A Škoda elénk tárja új digitális asszisztensét: “Okay, Laura!”

A Škoda elénk tárja új digitális asszisztensét: "Okay, Laura!"

Új digitális asszisztenst ismertet részleteiben a Škoda: a modern bővített hangvezérlés Laura névre hallgat és akár állandóan kimondott, egész mondatokat is megért. Az Amundsen csúcs-infotainment-rendszer egyik funkciójaként a korszerű KAMIQ City-SUV és a kompakt SCALA modellekhez áll rendelkezésre, s bevezetésével a cseh autógyártó tovább erősíti két legkorszerűbb modelljének az infotainment és a connectivity területein, piaci szegmenseikben elért élenjáró pozícióját.

A KAMIQ City-SUV és a kompakt SCALA modellek akár már a korszerű online-támogatású hangvezérléssel is kezelhetők: amennyiben az Amundsen csúcs-infotainment-rendszer is felszereltségük része, egy hagyományos “Okay, Laura” megszólítás is elegendő a bővített hangvezérlés aktiválásához, mégpedig gombnyomás vagy bármely más újabb teendő nélkül. Laura folytonosan kimondott, egész mondatokat is megért, mindent összevetve a vezetőnek nem létfontosságú előre rögzített utasításokat vagy kifejezéseket használnia.

Laura hat nyelven ért, elvárásoknak megfelelően dialektusokban is

Laura nagyon sok eltérő utasítást hajthat végre, példának okáért elindítja a navigációt a megadott úti célhoz, kikeresi a kedvenc zenét vagy éppen SMS-üzenet diktálására is lehetőséget biztosít. S teszi mindezt már hat nyelven: az angol, a német és a francia mellett a digitális asszisztens spanyolul, olaszul és csehül is ért, elvárásoknak megfelelően még a nehéz dialektusokat is. Alapkivitelben integrált eSIM-kártyájának betudhatóan a Škoda KAMIQ és a Škoda SCALA állandó internetkapcsolatot is kínálhat, ami a fedélzeti és az online-adatok kombinálását, s ezzel a lehetőséggel a különösen szélsebes és rugalmasan reakciókat is kínálja Laura részére. Az online- és offline-alapú szolgáltatások közti átmenet harmonikusan, az utasok részére viszont nem érzékelhetően zajlik.

Rugalmas dialógusok és természetes hangulatú beszélgetés

A vezető bármikor megszakíthatja a Laurával folytatott párbeszédet és új utasítást adhat, nélküle, hogy meg kellene várnia a egész választ, a kívánságok ezáltal különösen szélsebesen teljesíthetők. A rádió és a médialejátszó párbeszéd közben nem némul el teljesen, mindössze halkul, megőrizve a természetes beszélgetés hangulatát.

Laura, a digitális asszisztens képességeit szüntelenül korszerűsítik és bővítik, ami az jövőbeni modellekben jelenik ezután meg. A következő években példának okáért Laura akár némely járműfunkciókat is beállíthat, még rugalmasabban reagálhat a kimondott egész mondatokra, sőt, akár egyfajta digitális “csevegést” is lehetővé tehet. A bővített hangvezérlés jövőbeni alkalmazásai közt akár járművön kívüli Škoda-vonatkozású területek is elképzelhetők, példaként mobil- vagy webalkalmazások, azonkívül online-konfigurátor formájában.