A korszerű ID. 3

A korszerű ID. 3

ID. 3 modelljével a Volkswagen új szakaszba kezd a mobilitás történetében -immár elektromos és hosszú távon fenntartható márkaként. Már e kompaktmodell formavilága is egyértelművé teszi karakterét: lágy ívek és a koncentrált, feszes vonalvezetés együttese jellemzi,amíg a fényszórók szemek hatását keltik. Az alacsony, mindössze 0,27-os légellenállási koefficiens (cw) nagyban hozzájárul a fontos hatótávhoz.

Nagy akku és hátsókerékhajtás-A karosszéria alatt a moduláris elektromos platform (MEB) -amelyre a Volkswagen Csoporton belül az ID. 3 épül elsőként-iránymutató műszakimegoldásai rejtőznek. A nagyfeszültségű akku mélyen, a jármű padlózatába építve helyezkedik el, alacsony tömegközéppont-pozícióról, s ezzel tevékeny irányíthatósági tulajdonságokról gondoskodva. Az elektromos motor a hátsó kerekeket hajtja, mindenkor hatékony vonóerőátadási képességeket biztosítva, lassításkor mindazonáltal energiát táplál vissza az aksi felé. A kerekek aerodinamikailag cizellált kialakításúak, s 18 és 20 col közti peremátmérővel, ezenkívül alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsokkal készülnek.

A beltér is forradalmi újdonság

Az ID. 3 a modern ID. modellekre sajátos rövid karosszéria-túlnyúlásokkal és különösen hosszú tengelytávval büszkélkedhet, aminek eredménye az „Open Space” -e tágas és levegős beltér új mércét állít a kompaktkategóriában. A cockpit egyszerű hatást kelt és a vezetőre összpontosít, a szélvédő alatt húzódó ID. Light mindazonáltal vizuálisan kommunikál a bennülőkkel. Az ID. 3 kezelése túlnyomórészt a multifunkciós kormánykerékről, a 10 col képátlójú központi érintőképernyőről vagy az okos „Hello ID” hangvezérléssel történhet.

Alapjaiban új elektronikai platform

Az ID. 3 elektronikája egész egészében új fejlesztés. Két nagyteljesítményű számítógépe jó néhány szerepkört tömörít, a szoftvert mindazonáltal különösen rugalmasra tervezték, akár egy szerveren. Mindez nagyban megkönnyíti a frissítések, a következő években ugyanakkor a funkciófrissítések importálását a mobilhálózaton át a gépkocsi rendszerébe. A We Connect Start szolgáltatásai tulajdonosa okostelefonjával kapcsolják össze a gépjármű rendszerét, lehetővé téve a töltés és a légkondicionálás irányítását, közlekedési információkkal szolgálva, a töltőállomásokról ugyanakkor élő adatokat jelenítve mega térképen. Az App Connect (sorozat) szerepkör média-streamingre is lehetőséget biztosít az okostelefonon át.

Kezdetben két modellváltozat

Az ID. 3 két modellváltozattal érkezik a piacra, amelyek akkumulátorukban térnek el egymástól. Az ID. 3 Pro Performance a mindennapok és a szabadidő nagyszerű és multifunkcionális partnere. Akkumulátorának nettó energiatároló képessége 58 kWh és akár 426 kilométer hatótávot (WLTP) is lehetővé tesz. Az elektromos motor teljesítménye 150 kW (204 LE), a későbbiekben ugyanakkor egy 107 kilowattos (146 LE) teljesítményű változat is érkezik. Az ID. 3 Pro S akkumulátora nettó 77 kWh energiát tárolhat, hatótávja akár 549 kilométer (WLTP) és szintén 150 kW (204 LE) teljesítményű.

Hat felszereltségi szint

Egyértelműen strukturált választéka nagyban leegyszerűsíti az ID. 3 konfigurálását a Volkswagen weboldalán, ahol mindössze egy-két kattintás az igények szerinti gépjármű összeállítása. Az ID. 3 értékesítésének kezdetekor a Pro Performance modellek nemkülönben hat eltérő rögzített specifikációban állnak rendelkezésre, amelyek a legkeresettebb felszereléseket tartalmazzák. E megoldás jóval áttekinthetőbbé teszi a kínálatot az ügyfelek részére, a zwickaui üzem ugyanakkor különösen villámgyorsan gyárthatja le, ezenfelül szállíthatja ki a gépkocsikat.

High-tech stílusú felszereltség

Az ID. 3 felszereltsége a megjelenés, az infotainment, a komfort, a vezetői segédrendszerek és a sportosság szakterületeiről származnak, olyan hightech-megoldásokkal, akárcsak a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) alapú Szélvédő-kijelző (Head-up Display), amely a releváns információkat háromdimenziós hatással a szélvédőre vetítve jeleníti meg. A Menetasszisztens (Travel Assist) önállóan szabályozza a követési távolságot és nyújt támogatást az éppen igénybe vett forgalmi sávban tartani a gépkocsit. A LED-Matrix fényszórók távolsági fénye nagy tudású szabályzással funkcionál, a gépkocsi a Kulcsnélküli nyitás (Keyless Access) technikájával történő kireteszelésekor mindazonáltal lencsemoduljaik elforgatásával üdvözlik a vezetőt.

Szén-dioxid-mentes üzem

Mindegyik ID. 3 modellváltozat váltakozó-(AC) és egyenárammal (DC) is tölthető, az ID. 3 Pro S verzió mindazonáltal 125 kW töltőteljesítményű egyenárammal töltve mindössze 30 perc alatt állhat készen a következő bő 350 kilométerre. Útközben a We Charge töltőszolgáltatás több mint 150 ezer nyilvános töltőponthoz nyújt hozzáférést Európában, az otthoni garázsban mindazonáltal az ID. Charger, vagyis a három eltérő változatban rendelkezésre álló falitöltő (Wallbox) teheti kényelmessé a töltést. A száz százalékban megújuló forrásokból előállított Volkswagen Naturstrom elektromos árammal az ID. 3 klímasemleges módon üzemeltethető, amíg gyártása máris szén-dioxid-semleges mérleggel zajlik.