEGY 2030” középpontjában

A cseh autógyártó „NEXT LEVEL – Škoda STRATEGY 2030” koncepciója kulcsfontosságú területeként határozta meg a hosszú távú fenntarthatóság témakörét, ambiciózus célokat tűzve ki maga elé tevékenysége szén-dioxid-lábnyomának az egész értékteremtési láncolat mentén megvalósítandó, hatékony csökkentése érdekében. A Škoda AUTO az elmúlt év alatt e tartományban eszközölt beruházásai – a környezetvédelem, a szociális ügyek, a vállalatirányítás és a pénzügy témaköreiben folytatott átfogó, átlátható kommunikációval közösen – nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Volkswagen Csoport a Föld első autóipari vállalataként felelhessen meg az Európai Unió Fenntartható Finanszírozási Akcióterve (European Union’s Sustainable Finance Action Plan) és az EU Taxonómiarendelet (EU Taxonomy) jelentési követelményeinek.

Az elektromos mobilitás újabb alapokra helyezett kiterjesztése

A Škoda AUTO már 2026-ig három új, tisztán elektromos modellel jelenik meg a piacon, amelyeket továbbiak követnek ezután, s tervei alapján 2030-ra 70 százalék fölé kívánja emelni tisztán elektromos modelljeinek arányát európai járműértékesítésében. A Škoda AUTO célja, hogy az elektromos mobilitás szűnni nem akaró bővítése révén 2030-ra több mint 50 százalékkal csökkentse flotta-szén-dioxid-kibocsátását a 2020-as szinthez viszonyítva.

Karbonsemleges termelés

A Škoda AUTO mindinkább a megújuló forrásokból származó energiák felé fordul járművei gyártása alatt, nagymértékben csökkentve termelése szén-dioxid-kibocsátását. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy 2030-ra mindhárom csehországi üzeme nulla nettó karbonemisszió mentén funkcionál ezután, ameddig az indiai gyárak 2025-re maradéktalanul szén-dioxid-semlegessé válnak. Vrchlabí főegységgyára már 2020 végére teljesítette e célkitűzést. A megújuló forrásokból származó energiák igénybevételével ugyancsak az átfogó intézkedések közé sorolható a hulladékok újrahasznosítása, erőforrás-hatékony anyagok, ezenkívül folyamatok használata és a túlnyomórészt zöld logisztika. A Škoda AUTO a ŠKO-ENERGO vállalattal együttműködésben a kelet-csehországi Moravice-Melčben létesülő szélerőműpark építését is patronálja.

Fenntartható anyagkörforgás és második akkumulátor-életciklus

A Škoda AUTO mind gyakrabban választ olyan természetes, újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokat, mint amilyeneket példaként Škoda VISION 7S koncepciómodelljéhez használt. A fémek és az üveg mellett már az újrahasznosított műanyagok is megjelentek a márka új modelljeiben, a Škoda ENYAQ iV részére példának okáért természetes gyapjúból és újrahasznosított PET-palackokból készült üléskárpit is rendelhető. A következő lépést a műanyagból és a cukorrépa vagy virágosnád (Miscanthus) rostjaiból készült kompozit anyagok jelentik, de a rizshéj, a kender, a parafa és a kókuszrostok felhasználására is folynak kutatások. Újrahasznosításukat megelőzően a Škoda telepített (stacioner) energiatároló rendszerekben alkalmazza az elektromos járművekből származó, használt nagyfeszültségű akkumulátorokat, ami második életciklusukként eredményesen csökkenti az aksik szén-dioxid-lábnyomát.

Az e-modellek klímasemleges üzeme

A Škoda AUTO hosszú távú fenntarthatóság iránti holisztikus megközelítése nemcsak a szén-dioxid-semleges termelésre, hanem az elektromos gépkocsik gyakorlatilag nulla károsanyag-kibocsátású üzemére is kiterjed. A Škoda ENYAQ iV modelleket már szén-dioxid-semleges mérleggel szállíthatják ki az ügyfeleknek, a gyártás most még nem megelőzhető szén-dioxid-kibocsátását mindazonáltal tanúsított karbonkreditek vásárlásával egyenlíti ki a Škoda AUTO. A cég ugyanakkor a megújuló energiaforrások európai bővülését is segíti, s példának okáért egy új szélerőmű-park építésében is részt vesz Finnországban. A számítások szerinti 570 GWh éves kapacitásával az erőmű csaknem 150 ezer háztartás elektromosáram-ellátásához elegendő – vagy éppen helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelő Škoda elektromos járművek töltésére hasznavehető – zöldenergiát termelhet az elkövetkezendő időszakokban.

Újonnan hozott létre Külső Fenntarthatósági Tanács internacionális szakértőkkel

A Škoda AUTO 2021 novemberében produkálta saját Külső Fenntarthatósági Tanácsát (External Sustainability Council). A külső, független testület öt nemzetközileg elismert szakértőből áll, akik a tervezett fenntarthatósági intézkedések végrehajtására vonatkozóan adnak tanácsot az igazgatótanácsnak, ugyanakkor új perspektívákkal, impulzusokkal és megközelítésekkel szolgálnak. Ezzel az autógyártó az egyik első olyan társaság Csehországban, amely már saját bizottságának szakértelmét veszi igénybe e szakterületen.

Teljes körű képzés a Škoda márkakereskedők részére és újabb fenntarthatósági tevékenységek

A fokozott hosszú távú fenntarthatóság felé vezető útján a Škoda az egész világon 3200 márkakereskedőjét is szisztematikusan be kívánja vonni ezirányú erőfeszítéseibe. Egyértelmű merthogy, hogy a mégoly apró intézkedések is eredményesen csökkenthetik a szénlábnyomot, akárcsak kerékpár felajánlása cserejárműként az ügyfelek részére a szervizlátogatások alkalmával. A kiskereskedelmi szektorban alkalmazott GreenRetail koncepció mellett a GreenProduct a lehető legkörnyezetkímélőbb járművekre, ameddig a GreenFactory a hosszú távon fenntartható termelésre összpontosít.

A cég hosszú távú fenntarthatósági intézkedései a Volkswagen Csoport „goTOzero” környezetvédelmi küldetésnyilatkozatára épülnek, s szintén felölelik az éghajlatváltozás, a természeti erőforrások, a levegőminőség és a környezetvédelmi megfelelőség témaköreit.

Ennek részeként a #Project1Hour indítvány arra hívja fel a Volkswagen Csoport csaknem 660 ezer munkatársát, hogy a hosszú távú fenntarthatósághoz és a klímavédelemhez nyújtott egyéni hozzájárulásukat áttekintve ünnepeljék minden év április 22-én a Föld Napját. 2022-ben a Škoda AUTO, amellett SAVWIPL India, Škoda AUTO Németország és Škoda AUTO Szlovákia leányvállalatainak dolgozói voltak ott a kampányban.