A MINI sorozatban negyedik abszolút győzelmét ünnepli a Dakar Ralin

A MINI sorozatban negyedik abszolút győzelmét ünnepli a Dakar Ralin

A MINI újabb fantasztikus sikert ért el a Dakar Ralin. Több mint 9 000 versenykilométer után Argentínán, Chilén és Bolívián keresztül a MINI sorozatban negyedik alkalommal lett a világ legkeményebb motorversenyének abszolút győztese. A Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel (katari / francia) versenyzőpáros a 2015-ös Dakar Rali tizenhárom etapjából ötöt megnyert, így a célvonalon abszolút győztesként száguldottak át a MINI ALL4 Racing versenyautóval Argentína fővárosában, Buenos Aires-ben.

„Tavaly, amikor a Dakar Rali dobogóján álltam, megígértem magamnak, hogy idén visszatérek és megnyerem a versenyt, és most itt vagyok” – mondta Al-Attiyah. „Nagyon kemény kihívás volt az elejétől kezdve vezetni a mezőnyt és mindvégig megőrizni előnyömet a hosszú verseny során. Elképesztően boldog vagyok, amiért sikerült ilyen szép eredményt elérnünk, és szeretnék köszönetet mondani, egyúttal gratulálni az összes szakembernek és a csapat minden tagjának. Nagyszerű munkát végeztek az elmúlt két hétben. A MINI ALL4 Racing egy hihetetlen autó, amit ismét csodálatos élmény volt vezetni” – tette hozzá a katari pilóta.

„Nasser Al-Attiyah a MINI ALL4 Racing volánja mögött nyerte meg a 2015-ös Dakar Ralit, amely a MINI a világ legkeményebb motorsport-eseményén mutatott rendkívüli sikertörténetének újabb mérföldköve” – nyilatkozta Jochen Goller, a MINI alelnöke. „Gratulálok neki és csapatának ehhez a nagyszerű eredményhez, amelyet világszerte kitörő örömmel fogad a MINI-közösség” – folytatta az alelnök.

„Jól tudtuk, hogy a több mint 9 000 kilométer át, Dél-Amerikán keresztül vezető hosszú verseny előre megjósolhatatlan kihívásokat tartogathat, és egészen a rali legutolsó szakaszáig kiszámíthatatlan volt a végeredmény. Ugyanakkor tisztában voltunk vele, hogy az x-raid csapat, a MINI ALL4 Racing versenyautó és a MINI színeiben rajthoz álló pilóták tökéletesen felkészültek a versenyre, és ezért külön szeretnék köszönetet mondani Sven Quandt-nak, az x-raid csapat vezetőjének” – tette hozzá Jochen Goller.

A Dakaron induló versenyzőknek számos előreláthatatlan kihívással kellett szembenézniük a Buenos Aires-ből induló, majd a chilei Iquique-n és a bolíviai Uyuni-n keresztül vezető verseny során. Argentína klasszikus murvás útszakaszai után az indulókat az Andok kanyargós szakaszai várták mintegy 4 500 méteres tengerszint feletti magasságban, amit Bolívia rendkívül száraz és a chilei Atacama-sivatag extrém forró, toronymagas dűnékkel és finomszemcsés homokkal bíró etapjai követtek, amelyeknek köszönhetően a Dakar nemcsak a versenyzőket, de a technikákat is alaposan próbára tette. A pilótáknak és a navigátoroknak a verseny két hete során mindvégig maximális koncentrációról kellett tanúbizonyságot tenniük.

A MINI ALL4 Racing a 2015-ös Dakar Ralin újra ékes bizonyítékát adta páratlan sebességének és megbízhatóságának. A versenyautó ezúttal is kiválónak bizonyult. „2012 és 2015 között sorozatban négy alkalommal elért abszolút Dakar-győzelmével a MINI ALL4 Racing ismét meggyőző módon bizonyította megbízhatóságát, erősségét és agilitását” – mondta Jochen Goller. „Az volt a célunk, hogy idén újabb átfogó győzelmet arassunk, és azáltal, hogy öt MINI ALL4 Racing végzett az első tízben a 2015-ös Dakar Ralin, kilenc MINI ALL4 Racing teljesítette az extrém hosszú versenytávot, négy különböző MINI-pilóta együtt összesen tizenegy etap-győzelmet zsebelt be és Nasser végül abszolút győztesként diadalmaskodott a világ legkeményebb versenyén, sikeresen teljesítettük az elvárásainkat. A 2015-ös Dakar Ralin minden bizonnyal az eddigi legjobb MINI ALL4 Racing versenyautót láthattuk, és már alig várom, hogy láthassam szerepelni a 2015-ös hosszú távú világkupa-versenyen is, amely a felkészülés lesz a 2016-os Dakar Ralira” – tette hozzá Jochen Goller.

Mindent egybevéve, a MINI ALL4 Racing tizenháromból tizenegy etapot megnyert az idei Dakaron. Ezek közül öt ráadásul kettős diadal volt a MINI számára. Nem kevesebb, mint négy MINI ALL4 Racing versenyautó végzett az összetett rangsor első öt helyén.

Az Al-Attiyah / Baumel páros mellé a Krzysztof Holowczyc / Xavier Panseri (lengyel / francia) versenyzőpáros állhatott fel a dobogóra, akik az összetettben a harmadik helyen végeztek. A MINI ALL4 Racing versenyautóval induló holland páros, Erik van Loon és Wouter Rosegaar a stabil negyedik helyen végzett amellett, hogy ez volt az első Dakar, amelyen rajthoz álltak. A 2014-es FIA Cross Country Rally világkupa-győztes orosz páros, Vladimir Vasilyev és Konstantin Zhiltsov végzett a 2015-ös Dakar Rali ötödik helyén. Aidyn Rakhimbayev (kazah) és Anton Nikolaev (orosz) a kilencedik helyen ért célba az összetettben. A Dakar Ralin rajthoz álló tíz MINI ALL4 Racing versenyautóból kilenc célba ért Buenos Aires-ben.

A 2015-ös Dakar Rali végeredménye

01 Al-Attiyah / Baumel – MINI ALL4 Racing – 40:32:25 óra

02 De Villiers / Von Zitzewitz – 41:07:59 óra

03 Holowczyc / Panseri – MINI ALL4 Racing – 42:04:26 óra

04 Van Loon / Rosegaar – MINI ALL4 Racing – 43:34:17 óra

05 Vasilyev / Zhiltsov – MINI ALL4 Racing – 43:45:06 óra

09 Rakhimbayev / Nikolaev – MINI ALL4 Racing – 44:41:09 óra

12 Garafulic / Palmeiro – MINI ALL4 Racing – 46:00:34 óra

13 Zhou / Schulz – MINI ALL4 Racing – 46:07:49 óra

17 Terranova / Graue – MINI ALL4 Racing – 47:39:19 óra

21 Schott / Schmidt – MINI ALL4 Racing – 49:51:23 óra

A 2015-ös Dakar Ralin MINI ALL4 Racing versenyautóval rajthoz álló versenypárosok

Monster Energy Rally Raid csapat

#300 Joan „Nani” Roma / Michel Périn (spanyol / francia)

#305 Orlando Terranova / Bernardo „Ronnie” Graue (argentin / argentin)

#306 Krzysztof Holowczyc / Xavier Panseri (lengyel / francia)

X-raid csapat

#310 Vladimir Vasilyev / Konstantin Zhiltsov (orosz / orosz)

#314 Erik van Loon / Wouter Rosegaar (holland / holland)

#319 Boris Garafulic / Filipe Palmeiro (chilei / portugál)

#329 Aidyn Rakhimbayev / Anton Nikolaev (kazah / orosz)

#332 Zhou Yong (kínai)

#334 Stephan Schott / Holm Schmidt (német / német)

Qatar Rally csapat

#301 Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel (katari / francia)

(forrás: BMW Press)