A modern BMW iX M60

A modern BMW iX M60

Megjött az első BMW M modell, amit a kezdetektől fogva a tisztán elektromos meghajtás szempontjai alapján fejlesztettek a mérnökök. A BMW Group przentálja új technológiai zászlóshajója harmadik, az összes régebbinél erőteljesebb modellváltozatát: 455 kW / 619 lóerő maximális teljesítményének, Sport vezetési üzemmódban elérhető 1 015 Nm forgatónyomatékának – amely aktivált Launch Control rajtprogrammal ideiglenesen 1 100 Nm-re növelhető –, emellett M-specifikus futómű-hangolásának hála a BMW iX M60 letaglózó menetteljesítménnyel fűszerezi meg a tisztán elektromos meghajtás adta vezetési élményt.

A BMW iX M60 fenntarthatósági szempontok alapján megtervezett járműkoncepciója a korszerű Sports Activity Vehicle (SAV) modellek formanyelvét és lenyűgöző menettulajdonságait egybefogja. Mint ilyen, az újdonság a BMW i divízió, a BMW X modellcsalád és a BMW M GmbH által fémjelzett utánozhatatlan kvalitásokat állítja négy kerékre. Az automatizált járművezetés, az intuitív járművezérlés és a járműkapcsolati megoldások kapcsán jelentkező technológiai innovációival a BMW iX M60 a kifinomult luxus, a csúcsteljesítmény és a prémium minőség merőben új értelmezését váltja valóra.

A BMW M divízió hamisítatlan stílusában megtervezett elektromos mobilitás zöld utat kap

A BMW iX M60 álló helyzetből 3,8 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órás tempóra. A nóvum tisztán elektromos meghajtású, M-specifikus hajtáslánc-technológiájának kimeríthetetlen teljesítmény-leadása egészen a fordulatszám-tartomány legfelső szegmenséig kitart, az intenzív gyorsulás ezáltal a vezérlőelektronika által korlátozott 250 km/órás végsebességig szakadatlan. A valós szituációk közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján a BMW iX M60 egyelten feltöltéssel akár 566 kilométer megtételére is képes.

A BMW iX M60 (vegyített energiafogyasztás (WLTP): 21,7 – 24,7 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) debütálásával a BMW M GmbH már fél évszázada íródó története új mérföldkövéhez érkezik. Az újdonság – a BMW i4 M50 modellel az oldalán – a tisztán elektromos meghajtású nagyteljesítményű gépkocsik szegmensébe is bevezeti a BMW M divíziót. Az extrém teljesítmény, az elektromos összkerékhajtás nyújtotta precíz irányíthatóság, a módfelett sebesen és precízen reagáló hajtásfüggő kipörgés-korlátozás és a például automata szintszabályozású, M-specifikus hangolású levegős futómű-technológia a BMW M modellekre sajátos, mesés vezetési élményt, agilitást és precizitást ígéri.

A BMW iX M60 a tisztán elektromos meghajtású SAV modell többi változatával közösen, a BMW Group dingolfingi gyárában lát napvilágot.

Kiegyensúlyozott járműkoncepció, roppantul sportos beállítottsággal

A BMW iX járműkoncepciója ideális műszaki alapot nyújt egy tisztán elektromos meghajtású, nagyteljesítményű SAV modellnek. A karosszéria vázának felépítése, az utastér kialakítása és a kerékfelfüggesztések hangolása is mindegyik a sportosan vezethető, ugyanakkor kimagaslóan komfortos utazást élteti. Az alumínium térváz-koncepció, azonfelül a modell tetején, oldalain és hátsó kialakításánál alkalmazott, szénszál-erősítésű műanyagot (CFRP) is magába foglaló nagy tudású alapanyag-kombináció ugyanabban az időben növeli a vázszerkezet merevségét és a karosszéria szilárdságát, míg csökkenti a modell saját tömegét. A szénszál-erősítésű műanyagot a BMW M GmbH hosszú évek óta használja modelljei önsúlyának redukálásához: a felettébb könnyed, csúcstechnológiás anyag a nagyteljesítményű erőforrással szerelt, 2003-ban bemutatott BMW M3 CSL modellben járult hozzá az egyik leglátványosabb módon a kétajtós ikon menettulajdonságainak nagymértékű fejlődéséhez. A modellel a BMW M divízió kijelölte a CFRP nagy volumenű sorozatgyártása felé vezető ösvényt, mindent összevetve a szénszál-erősítésű műanyagból készült tetők, karosszériaelemek és hajtáslánc-technológiai alkatrészek attól fogva is meghatározó szerepet játszanak a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportautóinak nagy tudású könnyűszerkezetes járműépítésében.

A BMW iX M60 menetteljesítményének, hatékonyságának és hatótávolságának növeléséhez a modell hangolt, Sport vezetési üzemmódban 0,26 légellenállási együtthatójú aerodinamikai tulajdonságai is nagymértékben hozzájárulnak. A mérnökök a tisztán elektromos hajtáslánc-technológia nagyfeszültségű akkumulátorát mélyen a padlólemezbe süllyesztették, amely sportosan szorgalmas vezethetőséget kínáló, alacsony súlypontot és kiegyensúlyozott tengelyterhelés-elosztást nyújt. A BMW iX M60 menettulajdonságaira mindent összevetve nem kizárólagosan a pazar gyorsulás, de a páratlanul dinamikus kanyarsebesség és a minden vezetési szituációban mérnöki pontosságú irányíthatóság is sajátos. Kiválóan kiegyensúlyozott, kifinomult kvalitásainak betudhatóan a BMW iX M60 minden sebességtartományban magabiztos, bár könnyed benyomást kelt. Az újdonság ugyanakkor a BMW M divízió hagyományos stílusában, a fizika határait feszegetve is vezethető.

Az első BMW M modell, amely a modern, korszerű, moduláris rendszer alapjaira épül

A BMW iX M60 a BMW M modellek által fémjelzett menetteljesítményt a BMW Group új, korszerű, moduláris rendszerének alapjain váltja valóra. A páratlanul fejlett modern műszaki megoldás az automatizált járművezetés, az intuitív járművezérlés, a járműkapcsolati megoldások és a digitális szolgáltatások területére ugyancsak kiterjed, a BMW iX M60 szegmensében egyedi, prémium mobilitási élményt garantálva. Mindehhez az egész egészében újratervezett utastér is hozzájárul, amely az utasoknak bőséges térérzetet biztosít.

Miként a BMW iX többi modellváltozata, úgy a BMW iX M60 is a bajor prémiumgyártó által valaha kínált legátfogóbb alapfelszereltséggel kényezteti az ügyfeleket, legyen szó akár az nagy tudású vezetést támogató rendszerektől, akár a számtalan fedélzeti innovációról. A túlságosan stabil háttérplatform, az újgenerációs szenzorok és az újfejlesztésű szoftverek középtávon a 3-as szintű önvezető modern műszaki megoldást kínáló, automatizált járművezetési és parkolási funkciók magabiztos alkalmazását vetítik előre.

A BMW iDrive kijelző- és járművezérlő rendszer legkorszerűbb generációja a természetes párbeszédekre épülő, intuitív kommunikáció lehetőségét hozza létre a vezető és a jármű közt. A modern műszaki megoldást – amely a modern, BMW Operációs Rendszer 8 műszaki alapjain dolgozik – a BMW Ívelt Megjelenítő érintés-érzékeny funkciói és a BMW Intelligent Personal Assistant hangvezérlésben rejlő lehetőségei köré fejlesztve tervezték meg a mérnökök, míg a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) az újabb és újabb járműfunkciók online feltelepítésének lehetőségét hordozzák. A felhőalapú BMW Maps navigációs rendszer és a központi monitor kiterjesztett valósággal dolgozó technológiája szélsebes és precíz útvonaltervezést, ezenkívül remek vezérlést kínál. A BMW iX az adattovábbítás területén is úttörő az 5G mobiltechnológia alkalmazásával és a perszonális eSIM adatok járműbe integrálhatóságának lehetőségével.

Cicoma mentes formanyelv, továbbfejlesztett térérzet és rendhagyóan átfogó alapfelszereltség

A BMW iX M60 magabiztos kisugárzásáról a korszerű Sports Activity Vehicle (SAV) modellek erőteljes karosszériaarányai, a egyszerű felületkezelés és a precízen kidolgozott részletek gondoskodnak. A sport fékrendszer kékre fényezett féknyergei büszkén viselik a BMW M divízió emblémáját, míg a modell nagyteljesítményű kvalitásait az első kerékjárati ívek mögött és a csomagtérajtón elhelyezett BMW M logók is erősítik. A modell alá a külön választható extrafelszereltség részeként 22” méretű Titanium Bronze aerodinamikai keréktárcsák is rendelhetők.

A tágas, prémium minőségű és jövőbe mutatóan megtervezett utastér támogatja a vezetőt, hogy az előtte álló útra koncentráljon, míg kimagasló utazási komfortot nyújt és a progresszív luxus érzését sugallja. Az utazás élményét integrált fejtámlákkal szerelt, multifunkciós ülések, nagyméretű BMW Ívelt Monitor, hatszögletű kormány és antracit árnyalatú tetőkárpit fokozza. A kardánalagút hiánya extra lábteret és tárolóhelyet garantál, a középkonzol ugyanakkor egy prémium bútor stílusában tündököl. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Suite felszereltségi csomag az ülések, a műszerfal, a középkonzol és az ajtókárpitok természetes bőrborítását nyújtsa, ugyanakkor Gold Bronze felületeket és vezérlőelemeket. A digitális műszerfal bal oldalán dekoratívan ragyog a BMW M divízió logója, a központi megjelenítő kiválasztott megjelenítési stílusától és az aktivált vezetési üzemmódtól függetlenül.

A BMW iX M60 exkluzivitását a bajor prémiumgyártó által valaha kínált legátfogóbb alapfelszereltség nyomatékosítja, melynek része például a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés, a vezető gesztusait és viselkedését elemző BMW Natural Interaction modern műszaki megoldás, a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer, a BMW Laserlight lézerfény-technológia, a kulcs nélküli beszállást, indítást, leállítást és kiszállást segítő Comfort Access szerepkör, az aktív ülésszellőztetés és a Heat Comfort csomag.

Holisztikus fenntarthatósági koncepció: ellenőrzött nyersanyag-kitermelés, csupán megújuló energiák felhasználásával történő sorozatgyártás, a természetes és újrahasznosított anyagok nagyarányú használata

Az erőforrások egész értékláncra kiterjedő, felelős felhasználása és a modellek egész életciklusára vetített károsanyag-kibocsátás következetes csökkentése érdekében tett erőfeszítések jól mutatják, hogy a BMW i divízió merrefelé alakítja a prémium mobilitást. Ez a fajta holisztikus megközelítés a BMW iX M60 járműfejlesztését is nagymértékben átjárta, a beszállítói hálózattól kezdve egészen a sorozatgyártásig. A BMW i divízió mind ökológiai, mind társadalmi szempontból hosszútávú fenntarthatóságra rendezkedett be.

A BMW Group által előállított nagyfeszültségű akkumulátorokhoz létfontosságú kobaltot és lítiumot a vállalatcsoport ellenőrzött ausztrál és marokkói forrásokból szerzi be, merről az alapanyagokat közvetlenül akkumulátorcella-gyártó partnereihez szállítja. Az elektromos motorok felépítése biztosítja a ritkaföldfémektől mentes sorozatgyártást, az autóiban használt alumíniumot mindazonáltal a BMW Group olyan partnertől szerzi be, amely az alumínium előállításához elengedhetetlen energiát csupán napenergia hasznosításával állítja elő.

A BMW Group a gépkocsik és az akkumulátorcellák sorozatgyártásához elengedhetetlen energia 100 százalékát megújuló erőforrásokból állítja elő. A BMW iX M60 erőforrás-hatékony sorozatgyártásához a másodlagos anyagok és az újrahasznosított műanyag nagyarányú használata is hozzájárul. A modell utasterében FSC-igazolt faanyagot, cserzett olajlevél-kivonattal finomított bőrt és egyéb természetes anyagokat használnak. A padlóborításhoz és a szőnyegekhez használt nyersanyagok közt újrahasznosított halászhálók is megtalálhatók.